3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Котили/Котелци (Passo Kotili) – Златното украшение на Нестрам

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Котили преминава през източните склонове на планината Грамос (Грамушча), Северен Пинд, община Нестрам, Кастория. Седловината носи името на селото близо до върха на седловината на 1510 метра. Старото изоставено село Котелци се намира в подножието на прохода. След пораженията на България във войните и попадането му в гръцката територия е изградено ново село - Нео Котили, което е съвсем близо до най-високата точка.

Най-високата точка на прохода при изкачването от юг / Снимка: Meteo-Ride.com

Трасето тръгва нагоре от отбивката на шосе ЕO20 (Йоанина-Козани) на около 780 м н. в. и с постепенно изкачване криволичи плавно, първоначално в клисура, преди да започне същинското изкачване около отбивката за село Хриси. След най-високата точка от 1510 метра следва спускане по рида към с. Нестрам, където проходът завършва при моста на река Бистрица (Алякмон).

Снимка: Meteo-Ride.com

Местоположение на прохода Котили (Passo Kotili)

Завои и пътна настилка

Може би един от най-приятните и ненатоварващи проходи на Балканите. Завоите са широки, с добри виражи и имат приятна амплитуда и ритъм, който може да ви доведе до медитативно състояние. Тук можете както да поддържате висока скорост, така и да напредвате бавно към крайната цел в лежерно изкачване и спускане.

Снимка: Meteo-Ride.com

Тези характеристики на трасето ви позволяват да го покорите по няколко начина в зависимост от състоянието на духа ви или опита и уменията ви на две колела.

Трафик на прохода Котили

Всичко гореизложено нямаше да бъде възможно, ако трасето беше натоварено! Минавали сме го два пъти и единствено втория път видяхме два червени пикапа, които спряха да разменят няколко приказки при беседката близо до върха, натоварени с билки от планината Грамос.

Абсолютно отсъствие на трафик! Оценка 10 и половина.

Снимка: Meteo-Ride.com

Панорама

Двойната златна осева линия, която следвате, може да ви доведе до психеделично състояние на транс, но ако отклоните очите си от пътя, ще видите около себе си изключителен ландшафт - сивите сипеи със сивкаво-син пясък по склоновете сякаш очертават границата на планината Грамос и ви идва да спрете и да ги докоснете. Покрай пътя тече планинско красиво поточе. А гледките от високите части си заслужават отделеното време.

Снимка: Ваня Ганева

Обекти и логистика, забележителности

Беседката при фибата току преди пика на прохода е неотменима отбивка и място за почивка. Оттам се разкрива страхотна гледка. Препоръчваме да се отбиете и през Нео Котили, много подредено и китно селце. Разбира се, село Нестрам в ниското е задължително кривване встрани.

Снимка: Meteo-Ride.com

 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Стикер от трасето
Любопитни факти

• Кодово название: Passo Kotili, Проходът Котили, Проходът Котелци

• 45 км е дължината на трасето.

• 1510 метра е висок проходът Котили.

• До 1912 година планината Грамос оформя българската югозападна етническа граница. Селата в планината са влашки, а в североизточното ѝ подножие – български. 

• Чукарец се казва най-високият връх на Грамос - 2521 м. Той е граничен между Албания и Гърция.

Въз основа на спорадични доклади се предполага присъствието на евразийския рис (Lynx lynx) в районите на Grammos и Voios.

• Река Бистрица (Алякмон) е най-дългата гръцка река - 388 км. В българските източници Бистрица е Рулската река, а Нестрамската е неин приток наричан Белица. В 1910 година Георгиос Панайотидис, учител в Цотилската гимназия, нарича Нестрамската река Велица (Βέλιτσα).

• Реклама на Георги Василев от Нестрам в Българо-американския алманах, 1922 г.

Снимка: Уикипедия

Абонирайте се за нас в YouTube

Популярност и слава

Неизвестно трасе - както в България, така и в чужбина. Поради липсата на табела на върха, много посетители дори не разбират, че са преминали през проход. Все пак местните  усещат нарастващата популярност на дестинацията за мотоциклетисти и можете да видите табелки, които приветстват ездачите - "moto friendly".

През 2019 година до Нестрам, в долината на река Бистрица, се проведе съборът на FIM. Все още можете да видите локацията на картата "FIM-Motocamp 2019".

Ние също ще допринесем за популярността и рейтинга на шосето, като в нашия магазин можете да намерите стикер за прохода.

СТИКЕР Проходът Котили – Passo Kotili

 

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около прохода Котили

Традиционни ястия в района

Бобът (Phaseolus coccineus ) намира пътя си до Гърция през XVI век. Префектура Кастория, където се отглежда, е район с уникален климат и плодородни почви, защитени от планината Витси и планинската верига Грамос.

За важността на отглеждането на боб в Кастория свидетелстват многобройните фестивали на боба, които се провеждат – има ежегоден панаир в Lakkomata и фестивал на зимната боб чорба в близката Фиорина, като тази супа също традиционно се сервира на деня на Свети Никола. Fasolia Gigantes често се пекат или задушават с различни зеленчуци, но най-известният начин за приготвянето им е Fasolatha, традиционна гръцка супа от боб, приготвена с лук, целина, моркови и подправки.

Легенди

Местната легенда твърди, че името Нестрам произлиза от дошлите в селото след Беласишкото сражение ослепени Самуилови войници, които просели „без срам“. Според Христофор Тзавелла Василий II лично разрешил общината да издържа семействата на ослепените войници. Друга легенда гласи, че жителите на селото се изправяли срещу турците и казвали „нем стра“ (νέμστρα), немам страх, откъдето и дошло името Нестрам. Свещеник Златко Каратанасов от Бобища цитира предания, според които обсадителите турци викали на обсадените в Нестрамската крепост „Предайте се“, а те отговаряли „Срам!“, а турците викали „Не е срам“, откъдето дошло Нестрам.

Според нестрамеца Кирил Радев селото преди османската епоха било малко. В XVIII век то започнало да се увеличава от селяни, прииждащи от селцата Студена вода, Митрови къщи, Крушовец, бягащи от зулумите на Али паша Янински. Обединени за отпор на мюсюлманските албански банди, селяните повдигали духа си, като си казвали „Нем стра“, тоест Немам страх, откъдето дошло Нестрам.

Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Проходът Котили/Котелци (Passo Kotili)
10
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
5
Популярност и Слава
8.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.7 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Проходът Котили/Котелци (Passo Kotili)
10
Пътна настилка
10
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • www.grammos-pes.gr
  • www.happycow.net

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button