3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияПланински проходиСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Родопите
Актуално

Сатовчански проход | Satovcha Pass

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците

Сатовчанската седловина е поредният високопланински проход в България, за който има оскъдна информация. Според официалните данни Републикански път III-197 в този свой етап преминава през южната част на рида Дъбреш от запад на изток.

 

Сатовчански проход | Satovcha Pass

Трасето започва от село Дъбница, Гоце Делчевско, и след 42,1 км достига гр. Доспат. От с. Дъбница на 518 м н. в. започва леко изкачване към Сатовчанската котловина и с. Долно Дряново. Оттам по течението на река Бистрица (Чечка Бистрица) достига с. Сатовча на 1020 метра. От тази точка започва и същинското изкачване и преодоляването на по-голямата денивелация - до около 1225-1250 м н. в. близо до най-големия брезов масив в България.

Местоположение

 

Местоположение на Сатовчански проход

Панорама

В тази част се разкриват и най-внушителните гледки от седловината. Ако идвате от Доспат, пред вас се разкриват Пиринските върхове над Гоце Делчев и Родопските масиви гранични с Гърция на юг. В тази част има и хубава обособена отбивка за почивка.

Но това не е най-високата точка на трасето, макар тук да е реалната седловина, през която преминава пътя. Ще достигнете най-високата точка близо до отбивката за село Любча, където надморската височина е около 1350 метра. От тази позиция следва стръмно спускане към подножието на язоривната стена на яз. Доспат. В тази част панорамата се заменя от нежните брези и гъста борова гора.

Сатовчански проход | Satovcha Pass
Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка. Маркировка. Знаково стопанство

За шосе от третокласен тип, пътят е широк, а завоите бързи и с приличен радиус. Знаци за проход за жалост липсват и от двете страни на изкачванията, както и на самия пик.

Поносимост на трафика

Трасето няма да получи висока оценка в тази категория, защото ние го намираме за натоварено. По Републиканския път 197 минават и доста камиони. Но като цяло смятаме, че трафикът е поносим и умерен и ще получи средна оценка 5.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Популярност и слава. Редовни събития

Пътят не е известен като високопланински проход, но пък за сметка на това трасето, свързващо Гоце Делчев с Доспат е придобило популярност като панорамно и живописно. Повечето го наричат просто "пътят през Сатовча", подобно на онзи "през Сърница".

На самия проход отсъстват редовни събития. Можем да отбележим празниците, които се честват в Сатовча, които за някои могат да представляват интерес за посещение, а други ще искат да избегнат заради натовареността на пътя.

Официалният празник на селото е на 6 май. В първата седмица от юли пък се отбелязва уникален празник - Ден на чешмата и семейството в община Сатовча. Празникът е определен с решение на Общинския съвет по предложение на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов с мотива, че на територията на общината има изградени и работещи над 900 чешми. Някои от тях са с обособени кътове за отдих, като съществува традиция в летния период в тях масово да се организират родови и приятелски срещи сред природата.

Поляна с кърпикожухчета на билото на седловината / Снимка: meteo-ride.com

Обекти и логистика. Забележителности. Отбивки

На самото шосе няма много забележителности. Но има интересни отбивки като етнографското село Долен например. Селото е основано през ХVI в. и днес е исторически резерват със 70-те къщи паметници на културата с възрожденска архитектура и традиции в златарство и кираджийство.

Интересно е и с. Осина, където има стар римски мост. Над река Чечка Бистрица има общо 5 римски моста, което показва колко е бил натоварен този път през античността. А в землището на с. Кочан, което също се намира наблизо, попадат два антични града със стотици надгробните могили и цистовите погребални камери.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

 

Традицинни ястия в района

Традицинни ястия в района

Традицинно ястие в района е куткус, който се прави предимно в гоцеделчевското село Брезница, но и в целия район на Сатовча. Приготвянето на куткуса е цял ритул. Местните се събират и „валят“, както те казват, мал­ките тестени зрънца, които постепен­но нарастват, а след това куткусът се "пече", но всъщност се оставят да изсъхне.

Жени от Брезница точат кори за куткус / Снимка: toppresa.bg
Друго традиционно ястие са Капичките. Това е боб в гърне с овнешка пастърма. Можем да добавим и Сатовченската маслена пита ‐ приготвя се от брашно, хладка вода, сол и олио. От солта, водата и брашното се замесва меко тесто. Разделя се на топки, като последната се оставя малко по‐голяма от другите. Топките се точат на възможно най‐тънки кори. Сгъват се на четири части и се слагат една върху друга. Разточената на тънко последна по‐голяма топка се поставя в тава, намазана с олио, и върху нея се поставят останалите топки. Намазва се с яйце и се пече.  
Стикер

Любопитни факти

• Кодово название: Сатовчански проход, Републикански път III-197, Доспат-Сатовча

43 км е дължината на трасето.

• 1260 м е най-високата точка на седловината откъм с. Сатовча. Най-високата точка шосето достига преди спускането към Доспат - 1370 м н. в.

• 930 чешми има изградени на територията на община Сатовча. Факт, с който общината се опитва да кандидатства за рекордите на Гинес.  

• 1150 декара брезов масив има в общината. Това е най-големият естествен брезов масив в България.

• Западният презродопски римски път, както останалите римски пътища в планината Родопа, не е отбелязан в нито един от известните римски пътеводители. За съществуването му като самостоятелна сухопътна артерия, която свързва Филипополис през пътната станция Бесапара и Родопския масив с долината на р. Места, важния град Никополис ад Нестум и Беломорието, може да се съди единствено от все още добре запазените участъци от каменната настилка на пътя и откриваните археологически находки и архитектурни останки от антични селища, разположени край неговото трасе.

Очаквайте

Устойчивост на климатичната прогноза

 

 

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Най-близката камера - с. Рибново

Сатовчански проход | Satovcha Pass
7.5
Пътна настилка
9
Завои
7
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
7
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.6 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Сатовчански проход | Satovcha Pass
6
Пътна настилка
7
Завои
6
Обекти/Забележителности
9
Панорама
7.5
Атрактивност
6.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button