3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияПланински проходиРевютаТрасетаТрасета в България

Петрохански проход

    

От meteo-ride
(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Петроханският проход познат и като Гински проход, Берковски или Клисурски проход е важен транспортен коридор, който е най-краткият път, свързващ столицата София и Северозападна България. Може би най-суровата седловина в Стара планина, с 1409 метра надморска височина и специфично разположение, като по-трудният и стръмен участък е от северния склон между планините Козница и Берковска планина. Буковата гора, която е обхванала тази част от склона, е изключително приятна за лятно каране, защото създава прохлада и сянка. Горещината бързо напуска тялото ви, все едно сте се потопили в купа сладолед като хлапак с голям черпак.

Петроханският проход от южната страна през зимата, през очите на нашия Road Expert

Пътна настилка

2015: Пътната настилка се влошава от ден на ден. Цяло чудо е, че все пак поддържа някакво ниво предвид суровите климатични условия на прохода. Хубавата новина е, че през 2018 година се очаква пълна рехабилитация на трасето.

2019: ОБНОВЯВАНЕ: Положен е нов асфалт с видимо добри абразивни качества. Подменено е изцяло знаковото стопанство, изградени са нови отбивки и изцяло нова маркировка, което прави трасето едно от най-добрите за мотоциклетен туризъм в България. 

Завои

Завоите са остри и стръмни до самото изкачване на билото при легендарния Петров хан (построен от Петър Ангелов през далечната 1868 г.), чието име носи проходът. Често от север, където са по-острите и стръмни завои се стича вода по асфалта, което трябва да се взима под внимание!

Обекти и логистика. Устойчивост на климатичната прогноза на Петрохански проход

На седловината има изградени метеорологична станция, ресторант, бензиностанция, мотел и язовир-изравнител на ВЕЦ „Петрохан“. Оттам започва полегато продължително спускане до село Гинци. При самото било има своебразен кръстопът, който води до хижа Ком и началото на „Историческия път“, в тази посока на около 600 метра има извор и чешма с известната в региона ледено студена „Петроханска вода“. През зимата и преходните сезони нещата не стоят по толкова приятен начин и често проходът е затварян заради обилен снеговалеж, който поради сенчестия характер на прохода се топи късно, като се създават предпоставки за заледявания и инциденти. Като цяло захлаждането в района би могло да бъде доста бързо и трайно.

Панорама на Петрохански проход

Проходът не се отличава с добра панорама поради гъстата гора, която пречи да се открие простор. Това създава своеобразен уют и сигурност при иначе сериозната денивелация от северната страна.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Отсъствие/Наличие на трафик

Поради своята важност за градовете Монтана, Берковица, Вършец и Видин, седловината се отличава с целогодишен интензивен трафик в посока столицата и обратно. Постоянно преминават и тежкотоварни автомобили, макар през зимния период да има ограничения за тях.

Места за настаняване около Петрохански проход

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

 

Стикер на Петрохански проход в магазина на meteo-ride

СТИКЕР2 Петрохански Проход – Petrohan Pass


Петрохански проход
9
Пътна настилка
9.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
6.5
Панорама
10
Популярност и Слава
5.5
Устойчивост на климатичната прогноза
3.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.3 / 10
Петрохански проход
10
Пътна настилка
8.4
Завои
6.6
Обекти/Забележителности
7.4
Панорама
9.6
Атрактивност
3.5
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button