ПиренеиПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета във Франция

Col du Tourmalet – Проходът Турмале

    

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


[quote font_size=“20″ align=“right“ bgcolor=“#006975″ color=“#ffce79″ bcolor=“#9cf2f0″ arrow=“yes“]Любопитни факти:

2115 метра е най-високата точка на пътя.

D 918 е кодовото название на шосето.

35,6 км е дължината на пътя.

1910 г.  – за първи път е включен в Тур дьо Франс.

1974 и 2010 г. –  последният етап и финалът на Тур дьо Франс са на прохода.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers
Jean-Pierre Danguillaume финишира и печели етапната победа през 1974. Снимка: deskgram.net.

 82 пъти участва в тура, което е абсолютен рекорд (2019).

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Гаскония е родното място на д’Артанян, героят на Александър Дюма от „Тримата мускетари“.

Селцата около прохода са известни с производството на овче сирене и овче мляко. 

• 42°54′29.5″N 0°8′42.4″E GPS координати.

 

[/quote]

Проходът Турмале е най-високият асфалтиран проход във френските Пиренеи, като пътят достига 2115 метра надморска височина. Мястото е култово за колоездачи и мотоциклетисти повече от 100 години и заедно с проходите д’Обиск и Галибие образуват голямата тройка състезателни проходи на Тур дьо Франс.

Шосето е  разположено в „Горни Пиренеи“ (Hautes-Pyrénées) в историческата провинция Гаскония или Гаскона, в днешния департамент Жиронд в регион Аквитания. (Виж GPS координати в любопитни факти.) Проходът може да се атакува от изток при Sainte Marie de Campan и от запад при Luz Saint Sauveur, където е най-живописната и панорамна част. Това е и най-предизвикателният участък, в който трябва да се преодолеят 19 км при 7,4% наклон.

Устойчивост на климатичната прогноза

За разлика от повечето алпийските проходи тук активният мото и вело период е чак до началото на декември, когато обичайно проходът бива затварян заради трупащата се снежна покривка. Отваря отново в първата седмица на юни.

Трасето

Трасето попада в рамките на шосе D 918, което пък е част от легендарното национално панорамно трасе 618 (Route nationale 618), което свързва Атлантическия бряг със Средиземноморския. Пътят преминава през много от известните проходи в Пиренеите, които от своя страна са увековечени от Тур дьо Франс. Участниците в обиколката на Франция неизменно изкачват седловините от самото основаване на състезанието през 1903 г., но първото официално включване на Турмале е през 1910 г., като към момента (2019 г.) проходът е абсолютен рекордьор с цели 82 участия.

На всеки километър има маркировка оказваща оставащото разстояние до билото и степента на наклона в следващия километър. През 1970 г. Route nationale 618 е преименувано на RD 918.

Произход на името

Има различни теории за произхода на името. Една от тях е, че в превод от френски „tourmalet“ означава „лошо пътуване“. Но всъщност правилният език, от който трябва да се превежда, не е френски, а гасконски. На него името на прохода означава „далечната планина“.

Обекти и логистика. Популярност и слава

В самото начало от западната страна на прохода, при Luz-Saint-Sauveur, задължително трябва да се отбиете и да разгледате един от прочутите мостове, строени по времето на Шарл Луи Наполеон Бонапарт, наричан по-късно Наполеон Бонапарт III (племенник на Наполеон I Бонапарт). Той е изграден през 1861 г. от местните жители в знак на благодарност към Наполеон III за това, че се грижил за региона.

Мястото е известно средище за скачане с бънджи и в XXI век мостът е известен като: „Мостът на Наполеон за бънджи скокове“. Там често ще видите ентусиасти, които летят надолу към река Gave de Gavarnie.

Прочутият мост

На самото било на седловината е разположена статуята, наречена „Великанът на Турмале“. Tя е създадена през 1999 г. и е посветена на победителя в първия етап в Тур дьо Франс в Пиренеите Октав Лапиз (1910 г). През зимата статуята се демонтира и сваля в подножието на прохода в гр. Берге. В първата събота на юни Великанът на Турмале тържествено е изнасян отново на върха, съпроводен от шествие велосипедисти.

Първото качване на „великана“ през 1999 г. 
Снимка: Velopeloton.com
[images_grid auto_slide=“no“ auto_duration=“1″ cols=“four“ lightbox=“yes“ source=“media: 20452,20447,20446,20445″][/images_grid]

Ранна история

Съществуват хроники, според които през седловината преминава път още през 1088 г., който се ползвал за събирането на данъците от местните села. През прохода преминават също така поклонници и амбулантни търговци. Няколко века по-късно, през 1675 година, благородничката мадам дьо Мейтан посещава Barèges, за да лекува невръстния херцог на Мейн в лековитите термалните извори там. След това посещение, през 1688 г., започва строеж на път през седловината, който завършва през 1730 г. Но съвременният очерк на пътя е даден в средата на XIX-ти век, когато Наполеон III осигурява финансиране за строежа. Пътят е официално открит на 30 август 1864 г. и бързо води до просперитет на местността, главно в сферата на спа туризма.


Заглавна снимка: velopeleton.com

Прогноза


[mom_video type=“youtube“ id=“rtrbYaV8mqk“ width=“1024″ height=“413″]
[mom_video type=“youtube“ id=“T5GcIvElTYY“ width=“1024″ height=“413″]
Col du Tourmalet - Проходът Турмале
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Популярност и Слава
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button