БългарияПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в България

Петрохански проход

    

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Петроханският проход познат и като Гински проход, Берковски или Клисурски проход е важен транспортен коридор, който е най-краткият път, свързващ столицата София и Северозападна България. Може би най-суровата седловина в Стара планина, с 1409 метра надморска височина и специфично разположение, като по-трудният и стръмен участък е от северния склон между планините Козница и Берковска планина. Буковата гора, която е обхванала тази част от склона, е изключително приятна за лятно каране, защото създава прохлада и сянка. Горещината бързо напуска тялото ви, все едно сте се потопили в купа сладолед като хлапак с голям черпак.

Петроханският проход от южната страна през зимата, през очите на нашия Road Expert

Пътна настилка

2015: Пътната настилка се влошава от ден на ден. Цяло чудо е, че все пак поддържа някакво ниво предвид суровите климатични условия на прохода. Хубавата новина е, че през 2018 година се очаква пълна рехабилитация на трасето.

2019: ОБНОВЯВАНЕ: Положен е нов асфалт с видимо добри абразивни качества. Подменено е изцяло знаковото стопанство, изградени са нови отбивки и изцяло нова маркировка, което прави трасето едно от най-добрите за мотоциклетен туризъм в България. 

Завои

Завоите са остри и стръмни до самото изкачване на билото при легендарния Петров хан (построен от Петър Ангелов през далечната 1868 г.), чието име носи проходът. Често от север, където са по-острите и стръмни завои се стича вода по асфалта, което трябва да се взима под внимание!

Обекти и логистика. Устойчивост на климатичната прогноза.

На седловината има изградени метеорологична станция, ресторант, бензиностанция, мотел и язовир-изравнител на ВЕЦ “Петрохан”. Оттам започва полегато продължително спускане до село Гинци. При самото било има своебразен кръстопът, който води до хижа Ком и началото на “Историческия път”, в тази посока на около 600 метра има извор и чешма с известната в региона ледено студена “Петроханска вода”. През зимата и преходните сезони нещата не стоят по толкова приятен начин и често проходът е затварян заради обилен снеговалеж, който поради сенчестия характер на прохода се топи късно, като се създават предпоставки за заледявания и инциденти. Като цяло захлаждането в района би могло да бъде доста бързо и трайно.

Панорама

Проходът не се отличава с добра панорама поради гъстата гора, която пречи да се открие простор. Това създава своеобразен уют и сигурност при иначе сериозната денивелация от северната страна.

Отсъствие/Наличие на трафик

Поради своята важност за градовете Монтана, Берковица, Вършец и Видин, седловината се отличава с целогодишен интензивен трафик в посока столицата и обратно. Постоянно преминават и тежкотоварни автомобили, макар през зимния период да има ограничения за тях.

Степен на трудност на Петрохански проход по скалата от 1 до 6 на Meteo-Ride:  С3

[mom_video type=”youtube” id=”ti-_8m4IJNE” width=”544″ height=”354″][review]
Петрохански проход
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка10
Завои8.4
Обекти/Забележителности6.6
Панорама7.4
Популярност9.6
Поносимост на трафика3.5
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на петроханския проход

Пътна настилка - 7
Завои - 7.3
Обекти и логистика - 7
Панорама - 4.4
Популярност и слава - 7.9
Устойчивост на клим. прогноза - 4.5
Н-е/О-е на трафик - 3.2

5.9

Стръмен и опасен от северната страна. Не непременно забележителен, но буковата гора създава неопределена мистика.

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

10 − eight =

Back to top button