3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мото туризъмПланински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Проходът Бигла, Vigla (Βίγλα) Pass

 

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Проходът Бигла, на гръцки Βίγλα, е планински проход в южната ни съседка Гърция, извисяващ се на 1550 м над морското равнище.

Въпреки наименованието си, проходът Бигла не се намира в едноименната планина Бигла, а в съседната Баба планина, която сега е гранична между Северна Македония и Гърция. Проходът върви успоредно по границата на двете държави на гръцка територия, на около 30 км от северномакедонската граница, свързвайки местността Пелагония на изток и Преспанската котловина на запад. На практика седловината и изграденото на нея асфалтово шосе 2 / E86 разделят Баба планина на север с планината Неред на юг. 

Дължината на трасето е 38 км, като стартира от западните квартали на гр. Лерин (Флорина) и през Леринската долина и южния склон на Баба планина се издига до най-високата точка при Бигла, за да започне да се спуска към разклона за Преспанското езеро. Оттам шосе 15 продължава към гр. Костур по долината на река Ладопотамос (Рулска река).

Местоположение

Панорама

Именно в тази част, около извивките на реката, ще откриете неподозирани пасторални пейзажи. Тук, яздейки успоредно с потока, е голяма вероятността да се натъкнете и на диви животни, привлечени на водопой. Но истинската панорама е на изток към гр. Лерин и на юг към гъстите гори на Нередската планина. Проходът Бигла е един от най-зелените проходи, през които сме преминавали някога, ако не и най-зеленият! Вековни гъсти широколистни гори образуват плътна зелена четина по склоновете на планината. Панорамата тук е величествена, въздухът вълшебен, а на самия връх можете да поспрете да погледнете надолу към долината - и да опияните погледа си с това оксидно зелено (което през есента, предполагаме, отстъпва място на ярките цветове в топлата гама).

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Обекти и логистика. Забележителности

На най-високата точка са разположени комплексите на местния ски курорт и оттук се тръгва към пистите и хижата. На първо място Бигла-Писодер е по-известен като зимен курорт и ски център, отколкото като място за мото туризъм, особено у нас.

В района има много параклиси и манастири, но това е характерно за повечето гръцки трасета и обектите около тях. Китното градче Лерин е интересно за разглеждане, макар че повечето пътешественици, когато си чертаят маршрута, вероятно ще го пропуснат и ще останат да преспят в Костур. А него в никакъв случай не бива да пропускате. Малко градче с много дух, български следи навсякъде, езеро, стар град и много гостоприемни хора. По самия път обектите са оскъдни. Повечето селца изглеждат изоставени, но пък много добре поддържани. Навсякъде можете да видите следите на Балканските и Световните войни. В селата има паметници на хайдути и андрати (за наша жалост). Направи ни впечатление силната почит на местните към тези техни герои.

Трябва да се отбележи, че целият район на планините Баба и Неред е изпълнен с български следи, като топонимията на обектите и населените места все още е българска (наричат я северномакедонска), макар и с дублирано гръцко име. Сериозно е и албанското влияние. През XIX-ти и началото на XX-ти век тук е вряла и кипяла борбата за културно-църковно и физическо надмощие между българи, османци, сърби и гърци и гръкомани, с включването и на Великите сили през Първата и Втората световни войни. 

Крайпътна чешмичка в Писодер

Трафик

Проходът се поддържа целогодишно, за да осигури безпрепятствен достъп до ски центъра. През лятото пътят е сравнително ненатоварен и сърни, елени, както и мечки обикалят спокойно наоколо поради слабия трафик. Шосето е приказно в този аспект и можете да се отпуснете и медитирате, докато карате без да се притеснявате, че трафикът ви притиска.

Завои. Пътна настилка

Планински път, който обаче е част от шосе Е86, така че можете да очаквате добро качество на трасето. Широки платна със зигзагообразни завои, които са леки, с чудесни виражи, но амплитудата им не следва опредена логика, така че може да са доста спънати за каране. Не се увличайте във високи скорости, защото въпреки че няма трафик, няма и добра видимост в завоите. Бурната растителност я ограничава и затова по-добре трасето да си остане за медитация, а не за пилене на степенки. Настилката е в добро състояние.

Популярност и слава. Редовни събития

Слабо известно трасе. Да не кажем пълен апокриф, което - предвид факта, че шосето е широко, с добра настилка, живописно, добре поддържано и води до няколко значими езера в района (Преспа и Костур) - си е направо необяснимо.

