3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКаньониПланински проходиПланински трасетаРусияТрасетаТрасета в АзияЧерен или с лоша настилка

Пътят до Телецкото езеро: Проходът Кату-Ярик, Перевал Кату-Ярык, Katu-Yaryk Pass

 

 

-

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Проходът Кату-Ярик, известен още като "Портата към Чулишман", е 3,5-километров черен път - един от най-трудните и опасни проходи в планината Алтай, а може би и в целия свят.

Той се намира в Република Алтай, в състава на Руската федерация, на 47 км от областното населено място Улаган, на около 200 км от оживената Чуйска магистрала R256 (Трансалтайска магистрала).

За да стигнете до Кату- Ярик, трябва да се отбиете от магистралата при гр. Акташ и по черен път да се насочите към безименен платовиден проход на 2200 м н. в. при езерото Киделю. След това преминавате през селата Улаган и Баликтуюл и самия проход Кату-Ярик на около 1200 м н. в., откъдето е екстремното спускане към Чулишманската долина и Телецкото езеро. Така Кату-Ярик е част от 278 км черен път, който е единствената транспортна артерия, свързваща населението на Чулишманската долина с останалия свят.

Очеркът на прохода противоречи на всички класически представи за планински проход, отличавайки се с чудноватия си силует и платовидно-каньонен характер. Няма я стандартната симетрия на серпентините, както и липсват елементарни укрепителни съоръжения за безопасност.

Пътят е изграден в периода 1987-1989 г. по идея на Арсений Сана, който по това време е директор на съветското държавно стопанство Алтай. Така, с разрешението и подкрепата на Сана, булдозерите на Аркадий Уханов, сина му Анатолий и племенника му Виктор, в продължение на две години изграждат пътя, без професионални проучвания и инженерен надзор. С голям ентусиазъм и смелост през септември 1989 г. пътят най-накрая е завършен и въпреки опасния му характер става единствената съвременна връзка на местните с цивилизацията. Преди това достигането на долината Чулишман и южния бряг на Телецкото езеро било възможно само с лодка през езерото или с кон през гората. Признателното местно население кръщава на Сана улица в с. Улаган.

Местоположение

Пътят до Телецкото езеро: Перевал Кату-Ярык, Katu-Yaryk Pass

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

 

Завои. Пътна настилка. Трафик

В превод от местния диалект Кату-Ярик означава „Изкоп в скала, тесен пролом”. Определението, дадено от телесите, доста точно описва трасето, представляващо екстремно спускане от платото на Улаган към долината на р. Чулишман по западния склон на дефилето. Това е 3,5-километров черен път, съставен от 9 големи фиби с наклон от близо 70% (35°), които преодоляват денивелация от 800 м. Средният наклон на цялото изкачване е 18% (10°).

Според местните табели обаче разликата в надморската височина е 526 м - горната табела на прохода сочи 1209 метра н. в., а долната е 683 метра. Вероятно истината е някъде по средата. 

Пътят криволичи по склона, като на места е широк само колкото за едно превозно средство. Хубавото е, че трафикът е минимален, защото районът е един от най-слабо населените в Алтай. В изключение на летните месеци, когато плажът около езерото привлича доста туристи. Тогава разминаването става с изчакване в специално изградените уширения.
Имайте предвид, че пътят не е добре поддържан и е предимно чакълест. През преходните сезони има чести лавини, а свлачищата на скална маса са обичайна гледка. На прохода не са изградени мрежи, които да обират падащите камъни. Няма и противолавинни съоръжения по подобие на тези в Алпите. Тези обстоятелства могат да блокират и затворят пътя по всяко време. Няма огради и мантинели и спускането може да е доста стряскащо преживяване, защото нищо не спира погледа ви надолу към пропастта.
През дъждовния сезон пътят също може да бъде затворен за няколко дни, докато булдозерът пристигне от Акташ. На този път спирачките ви трябва да са в пълна изправност. За препоръчване е да сте с ендуро-адвенчър мотоциклет или с дуъл спорт машина. Спорт турърите и шосейните мотоциклети биха се затруднили, и то не толкова с тези 4 км, колкото с целия участък от над 250 км от Трансалтайската магистрала до тук.
Уширение на един от завоите

Панорама

Проходът Кату-Ярик е неописуемо красив и просто ще ви спре дъха. Оттук се разкрива гледка към величествения каньон, покрит с ярка зеленина, като на отсрещната му страна се извисяват скали, високи стотици метри. На най-високата точка на прохода има наблюдателна площадка и поляна от каменни кули, които най-вероятно са част от алтайски обреди с жертвоприношения към духовете на проходите.

