3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаМото туризъмРевютаТрасетаТрасета в Черна гораТрасета на Балканите

Пътят на Которския залив

    

Оценка от Meteo-Ride
(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Обещахме и ето го! Макар и година по-късно, очакваното ревю на пътя, очертаващ Которския залив, вече e факт. Казахме, че ще го разграничим от Ядранската магистрала, защото, макар да е част от нея, заслужава отделно внимание и разглеждане.

Не смятаме да ви обясняваме как това е най-южно разположеният фьорд в Европа или да се включваме в дискусията дали това изобщо е фьорд. По темата е изписано много и става ясно, че всъщност не е фьорд, но какво от това. Красиво е и без тази накъдрена думичка.

Пътят на Которския залив

Местоположение

Пътна настилка. Завои

Асфалтът е в добро състояние. Няма дупки, знаковото стопанство е на сравнително добро ниво, има достатъчно пътни знаци и табелки. На някои места има леки неравности, но те са по-скоро повод да намерим кусур, отколкото причина за притеснение.

Завоите са леки и приятни, с къси прави отсечки. Пътят е широк. Банкетът чист и поддържан.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Тук трябва да уточним, че Пътят на Бока Которска няма общо с Пътя до Ловчен, освен че от Которския залив започва вашето приключение към легендарния серпентинест път до Ловчен.

Настоящият път не е съставен от серпентини, деневилация и наклони. Това е „seaside road“ или в превод „крайбрежен път“. Но това не го прави по-малко атрактивен, даже напротив. Много приятно и леко се кара по това шосе и е голям кеф, въпреки напрегнатия трафик, за който ще стане въпрос малко по-късно.


Панорама

Впечатляващ район, впечатляваща география, която по-късно ще видите подробно от връх Ловчен, но тук долу гледките са не по-малко хубави. Особено сянката, която хвърлят стръмните гигантски хребети върху пътя. Чувствате се в пастта на огромен кратер, пълен с вода, а по средата… остров с черква и манастир! Спрете там, посетете го! Въобще Бока Которска е свято място, изпълнено с много история, черкви, манастири, стари градове, крепости и портове.


Обекти и логистика, забележителности 

И така стигаме до обектите. О, мили Боже, слава на името ти! Ако имате време (намерете такова), има много за гледане. Това е същински Йерусалим в прекия смисъл на думата, която сме употребявали достатъчно често в нашите ревюта като метафора за свещено място, но тук на границата на православието и католицизма, стои най-точно и правилно. Канехме се да изготвим списък с манастирите и черквите, но това си е цял академичен труд, за който засега време няма…

Ако не сте религиозни, то старият град на Котор, който е диамант на Венецианската средновековна архитектура, е чудесно място за разходка и снимки. Старият град Пераст, старият град на Херцег Нови също заслужават внимание, както и Тиват. А ако не сте нито религиозни, нито обичате историята, Будва е наблизо със своя нощен живот. Ако пък просто обичате да се препичате на плажа, ето… морето е под носа ви. Не е от този тип плажове, с които ние сме свикнали, защото брегът е каменист и за опитомяване на морето и удобство на туристите са изградени бетонни кътове с шезлонги, но тук е готиният момент – от тях можете да скачате и да се гмуркате. Ако пък не сте почитатели и на това, можете да поседнете на някоя пейка и просто да съзерцавате тюркоазената езерно спокойна вода на Адриатическо море.

Като топ курортна дестинация в Европа, мястото притежава всичко необходимо да задоволи човек. Крайпътни заведения, бензиностанции, хотели, дискотеки, супермаркети, баничарници, бургерници (препоръчваме), сервизи.

В тази графа пътят получава пълна 10-ка.

Пътищата на Котор
Гледка към залива и град Котор

Трафик

Голям! Както казва немският колега: „Гросе гиганте“. Курорт – няма как. Шосето свързва няколко града и редица селца. Понякога оставате с впечатлението, че Херцег Нови и Котор са едно и са свързани покрай морето. Има и ферибот, който за 10 минути ви прехвърля към Тиват и заобикаля Котор. Не ви препоръчваме да правите това упражнение. Опашката на това „фери“ е доста внушителна, а и кой би искал да пропусне стария град на Котор!? Е, освен ако не бързате или сте местен, който закъснява за работа.

Но тук в Котор, дори и трафикът е екзотичен и различен. Къде другаде ще карате в близост до 10-етажни круизни кораби. Велико усещане. Във връзка с големите кораби ще кажем нещо и за пешеходния трафик. Градчето не е голямо, но когато акостира на дока 10-етажен кораб и се изсипят 1000 човека, в центъра на Котор става лудница. Множеството туристи около вас шляпат на всевъзможни езици и щракат като обезумели. Лудница е, но си има и своето очарование.

Лудницата на опашката за ферито до Тиват

Човешкият фактор

Местното население притежава типичен балкански манталитет и изживява това, което ние изживяхме през 90-те години. Има леко усещане за анархия по улиците. Наличието на автомобили и мотоциклети без регистрационни номера е нещо, което ни изуми, криминалните погледи на някои елементи също. Притеснявахме се нашите мотоциклети „да не хванат крака“, но домакините ни увериха, че няма страшно. Въобще, ако влизате откъм Словения и Хърватска, ще преживеете мини културен шок. Но простено е, все пак последните две държави са били част от Австро-Унгария достатъчно дълго, докато Черна гора не е.

Още един щрих. И тук, както в цяла Сърбия, автомобилът Фолксваген Голф е със статут на пагански тотем, на който всеки от племето трябва да се покланя, инак бива хвърлян на вълците… Балкански контрасти и въжделения.


Популярност и слава

Шосето е в сянката (буквално) на трасето, което се вие из националния парк Ловчен (Пътят до Ловчен).  Въпреки това със сигурност се посещава от повече хора, като основна туристическа артерия на Бока Которска. За обикновения българин модата да се ходи в Черна гора като че ли отмина, но за един адвенчър райдър, за един мото турист тази дестинация ще си остане вечна и задължителна.


Устойчивост на климатичната прогноза

В залива често вали. Облаци идват от старата столица гр. Цетине, който е най-дъждовният град в Европа. Отделно циклоните, които се заформят в Адриатическо море, редовно минават през залива, но… щом спре да вали много бързо става топло и приятно. Средните годишни температури са високи.

Публикуваме галерия (сесия „Чадъри“) от стария град в Котор, който силно ни впечатли и остава в сърцата ни завинаги със своите отражения и сенки. На това място определено има магия.

Пътят на Которския залив мото тур
Котор след проливен дъжд

Любопитни факти:

• Кодово название: Шосе 2, част от Е65

• Дължина: 60 км, От Херцег Нови до Тиват

• Евро е валутата, която се използва в Черна гора.

Пътят на Которския залив
9
Пътна настилка
8.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Атрактивност
5
Поносимост на трафика
Оценка на автора 8.7 / 10
Пътят на Которския залив
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button