През 2015 и 2016 г. проходът е част от вело състезанието "Florina Bike Challenge"

Бонус трасета и отбивки

За притежателите на дуъл пърпъс мотоциклети или ендуро проходът Бигла може да предложи чудесни офроуд трасета, като от най-високата му точка стартира черен път, който достига до 1800 м и отново води до Преспанската долина и старото българско село Герман. В близкото минало селото е било многолюдно и населението е запазило българските си корени през войните, но след тях е разселено. Мястото носи името на българския патриарх Герман I, предстоятел на българската църква по времето на цар Самуил в края на X век. В селото е разположена средновековната църква „Свети Герман“ от XI век, в която през 1888 година е открит Самуиловият надпис - надгробната плоча на царските родители Никола и Рипсимия.

До селото, разбира се, може да се стигне и по асфалтираното шосе 15, което преодолява седловината към Преспанското езеро и се отклонява към селата Рудари и Герман.

 

Места за настаняване

Картата показва всички оферти на Booking.com, Trivago.com Vrbo.com в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Районът е известен със своите червени чушки и ако хапвате гозба с пиперка, бъдете сигурни, че е от местните. Сервират се печени на скара с чесън и домат. Тези сладки чушки се използват в сосове, салати, пюрета, в рецепти за паста и месни ястия.

Семето е донесено от Бразилия в Западна Македония в Османската империя през XVII-ти век. Култивира се от местните жители във Лерин (Флорина), Преспа, Вероя, Аридая и Козани, но само в Лерин отглеждането му е успешно, тъй като тук видът успява да се адаптира към климата и почвата.

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Бигла, Превалът Бигла (бълг.), Vigla Pass (англ.), Βίγλα (гръцки). Шосе 2 / E86

38 км е дължината от гр. Лерин до разклона за Преспанското езеро.

• 1578 м е най-високата точка.

• 1839 г. - в Пелистер немският ботаник Аугуст Гризебах открива бялата мура (или молика) - вид бор, който расте само в няколко планини на Балканския полуостров от повече от два милиона години. По-късно този вид е намерен също в Пирин, Рила и някои други планини.

Снимка: www.treeseedonline.com

• 2601 м - толкова е висок връх Пелистер, най-високият в Баба планина. Името най-вероятно има гръцка етимология – περιστέρι означава гълъб. Сред местните има и легенда, че името Пелистер идва от „пет лися (листа)“.

• Март 1917 - по време на Първата световна война на Баба планина се води битка между България и Франция, подпомогната от сръбски части. Сраженията са известни като битката за Червена стена или "Македонската Шипка", защото защитниците й, подобно на тези при битката за Шипка, започват да хвърлят камъни и дървета по френските войски, когато им свършват мунициите. Червената стена пада и българските войски се оттеглят към съседния връх. Но на 18 май 1917 атакуват отново позициите, въоръжени с най-новите немски артилерийски оръдия. Победата е пълна, със само 261 оцелели французи. Символичният връх е върнат и остава в български ръце до края на войната, като французите повече не предприемат нито една настъпателна операция в този участък на фронта.

• Повече за битката можете да прочетете тук.

Героичният Трети пехотен Бдински полк / Снимка: www.bghistory.info

• Според „Българския етимологичен речник“ името Бигла – носено и от връх в Искърския пролом и от чука до село Желява – е дошло в българския език чрез гръцкото βίγλα, стража, или чрез някое балканско съответствие на латинското viglia. Има същия смисъл като топонимите Стража, Стражица, Стражовица.

• Софийската улица „Бигла“ в кв. Лозенец носи името на планината.

• 1861 година - австрийският консул Йохан Георг фон Хан на етническата си карта на долината на Вардар отбелязва Лерин като български град, а в 1863 година в книгата си „Пътуване от Белград до Солун“ пише за Лерин:

"За къщите във Флорина... ни се посочи навярно преувеличеното число 3000, чието население се състои наполовина от албанци мюсюлмани и турци и наполовина от българи християни."

 

Българската гимназия в Лерин, 1910 г. / снимка: wikipedia.org

 

Вземете тениска Pass Hunter от магазина на meteo-ride 

 

 

 

 

 

Устойчивост на климатичната прогноза

 

Проходът Бигла
8.5
Пътна настилка
8
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
3.5
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.7 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Бигла
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Други гръцки трасета
8.9 4 гласове
Пътна настилка
9.1
Завои
8.3
Обекти/Забележителности
9.6
Панорама
9.9
Атрактивност
9
Поносимост на трафика
7.4
7.2 1 глас
Пътна настилка
7
Завои
5
Обекти/Забележителности
5.5
Панорама
9.5
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
6
6.7 2 гласове
Пътна настилка
5.8
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
6
Панорама
9.5
Атрактивност
2.5
Поносимост на трафика
9
6.5 1 глас
Пътна настилка
8
Завои
9
Обекти/Забележителности
5
Панорама
9
Атрактивност
4
Поносимост на трафика
4
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button