Обекти и логистика. Забележителности. Места за настаняване

Пътят води до една от най-красивите долини в света - долината на река Чулишман, която чрез живописна делта се влива в Телецкото езеро. От тук започва биосферния резерват Алтай.

В долината са запазени много древни могили, няколко живописни скални образувания и места, които алтайците смятат за свещени. Притоците на р. Чулишман - Биликчи, Кайра, Куркуре имат много красиви водопади. За да направите разходка до някои от тях обаче, трябва да уведомите инспекторите в природния парк, чиито офис е в с. Улаган на ул. "Сана" № 8.

Най-известните водопади в района на ректа са: Учар, който е най-големият каскаден водопад в Алтай и е висок цели 160 м, Кукуре и 40-метровия Карасу. Скалните гъби, макар и недостъпни, също са неизменна туристическа атракция. Те имат различни размери от 1 метър до 7 метра височина, а шапките им достигат диаметър от 2 метра. За да достигнете до тях обаче, ще трябва да минете през реката с лодка. По пътя от Улаган има отбивка към хубавия храм "Св. Пантелеймон Лечител". 

[images_grid auto_slide="no" auto_duration="1" cols="three" lightbox="yes" source="media: 31227,31226,31244"][/images_grid]

Изглед от каменните гъби

Има достатъчно хижи в района и бунгала (катуни) за отдих. Обаче имайте предвид, че нивото на обслужване е ниско и не можете да очаквате лукс или бързо и адекватно обслужване. Всичко става бавно, но за сметка на това е автентично. Заредете се с търпение към хазяите си. Тук ритъмът на живот е по-муден. Освен това голяма част от потребителите на хотелски услуги в района отправят забележки относно чистотата на местата за подслон. Сайт с места за настаняване в Република Алтай

Църквата "Св. Пантелеймон Лечител" се намира в малкото село Баликтуюл, област Улаган. През 1898 г. местната общност събира средствата, необходими за изграждането на църквата. По-голямата част от населението на региона са православни християни, макар че преобладаващата част са коренни алтайци. През 2006 г., след палеж, извършен от неизвестни лица, църквата изгаря до основи. Но впоследствие е напълно възстановена.

Популярност и слава. Редовни събития

След търсачите на екстремни пътища и ловците на проходи пътят е известен като един от най-опасните и същевременно най-живописните в света. Трасето не е популярно и не се къпе в същата слава като своя близнак Тролстиген в Норвегия. Въпреки това всяка година районът става все по-култивиран и се изграждат все повече съоръжения, които да поемат туристическия интерес. Трябва да се отбележи, че туристите тук са далеч от масовия тип, което запазва духа на мястото.

Имайте предвид, че изхвърлянето на боклуци е строго забранено. В основата на вярванията на алтайците лежи убеждението, че природата е жива и има душа. Напълно е забранено каквото и да е оскверняване на реките, езерата и горите. Можете да си навлечете гнева на местните, които макар и гостоприемни, са наследници на най-непокорното алтайско племе - телесите.

На тях преди 400 години руските колонизатори кръщават популярното Телецко езеро, което е наричано от учените и "малкият Байкал" поради сходната морфология. Телесите от древни времена го наричат Алтън Кьол, „Златно езеро“. То е най-голямото езеро в Република Алтай и 55-то по големина в Русия.

Бреговата линия на езерото е изключително стръмна, но в делтата на река Чулишман можете да намерите изумителни плажове. Тук свършва и вашият път с мотора. Ако изберете да нощувате в бунгалата наоколо, можете да направите и чудесен плаж, защото южната част на езерото се затопля през лятото.

Как да включите Кату-Ярик във вашия мото маршрут

Това е екстремен път, който няма да забравите, но за да стигнете до него, трябва да се отклоните от трасалтайската магистрала Чуя R256 при гр. Акташ и да продължите нагоре към планината и гр. Улаган, където пък ще преминете през високопланинско плато с височина около 2200 метра. Бъдете подготвени, защото тези километри и надморска височина не са шега, а 4-те километра на Кату-Ярик все още остават едни от най-опасните пътни отсечки в света.


