3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ПиренеиПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета във Франция

Col du Tourmalet – Проходът Турмале

    

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Проходът Турмале е най-високият асфалтиран проход във френските Пиренеи, като пътят достига 2115 метра надморска височина. Мястото е култово за колоездачи и мотоциклетисти повече от 100 години и заедно с проходите д’Обиск и Галибие образуват голямата тройка състезателни проходи на Тур дьо Франс.

Шосето е  разположено в „Горни Пиренеи“ (Hautes-Pyrénées) в историческата провинция Гаскония или Гаскона, в днешния департамент Жиронд в регион Аквитания. (Виж GPS координати в любопитни факти.) Проходът може да се атакува от изток при Sainte Marie de Campan и от запад при Luz Saint Sauveur, където е най-живописната и панорамна част. Това е и най-предизвикателният участък, в който трябва да се преодолеят 19 км при 7,4% наклон.

Устойчивост на климатичната прогноза

За разлика от повечето алпийските проходи тук активният мото и вело период е чак до началото на декември, когато обичайно проходът бива затварян заради трупащата се снежна покривка. Отваря отново в първата седмица на юни.

Трасето

Трасето попада в рамките на шосе D 918, което пък е част от легендарното национално панорамно трасе 618 (Route nationale 618), което свързва Атлантическия бряг със Средиземноморския. Пътят преминава през много от известните проходи в Пиренеите, които от своя страна са увековечени от Тур дьо Франс. Участниците в обиколката на Франция неизменно изкачват седловините от самото основаване на състезанието през 1903 г., но първото официално включване на Турмале е през 1910 г., като към момента (2019 г.) проходът е абсолютен рекордьор с цели 82 участия.

На всеки километър има маркировка оказваща оставащото разстояние до билото и степента на наклона в следващия километър. През 1970 г. Route nationale 618 е преименувано на RD 918.

Произход на името

Има различни теории за произхода на името. Една от тях е, че в превод от френски „tourmalet“ означава „лошо пътуване“. Но всъщност правилният език, от който трябва да се превежда, не е френски, а гасконски. На него името на прохода означава „далечната планина“.

Обекти и логистика. Популярност и слава

В самото начало от западната страна на прохода, при Luz-Saint-Sauveur, задължително трябва да се отбиете и да разгледате един от прочутите мостове, строени по времето на Шарл Луи Наполеон Бонапарт, наричан по-късно Наполеон Бонапарт III (племенник на Наполеон I Бонапарт). Той е изграден през 1861 г. от местните жители в знак на благодарност към Наполеон III за това, че се грижил за региона.

Мястото е известно средище за скачане с бънджи и в XXI век мостът е известен като: „Мостът на Наполеон за бънджи скокове“. Там често ще видите ентусиасти, които летят надолу към река Gave de Gavarnie.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Прочутият мост

На самото било на седловината е разположена статуята, наречена „Великанът на Турмале“. Tя е създадена през 1999 г. и е посветена на победителя в първия етап в Тур дьо Франс в Пиренеите Октав Лапиз (1910 г). През зимата статуята се демонтира и сваля в подножието на прохода в гр. Берге. В първата събота на юни Великанът на Турмале тържествено е изнасян отново на върха, съпроводен от шествие велосипедисти.

Първото качване на „великана“ през 1999 г. 
Снимка: Velopeloton.com

Ранна история

Съществуват хроники, според които през седловината преминава път още през 1088 г., който се ползвал за събирането на данъците от местните села. През прохода преминават също така поклонници и амбулантни търговци. Няколко века по-късно, през 1675 година, благородничката мадам дьо Мейтан посещава Barèges, за да лекува невръстния херцог на Мейн в лековитите термалните извори там. След това посещение, през 1688 г., започва строеж на път през седловината, който завършва през 1730 г. Но съвременният очерк на пътя е даден в средата на XIX-ти век, когато Наполеон III осигурява финансиране за строежа. Пътят е официално открит на 30 август 1864 г. и бързо води до просперитет на местността, главно в сферата на спа туризма.


Заглавна снимка: velopeleton.com

Любопитни факти:

2115 метра е най-високата точка на пътя.

D 918 е кодовото название на шосето.

35,6 км е дължината на пътя.

1910 г.  – за първи път е включен в Тур дьо Франс.

1974 и 2010 г. –  последният етап и финалът на Тур дьо Франс са на прохода.

Jean-Pierre Danguillaume финишира и печели етапната победа през 1974. Снимка: deskgram.net.

• 82 пъти участва в тура, което е абсолютен рекорд (2019).

Гаскония е родното място на д’Артанян, героят на Александър Дюма от „Тримата мускетари“.

Селцата около прохода са известни с производството на овче сирене и овче мляко. 

• 42°54′29.5″N 0°8′42.4″E GPS координати.

ПрогнозаCol du Tourmalet - Проходът Турмале
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button