3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Пътят до Кими (Kymi Pass) и изумителната гледка към Дирфи

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Пътят до Кими е част от главен път, който свързва Халкида, столицата на остров Евия (Евбея), разположена на югозападния бряг с източния бряг, през централната част на острова, водейки до уютното градче Кими.

Трасето се разклонява от прохода Стени Дирфи (Διάσελο Στενή Δίρφυος) на около 870 м н. в., за да поеме на изток към планината Ксеровуни. Шосето следва най-удачните извивки за преминаване на път по изключително стръмната северна стена на планината Ксеровуни под едноименния връх (Xeroboúni, 1425 м н. в.), след което започва спускане покрай приказна гора и селцето Метохи, откъдето последва същинското изкачване към "Панорамната гледка от пътя" (Scenic Viewpoint Metohi - Hiliadou). От тази живописна тераса, навлизате дълбоко в планината, където ви очаква прохода Кими, за да ви свърже в крайна сметка с едноименното градче и източния бряг на острова.

Гледка от прохода Кими / Снимка: Meteo-Ride.com

Имайте предвид, че именно трасето покрай планината Ксеровуни е главният път до град Кими, макар че на картата на Гугъл е отбелязано като второстепенен път.

 

Местоположение

Трафик

Малко по-слаб от трафика на прохода Стени Дирфи, но значително по-голям от Евбейския Трансфъгърашан - прохода Агалис. От Стени и Халкида приижда трафик в посока Кими и източния бряг, но нищо драматично. Ако застанете на едно място, ще преброите по една кола на 10 минути в двете посоки.

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят е отворен целогодишно, но имайте предвид, че Дирфи е една най-снежните южно разположени планини в Европа. През зимата снежната покривка може да достигне до 3-4 метра - феномен, дължащ се на студените североизточни течения, на които е изложен районът на Дирфи. За това тук плажовете са стръмни и дълбоки, с големи вълни.

Обекти и забележителности, логистика

Трасето предлага няколко интересни атракции около него, като най-наситени са в самото градче Кими, в което къщите имат интересна патрицианска архитектура. Прави впечатление и красивият храм "Свети Атанасиос" на центъра, който се оказа митрополитска църква. Фолклорният музей на Кими е най-големият и най-добре организиран в Евия. В колекциите си има повече от 1600 предмета, като особено интересни са традиционните носии.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Митрополитската църква "Свети Атанасиос" / Снимка: Meteo-Ride.com

Има и други черкви и манастири в района, а ние се спряхме до "Свети Николай", който е разположен атрактивно на една фиба по път за пристанището на Кими. Още за този път можете да прочетете по-долу в секцията Бонус трасета.

Като природна забележителност можем да прибавим и дивите плажове наблизо. Имайте предвид обаче, че пътищата до тези райски плажове са черни. Но това е част от цената да са слабо посещавани. А някои от тях са едни от най-красивите на Евия, като например Тапса (Θαψά). И все пак плажовете можем по-скоро да ги отнесем към отбивките и бонус трасетата, защото не са на самия път, а са допълнителни разклонения. При това с особености и ограничения - като не препоръчваме на колеги с пистови мотоциклети да се спускат към тези плажчета, тъй като денивелацията на черните пътечки е голяма.

Стикер от трасето
СТИКЕР Пътищата на Дирфи
Любопитни факти

• Кодово название: Пътят до Кими, Проходът Кими, Διάσελο Κύμη,

Kymi Pass, "Пътят до панорамната гледка към Дирфи"

• 67 км е дължината на трасето. 

• 680 м е най-висоакат точка на трасето, но е изключително близо до брега.

• „Балконът на Егейско море“ - така  е наричан Кими понякога заради своето изложение. 

• 1743 метра е висок връх Дирфи.

• 1425 метра е висок връх Ксеровуни.

Произходът на името Кими не е известен. Страбон споменава, че град Кими (Кума) в Италия е бил колония на Евия. Друга версия е, че името идва от думата вълна, тъй като плажът му е бил изложен на дивото море. Янис Пападимитриу изразява мнение, че в района на Кими са се развили много малки селища или коми и името Кими идва от думата коми.

Изглед към Кими / Снимка: Meteo-Ride.com

Според митологията в района на юг от днешното село Авлонари живеела амазонката Ламия, която след съюза си с Посейдон родила амазонката Кими, на която е кръстено градчето.

• От пристанището на Кими тръгва фериботната линия за остров Скирос.