Вижде още проходи в Руската федерация и Алтай:

Серпентините на Белокуриха 2, Алтайски край

 

Любопитни факти

• Кодово название: без номер / Черен път, известен като: Перевал Кату-Ярык, Katu-Yaryk Pass, "Портата към Чулишман"

• 3,5 км е дължината на самия превал Кату-Ярик.

278 км е дължината на цялото трасе от гр. Акташ до Телецкото езеро.

• 2200 м е най-високата точка на платото при езерето Киделю.

• Теленгитите, наричани и телеси, са тюркска етническа група в Русия, разглеждана и като етнографска група на алтайците. Тук са земите на телесите, които са едно от най-войнствените от алтайските племена и чиито потомци са запазили суровите черти на своите предци. На тях е кръстено Телецкото езеро. Към 2012 г. телесите наброяват малко над 3000 души.

Проходът през 80-те, като конски път, преди да бъде разширен с фадромите

• 1989 е построен пътят.

• 17 – 22°C - до толкова може да се стопли температурата на водата през август в делтата на Телецкото езеро.

• 500-годишни! На такава възраст са горите в Алтайския биосферен резерват. Те са съставени от бор, ела, смърч, лиственица, бреза и огромен брой кедрови гори - най-чистите в света.

Със зелено е отбелязан Алтайският резерват, на чиято граница е разположена долината Чулишман.

• Гордостта на резервата и негов талисман е снежният леопард - барс. Други защитени животни в района са алтайският елен и лосовете. 

• За пътя не се дължат такси.

• Официалните езици в района са алтайски (наричан още ойротски език) и руски.

Алтайският флаг с герба на републиката

• В долината на Телецкото езеро често има сведения за паранормална активност, а местните жители смятат планините наоколо за свещени.


За да управлявате превозно средство в Русия, пред властите трябва да се представят следните документи:

 • регистрационен талон на превозното средство;
 • валиден документ за застраховка;
 • шофьорска книжка и паспорт.

• Стандартното ограничение на скоростта в градовете е 60 км/ч, извън тях – 90 км/ч и 120 км/ч по магистралите. Руското законодателство не предвижда санкция за превишаване на ограничението на скоростта с до 20 км/ч. Санкциите за превишаване на ограничението на скоростта с над 20 км/ч са глоби от 500 до 5000 рубли (около 6 – 60 евро).

 • При необходимост безплатно се избират следните телефонни номера:

 • Пожарна и спасители: 101
 • Полиция: 02
 • Бърза помощ: 03

 

Вземете тениска Pass Hunter от магазина на meteo-ride 

Традиционни ястия около пътя

• Ток-чок е десерт от кедрови ядки, смлени в саханче заедно с ечемичени зърна. След това се смесват с мед и могат да се сготвят в различни форми. В Алтай най-популярните форми са на животни – като например мечката, която символизира силата, или костенурката, която означава мъдрост.

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът е континентален, но именно поради специфичния релеф на този регион, може да се наблюдават различни климатични условия - като влажно лято или мека зима.

Все пак препоръчително е преминаването на прохода през летните месеци. Въпреки, че микроклиматът е един от най-благоприятните в Алтай, времето може да се промени драстично.

Трябва също така да се има предвид, че пътят на прохода периодично ерозира и е необходимо време да се приведе в задоволително състояние.

No review box found! Insert a valid box ID.

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Кату-Ярик
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Подобни траста
7.7 2 гласове
Пътна настилка
7.5
Завои
8.8
Обекти/Забележителности
4
Панорама
9
Атрактивност
9.8
Поносимост на трафика
6.8
6.1 6 гласове
Пътна настилка
2.9
Завои
8.2
Обекти/Забележителности
5.2
Панорама
9.7
Атрактивност
2.7
Поносимост на трафика
8.1
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0
0 0 гласове
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
0

Източници:

 • www.liveroads.ru
 • официален сайт на община Улаган
 • www.altaitg.ru
 • yandex.ru/maps
 • wikipedia.org
 • travel-altai.com
 • etosibir.ru
 • dangerousroads.org
 • triumf48.ru
 • prigorod.info

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button