3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
KTMМотоциклетиРетро хроникиФАКТИ

30 години KTM Duke (1994-2024) – Историята на „Херцога“

KTM ще пуснат 3 нови модела Duke по случай юбилея

По време на миналогодишното изложение EICMA в Италия KTM показаха своя най-нов Duke – 990 Duke. Освен това през същия месец обявиха новия флагман 1390 Super Duke R/Super Duke EVO, като през 2024 очакваме да има още един юбилеен Duke. Тази година е много важна за линията, защото отбелязва 30-годишнина от нейното създаване.

Раждането на KTM Duke

След като KTM Motor-Fahrzeugbau AG изпадат в неплатежоспособност, през януари 1992 г. стартира KTM Sportmotorcycle GmbH. Новата компания иска да се поучи от грешките от миналото, когато на моменти в производство едновременно са над 40 различни типа машини, от велосипеди през множество различни мотопеди до офроуд мотоциклети. Имайки това предвид, KTM се фокусира по-конкретно върху ултрамодерния двигател LC4, едноцилиндров 4-тактов двигател с водно охлаждане, който поражда силна завист в японските конкуренти. Концепцията е проста: придържане към най-важното и изграждане на високопроизводителна и висококачествена машина около мощния едноцилиндров двигател, който вече печели в ендуро състезания от най-високо ниво.

Прототип на проекта „Терминатор“

Първоначалният проект на дизайнера на KTM Джералд Киска носи името „Терминатор“ и е вдъхновен от хард-ендуро мотоциклетите на марката. Впечатляващият преден обтекател с елипсовидни двойни фарове, съчетан с оранжево-метална боя, придава уникалния външен вид на DUKE. Със своите 55 к. с. KTM 620 DUKE е най-мощният едноцилиндров мотоциклет на пазара по това време.

Изборът на името също е интересна история. От една страна то отдава почит на легендарния състезател Джеф Дюк, който е почти неудържим през 50-те години на миналия век върху своя едноцилиндров Norton. От друга, аристократичните конотации на титлата „дук“ или „херцог“ също изиграват роля при финалния избор.

Първият Duke в музея в град Матихофен

През 1994 г. KTM избухва на уличната сцена с първия мотоциклет, носещ името Duke. Той е с едноцилиндров двигател с голям диаметър на буталото и 609 кубика, с ергономичност и стил, които размиват границите между Supermoto и Street Fighter. Той олицетворява истинския уличен хулиган, който ще властва в градския ъндърграунд в следващите 30 години, издигайки се до уличен бос, контролиращ пазара. Но през 1994 никой не може да предвиди такова успешно бъдеще за Duke.

Историята на KTM Duke и революцията в нейкид класа

KTM Duke от 1994 г. е радикално отклонение от традиционния мотоциклетен дизайн и по това време традиционалистите не са във възторг. С открита решетъчна рама, минималистична каросерия и едноцилиндров двигател, той е аномалия на пазара. Въпреки това моментално привлича вниманието на ездачите, търсещи сурово и необуздано изживяване при каране.

1999

Успехът е значителен и търсенето е голямо, което принуждава KTM да представят нова версия с увеличена мощност – Duke II. Мотоциклет с още по-остри линии, които заместват заоблените контури на спойлерите на неговия предшественик. Това ще определи характерния силует на сегмента Naked в гамата на уличните мотоциклети на KTM, като към семейството на Duke ще бъдат добавени още вариации на двигатели и цилиндри.

2005 KTM Super Duke

През 2005 г. е представена версия с име Super Duke, с мощен 990-кубиков LC8 V-Twin двигател. KTM 990 Super Duke бързо достигна култов статус, прокарвайки пътя през 2008 г. на пазара да навлезе вариантът KTM 990 Super Duke R.

KTM 990 Super Duke 2005

2008

През 2008 г. на пазара е пуснат и KTM 690 Duke, който отново разтърсва нормите за дизайн за времето си. KTM 690 DUKE от 2008 г. е компактна, мощна едноцилиндрова машина, с ниско разположен ауспух и агресивна позиция за каране с изнесени лакти. По-късно това ще се превърне в основата за дизайна на „Херцога“.

2011

2011 г. бележи възхода на моделите Duke с по-малък капацитет, като на пазара навлиза KTM 125 Duke. Тази компактна и енергична машина предоставя достатъчно мощност и лесна маневреност, без да жертва нищо от характеристиките на Duke. Това я направи идеалната стартова площадка за новите ездачи на Duke и бъдещите модели със средно тегло. Дълги години тази машина бе мокрото желание на тийнейджърите, като най-желан първи мотоциклет.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

2012 KTM 390 Duke

През 2012 г. KTM представя променящия правилата на играта KTM 200 Duke, като през 2013 г. към гамата се присъединява ракетата KTM 390 Duke. Той става фаворит сред градските ездачи, благодарение на пъргавото си управление, лекота и мощност.

KTM 390 Duke 2012

2014 „The Beast“ – KTM 1290 Super Duke R

През 2014 г. KTM разтърсва мотоциклетния сегмент Naked с представянето на „The Beast“ – KTM 1290 Super Duke R. С 1301-кубиков V-twin двигател в основата си, KTM 1290 Super Duke R си спечелва репутацията на най-мощния LC8 двигател, който проправи пътя за нов сегмент и по-ориентирания към пътувания KTM 1290 Super Duke GT от 2016 г.

2017

На следващата година, 2017, „The Beast“ получава първата си истинска актуализация. Наречен The Beast 2.0, 2017 KTM 1290 Super Duke R подобрява мощността, окачването и стила. Но основно нововъведение е електронният пакет, с по-усъвършенствани помощни средства за водача и нов режим Track Mode.

Повратна точка в еволюцията на Duke настъпва през 2018 г., когато KTM пуска KTM 790 Duke, наречен „The Scalpel“. Това бележи началото на нова ера на производителност и стил с името Duke, включваща пъргав паралелен двоен двигател, авангардна електроника и смел дизайн. Нещо повече, той демонстрира решимост за доминация в средния сегмент на Naked мотоциклети.

2020

Сега, 30 години по-късно, „Херцогът“ е по-бърз и доминиращ от всякога. С новите KTM 390 Duke, 990 Duke и 1390 Super Duke R/Super Duke EVO бъдещето изглежда също толкова легендарно, колкото бе и миналото.

Новият "Хищник" на KTM - 990 Duke (видео)
1390 Super Duke R/Super Duke EVO

KTM Super Adventure 1290 S/R (2017 – досега) – Вашите мнения

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button