3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиПланински трасетаРевютаСАЩСкоростниТрасетаТрасета в Северна Америка

Пайкс Пийк – Надпревара към облаците: 4302 метра

   


(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Ако планирате мото пътешествие в САЩ, има няколко места, които трябва да маркирате върху своята карта и неизбежно да посетите. Особено ако сте търсач и преследвач на пътища и проходи (Pass Hunter), Скалистите планини в щата Колорадо са задължителната посока за вас. Едно от трасетата в този планински масив, което се къпе в огромна популярност и слава, е Пайкс Пийк (англ. Pikes Peak). Планинският масив, в който по-късно се изгражда трасето, носи името на американския армейски офицер и изследовател на Скалистите планини Зебулон Монтгомъри Пайк, който открива този южен хребет през 1806 г. Разбира се, мястото е било вече известно на местното население и на испанците, владеещите територията в този период, които впрочем залавят изследователя и го вкарват в затвора за шпионска дейност. Ето топонимията на върха в различните исторически периоди:

 • Тава (Tava) –  което в превод от езика на местното племе юта означава „слънце“.
 • Ел Капитан – испанското наименование.
 • Гранд Пийк – английското наименование.
 • Heey-otoyoo’ – така наричат планината племето арапахо, което измества юта в района. В превод означава „дългата планина“.

Следват английски наименования, вариации на името на офицер Пайк, като: Highest Peak – 1806; James Peak – 1835; Long Mountain; Pike’s Highest Peak; Pike’s Peak – 1858; Pikes Peak – 1890.

Местоположение. Завои

Пайкс Пийк в крайна сметка остава в пределите на САЩ и е най-високият връх в южния преден дял на Скалистите планин, извисяващ се на 4302 метра. Най-близкият град до височината е Колорадо Спрингс, а разстоянието до Денвър, столицата на щата Колорадо, е 160 км.

Трасето, стигащо до самото билото на върха, започва при 2862 метра надморска височина от разклона с национален път Пайкс Пийк, който е успореден на магистрала 24, свързваща Колорадо Спрингс с Удленд Парк. Разстоянието е 30 километра, съставени от 156 завоя и денивелация на изкачването от 1440 метра. Повечето завоите са бързи, предразполагащи висока скорост, поради което трасето е предпочитано за тестове на автомобили и мотоциклети.

Пътна настилка

Пътната настилка е перфектна и се поддържа чинно, но не винаги е било така. До съвсем скоро пътят е бил черен. До 2011 година части от настилката са песъчлив чакъл, който бил рай за дрифт майсторите и арената на второто най-старо авто-мото рали в западното полукълбо – Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC), известно още като „Надпреварата към облаците“. Но през февруари 1999, след съдебен процес между град Колорадо Спрингс и най-голямата природозащитна организация в САЩ, се стига до съдебно споразумение, което изисква промяна. То задължава града, стопанистващ пътя, до 2012 г. да ограничи и елиминира ерозията на хълмовете и замърсяването, което чакълът от него, нанася на реките и езерата в района. Решението е асфалтиране на целия път. За да запази максимално дълго трасето във вида, познат на участниците в ралито, град Колорадо Спрингс асфалтира само по около 10% от него всяка година. През 2011 г. се провежда последното PPIHC, в което около 25% от трасето са макадам.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Етапите на асфалтиране

Популярност и слава. История

Трасето добива своята популярност заради „Надпреварата към облаците“, която се организират на него още от началото на миналия век, под егидата на дружеството Pikes Peak International Hill Climb, базирано в Колорадо Спрингс. Първото състезание се провежда още в далечната 1916 година по идея на Спенсър Пенроуз, който разширява тесния път и дава очерк на съвременното трасе. Дебютната надпревара се печели от Рий Ренц с време 20 мин, 55 секунди и 60 стотни. Трасето е от сериозно значение за американския авто-мото спорт и е част от няколко автомобилни шампионата, включително Индикар от 1946 до 1970 година.

Любопитни факти:

 • • Дължина: 30 км
 • • 4302 м е най-високата точка на шосето.
 • • 156 са завоите.
 • • 1916 г. за първи път се провежда състезание. 
 • • В близост до трасето се намира проходът Юта (Ute Pass 2 793 м)
 • •  9:52:819 мин. – за първи път трасето е взето под 10 минути през 2011 г. от Карлин Дън с Ducati.

Снимка/www.unilad.co.uk

 • •  29 юни 2019 – Карлин Дън губи контрола над своето Ducati Streetfighter V4 Prototype и загива. Така шампиона от 2011, 2012, 2013 и 2018 остава вечно на 12-та миля на Пайкс Пийк.
 • • 8:13:878 мин. – през 2013 това рекордно време е поставено от легендата на WRC Себастиан Льоб.  Всички, които се класират до четвъртото място, са с постижения, които са по-добри от рекордното до този момент.

