3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БразилияКаньониПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасета в Южна АмерикаЮжна Америка

Осветеният път – Serra do Rio do Rastro: Раят за мотористите в Бразилия

   

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Смятан за рай за мотористите, Сера ду Рио ду Растро е разположен в югоизточната част на бразилския щат Санта Катарина и с перфектните си завои и красиви пейзажи омайва пътешествениците, минаващи по него.

Пътят SC-390 е известен и като Rodovia Serramar (магистралата Серамар), но най-популярното му име е „Serra do Rio do Rastro“, което в буквален превод означава „Планинската речна пътека“. Шосето е основната връзка между Сера Катариненсе и южния бряг на щата. Той е едно от най-популярните трасета за каране в Бразилия и емблема на щата Санта Катарина. Извивките покрай хребетите на планината карат брадата на всеки мото приключенец да настръхне от кеф. Пътят минава покрай водопади, каньони и стръмните склонове, обгърнати от плътния зелен килим на араукарската бразилска гора. А най-лудото е, че можете да го изкачите и привечер, защото пътят е осветен от 249 улични лампи.

Снимка: blog.daytonamotoshop.com.br

Панорама

Реално шосето преминава през уникален каньон, който преодолява голяма денивелация и се изкачва на върха на билото на високопланинско плато. На най-високата точка има беседка с магазинчета за сувенири и трофеи, заведения, където можете и да хапнете, докато се любувате на изглед към по-голямата част от пътя. Спирането на тази локация е задължително. И ако имате достатъчно късмет да уцелите ясен ден, оттук можете да видите дори Атлантическия океан. Океанската синева отстои на повече от 100 км от пътя. Допълнителна романтика са и доста често срещаните кози, които бродят наоколо и искат храна от туристите. Можете да срещнете също така маймуни капустини, броненосци, мравояди и папагали ара. Нещо като мечките на Трансфъгърашан и мармотите в Алпитe.

Снимка: Raphael Sombrio

Пътна настилка. Завои. Събития

Пътната настилка се поддържа в добро състояние. На трасето ежегодно се провеждат редица състезания и е любимо място за практикуване на екстремни спортове – от авто дрифт надпревари, през вело маратони до турнир със спускане с лагерници. Завоите са великолепни, като общият им брой е 281! Преодолява се голяма денивелация само за около 15 километра, със среден наклон 9,2%.

Обекти и логистика

С подходящите мотоциклети любителите на офроуд карането могат да стигнат по черен път до живописния каньон Ронда, който е на около 15 минути от беседката. Ако мотоциклетът ви е шосеен, можете да отседнете в хотелчетата на Бон Жардим и от там организирано с джип или пеша да отидете да разгледате този феномен.

Устойчивост на климатичната прогноза

Най-високата точка на пътя е разположена на 1460 метра над морското равнище. Тук валежите преобладават и на практика липсва сух сезон. Може да има също така и студове, а в най-високите райони дори да падне сняг, въпреки че на 100 километра на изток по крайбрежието става за плаж. Именно влиянието на океана определя един по-мек, но дъждовен и влажен климат в целия щат, като средната годишна температура тук е 12°С. Все пак зимата обилните снеговалежи могат да доведат дори до образуването на лавини заради влажния сняг, което блокира пътя. Характерно е заледяването на усойните места, които попадат в сянка заради извисяващите се върхове. Трябва да знаете, че тук лятото е от декември до март и това е препоръчителното време от годината за посещение, тъй като през преходните сезони и зимата има и твърде много мъгла. Най-студеният град в Бразилия е Сао Хоаким да Сера, който се намира на около 35 километра от Сера ду Рио ду Растро

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Местоположение

Сера ду Рио ду Растро свързва общините Лауро Мюлер, в подножието на планината, и Бом Жардим да Сера, която се намира високо горе. Въпреки немското название на община Лауро Мюлер, тук първите колонизатори са италианците. Целият щат е колонизиран предимно от италианци и немци и културата е много европейска. Ще забележите, че къщите са построени в немски стил, а хората са с доста бяла кожа.


Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.comTrivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Любопитни факти:

  • Кодово название: шосе SC-390 
  • Дължина: 31 км 
  • 1460 м е най-високата точка на шосето.
  • 80-те години е асфалтиран.
  • 1870 е прокарана първата пътека през клисурата от първите заселници и колонизатори.
  • 1903 е построен черният път.
  • 2012  е избран за един от „най-грандиозните пътища в света“.
  • 281 завоя има на трасето.
  • 249 улични стълба с фенери осветяват шосето през нощта.
  • Санта Катарина е е един от 26-те щата в Бразилия, столицата му е Флорианополис.
Осветеният път в планината - Serra do Rio do Rastro: Шосе SC-390
Пътят през 70-те/Снимка: Уикипедия

Популярност и слава

Много пътешественици смятат този път за „Меката на мотоциклетисти“ в Бразилия, което означава, че ако сте моторист и сте бразилец, трябва да отидете там поне веднъж в живота си. Ако сте от Европа и мечтите ви нямат граници, то задължително трябва да включите дестинацията в своята обиколка на Южна Америка, когато сте готови да го направите.

През 2012 година трасето спечели титлата „Carretera Asombrosa“ („удивителен път“) от анкетата на испаноезично списание, което го признава за един от най-живописните пътища в света.Снимки: viagemeturismo.abril.com.br

Заглавна снимка: clmais.com.br

Осветеният път в планината - Serra do Rio do Rastro
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button