• Плакат от 21-вото издание на изкачването на Кими. През 2023 г. за участие са се записали 87 състезатели.

Официален сайт на остров Евия

Абонирайте се за нас в YouTube

Панорама

Ами, какво да кажем! Гледката оттук е веднъж! Може би най-голямата забележителност на трасето е панорамната площадка Scenic Viewpoint Metohi - Hiliadou.

Заслужава си всяка секунда прекарана тук. Първият ден имаше мъгла и не се виждаше планината Дирфи. Бяхме разочаровани, но пък бе толкова мистично. Затова си казахме - утре пак ще дойдем. Поработихме малко на лаптопите, пихме кафенце и се върнахме отново на следващия ден. Така успяхме да уловим плажовете, пътя и върховете. Можем само да си представим какво е тук през март или април, когато малкият Фиджи, както казват на Дирфи, е заснежен. При нашето посещение в средата на май нямаше сняг.

Специфика на трасето. Пътна настилка

Пътната настилка е асфалтова, с нормален габарит, но ще усетите разлика още след отклонението от прохода Дирфи, който е с по-добра основа и настилка. Ще започнат неравности и някои пропадания. Ще изпитате усещането, че сте напуснали главния път и сте поели към някое 3-то степенно трасе или планински изоставен път. Това се дължи на стръмния склон на Ксеровуни, където са се образували няколко свлачища, както и от непрестанните падащи камъни от скалистия връх при снеготопеното и пролетните валежи.

Популярност и слава, атрактивност

Знаменито трасе за гърците и по-специално атиняни. Близостта до Атина кара много мотоциклетисти да правят рейдове за уикенда по трасетата на Дирфи, като никой не пропуска трасето до Кими и панорамната гледката към Дирфи. Иначе, както сме споменавали и в други ревюта, българските мотопътешественици пренебрегват Евия, за сметка на Корфу, Крит, Тасос и др. Ние дойдохме тук с "Moto Guzzi Предизвикателство", защото попаднахме на снимката на Димитрис Костулас, който също притежава Moto Guzzi V85 Tutto Terreno като нас и решихме да отговорим на предизвикателството и да направим същата снимка на фона на планината Дирфи.

Бонус трасета. Редовни събития

Стигаме до легендарния местен път, както обещахме. Да, шосето от пристанището на Кими до самото градче Кими има култов статут. Трасето е включено в редовния кръг на панрали шампионата на Гърция и е известно като едно от най-атрактивните изкачвания в страната. Изкачването на Кими "Янис Илиопулос" привлича стотици фенове на моторните спортове от острова, а и от страната.

Пътят, който свързва селото с пристанището, има 52 завоя (броят се и най-леките извивки) за краткото разстояние от 4 километра. Уникалното не е честотата на завоите, а техният благоприятен радиус за дрифт, както и уникалните виражи. Състезанието се провежда традиционно в края на май и ние нямаме търпение до следващото издание, за да посетим острова отново. Черквата "Свети Николай" се намира на една от фибите на изкачването.

https://www.facebook.com/dimitris.zagaris.56/videos/795774125411008/

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване 

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Тиганопсома - традиционният пържен хляб със сирене фета и кефалогравиера. Вкусни хлебчета сгънати като пица калцоне, но по-тънки и пълнени със сирене фета и сирене кефалогравиера. Чудесни са за закуска, но може да ги хапвате по всяко време на деня. Местните деца ги обичат и ядат като луди.

Други характерни ястия в градчето са лукумади, както и традиционната баклава, приготвена по местна рецепта. Градчето е популярно и с  амигдалота (бадемови сладкиши) и всички видове сладкиши с гроздов сок и сладко (суцукия, хаймалия, пастокидоно). Виното от Кими също е прекрасно, направено от черно грозде от сорта маврокунтура. Конфитюри, орехи, зеленчуци и, разбира се, може би най-прочутият местен продукт -  сушени смокини от Кими, които са записани в най-голямата гастрономическа онлайн картотека "Taste atlas".

Можете да опитате тези хубави мекици със сирене в O Psaras, близо до пристанището на Кими. Снимка: Meteo-Ride.com
Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Пътят до Кими (Kimi Pass)
9
Пътна настилка
10
Завои
6
Обекти/Забележителности
10
Панорама
6.5
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.4 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Пътят до Кими (Kimi Pass)
8.5
Пътна настилка
10
Завои
7
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
9.5
Атрактивност
8
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • www.mycookingbookblog.com
  • www.wondergreece.gr

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button