През годините множество авто и мото величия са преминавали по завоите му, включително Ари Ватанен, Мишел Мутон, Себастиян Льоб и Нобухиро „Чудовището“ Таджима (шесткратен шампион: 2006 – 2011), както и мотоциклетните състезатели Мики Деймънд и Карлин Дън (който за жалост през 2019 губи животът си на трасето в опит да защити титлата си от миналата година в 97-то издание на надпреварата).

Световната популярност на състезанията обаче идва, когато през 1984 година за първи път се включват и европейски състезатели. До този момент състезанието се печели неизменно от местни величия, но инвазията от стария континент вдига още повече летвата. Още в самия дебют през 1984 г. френската рали състезателка Мишел Мутон с Audi Sport Quattro и нейната навигаторка Фабриция Понс печелят отворената рали категория, но без да успеят да подобрят рекорда на трасето. Успехът на Мутон има отзвук в Европа и от година на година все повече състезатели се включват в надпреварата.

През 1989 година е направен филм за състезанието по повод рекордното време, постигнато от бившия световен шампион в рали спорта Ари Ватанен с неговия Peugeot 405 Turbo-16.

Днес в надпреварата взимат участват множество различни класове превозни средства, включително автомобили, камиони, мотоциклети и бъгита. Постоянно се правят опити с въвеждането на нови класове, а други, които не са оправдали очакванията, отпадат от състезанието. В изкачването на връх Пайкс Пийк всяко година участват над 130 състезателя, а в зоната на старта има изграден и музей на моторните спортове. Има планове за изграждане на голям комплекс на самото било, по подобие на Тимелсьох (Passo Rombo) в Австрия, както и модерна гара за железницата, която стига до върха.

През 2013 година за първи път участва електрически мотоциклет и, учудващо за всички, печели надпреварата с време от 10:00:694 минути. Това е далеч от рекорда на трасето, но е достатъчно за титлата „Пенроуз“, с която отново се окичва Карлин Дън, решил да експериментира през този сезон с електрическия Lightning Superbike, произвеждащ 200 к. с. и постоянен въртящ момент във всички обороти, от който да ти се завие свят. Най-добрият бензинов агрегат и втори остава Бруно Ланглоис с Ducati Multistrada.

През 2015 година, за пръв път в историята на планинското изкачване на Пайкс Пийк, победител във всички класове е електрически автомобил. Електрическите двигатели, както при мотоциклетите, така и при автомобилите се доказват като евентуален бъдещ доминант на Пайкс Пийкс. Те сякаш са създадени за работа на висока надморска височина, където по-малкото количество кислород оказва пагубно действие на бензиновите двигатели. Остава въпросът дали да бъдат отделени в различен  клас или да се състезават наравно с бензиновите. Ето настоящите класове при мотоциклетите:

Карлин Дън с неговия LIGHTNING 2013. Снимка: www.wired.com

Пайкс Пийк тежка категория

Това е най-високият мотоциклетен клас в ралито, по-рано известен като „Отворения мотоциклетен клас“. Тук се включват състезатели с двутактови и четиритактови двигатели, с не повече от четири цилиндъра и кубатура от 851 до 1305 куб. см.

Пайкс Пийк средна категория

В този клас влизат машини с двутактови и четиритактови двигатели, с не повече от четири цилиндъра и кубатура между 501 и 850 куб. см.

Пайкс Пийк лека категория

Двутактови и четиритактови двигатели, с не повече от два цилиндъра и кубатура не повече от 500 куб. см.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза

Поради сериозната надморска височина от 4302 м, при изкачването и на самия връх хората, които не са свиквали с подобни нива на кислород, могат да изпитат симптоми на височинна болест. Тук, високо в облаците, климатът е полярен и може целогодишно да има сняг или поне гръмотевични бури през лятото. Околните райони са с различен климат, в зависимост от местоположението и надморското им равнище. В по-голяма част от околностите на Пайкс Пийк той е континентален степен, а в други преминава в субполярен.

Седемдневна прогноза 


Почасова прогноза за 4 дни 

Видео

Чуйте едни от последните думи на Карлин Дън за шосето и вижте величието им с Ducati.

Пайкс Пийк - Трасето в облаците: 4302 метра
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Източници:

 • ppihc.org
 • wikipedia.org
 • newatlas.com
 • visordown.com
 • wired.com
 • asphaltandrubber.com
 • newsroom.porsche.com

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button