3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияХрамове
Актуално

Пътят до Руенския манастир

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Пътят до Руенския манастир "Свети Иван Рилски" е поредният мъничък, асфалтиран, почти бутиков път в България, по който си заслужава да се отклоните и да покарате. Още повече, че води до страхотен обект.

Честно казано, известно време се чудихме дали да го позиционираме в нашата рубрика "Мото отбивки", или "Мото трасета", защото ви отвежда до този чуден манастир, който сам по себе си е великолепна дестинация за поклонение, общение и диалог с Всевишния.

Все пак трасето, което стартира при отбивката на Републикански път IIІ-104 Невестино - Бобошево, Кюстендилска област, заслужава своето внимание. Самото шосе 104 пък е съвсем отделно трасе за описване, но по него няма да изпитате това усещане за приключение и уединение, въпреки че е живописно, криволичейки по Скринския пролом на р. Струма. Именно от тук е и отбивката за едноименното село Скрино, от което стартира малкият 7-8-километров път, който ще ви отведе до манастира.

Местоположение

Местоположение на Руенския манастир

Панорама

Навлизайки по трасето, ще започнете плавно да се изкачвате по южните склонове на  Руенска планина, която е дял от Влахина планина. От тук пред вас ще се разкрие чудна гледка към Рила, особено на спускане в обратната посока. От манастира гледката към Рила също е невероятна, а ако се изкачите 300-400 метра пеша до кръста над манастира, ще можете да се насладите на умопомрачителна панорама освен към Рила и Конявска планина, и към част от Осогово.

Завои. Пътна настилка

Завоите започват да лакатушат полегато по склона, като на места има лоша видимост и обичаен пясък и прах по пътя. На трасето отсъстват големи обратни завои и характерен серпентинен силует. Габаритите са на малък двупосочен път, който след с. Скрино буквално се превръща в еднолентова асфалтирана пътечка. Поради липсата на тежкотоварен трафик обаче, асфалтът, макар и стар, е без дупки и със запазени добри абразивни качества.

Популярност и слава. Обекти и логистика. Забележителности

Най-значимият обект и забележителност в околността и по пътя е Руенският манастир, както и няколкото параклиса по шосето.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Ако имате време и ви се разхожда пеша, от манастира започват пътеките за старото манастирско аязмо, кръста и пещерата, където е бил пустиннослужил св. Иван Рилски. За кръста има легенда, че обозначава мястото, от което, според преданието, една девица на име Косана се е хвърлила, за да се спаси от гонещите я турци. Ако пък сте се отдали на района и сте отседнали за по-дълго, можете да се изкачите от тук и до връх Бобошевски Руен.

Трасето е неизвестно за каране, но манастирът набира популярност и през уикендите тук може да е натоварено. Пътечките до кръста, аязмото и пещерата също привлича хората от района за разходка. Въпреки това през седмицата там със сигурност ще бъдете самотни пътешественици.

Съборът на село Скрино е и храмов празник на манастира. Той е на 19 октомври – денят на свети Иван Рилски.

Трафик

Много спокойно място, както пътят, така и манастирската обител. Тук ще сте далеч от тълпите туристи на Рилския манастир и натоварените пътища към него. Трасето е спокойно и освен миряни към манастира в съботните и неделните дни, трафикът се генерира от мъничките села Доброво и Скрино, като последното е крайна точка на главния път.

Места за настаняване около Руенския манастир

Картата показва всички оферти на Booking.com и Vbro.com в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Манастирът през есента

Манастирът и легендите

Красивата и приветлива обител е разположена сред букова гора и вековни дървета от един изключително рядък растителен вид – царски лешник. Манастирът е нововъзстановен, като строежът е започнал през 1995 г. и до ден днешен се работи по подобряването му.

Съществуват предположения, че манастирът е възникнал още през IX-ти век, в годините след покръстването на българите. Предполага се също, че най-почитаният български светец свети Иван Рилски приема монашеско пострижение именно в тукашния средновековен манастир и известно време престоява в него.

Според известната история, която се осланя на житията на светеца и легендите, Свети Иван Рилски е роден в село Скрино на 19 октомври 876 г. Роден в благочестиво семейство, още с раждането му родителите са го насочили към православната вяра, която по това време била вече официална религия в царство България.

Като малък работел при чичо си, като пасял говедата и опознал всички местности, както и съществуващия тогава манастир под връх Руен. Една вечер по време на голяма буря Йоан се скрил под една скала. До него се прислонил и тогавашният игумен на манастира Павел, който си поговорил с детето. Сигурно още тогава е разпознал в него бъдещия божи служител. След като бурята отминала, игуменът изпратил момчето до дома му, където сега се издига черквата в село Скрино, и бил радушно приет от неговите родители. Много скоро Йоан напуснал бащиния дом и се качил в манастира като послушник. Взел със себе си и теленцето, което му подарил чичо му.

Допреди десетилетия в близост до манастира се извисявал хилядолетен бор, на който имало белег от въжето, с което било връзвано въпросното теленце. Според местната легенда през 1954 г. селяни от Скрино отрязали бора, като веднага след това над мястото надвиснал черен облак и се изсипала страхотна градушка. С материала от бора били направени дъски за дюшеме за пода в местното читалище. След като го поставили, на другия ден това дюшеме изгнило, а не след дълго тези „герои“ се разболели и починали.

Възстановяването на Руенския манастир приключва през 2002 г. Основател и първи игумен на манастира в ново време е йеромонах Поликарп, а настоящият е отец Йоан. Манастирската църквата е изрисувана със заоблени форми и красив позлатен олтар. Скоро след построяването на първата жилищна сграда в манастира са въдворени и монаси.

* Важно! Когато посетите манастира, пазете тишина и спазвайте реда в обителта. Не говорете на висок тон, имайте уважение към монасите, които са избрали този уединен живот. Те не са държавни служители, които пазят архитектурен обект с работно време. Монасите живеят постоянно в манастира и отивайки там, вие посещавате техния дом, който те стопанисват и в който изпълняват свещенослужба и постоянна молитва. Не снимайте безразборно! Вижте мястото първо през своите очи и чак тогава през обектива на камерата. И главно - пазете тишина! Особено от 17:00 до 18:00 часа, когато се провежда вечерната служба.

Пържоли с чесън по кюстендилски

Източник: matekitchen.com / Към рецептата
 
Любопитни факти

• Кодово название: Пътят до Руенския манастир, пътят до Скрино

• 7 км е дължината на трасето от разклона до манастира.

• 880 м е най-високата точка на задънения път, при манастира. 

• 1134 м - на толкова се издига връх Руен, най-високият в Руенската планина. 

Манастирът е обгърнат от гора от царски лешник, познат още като турска леска или анатолска леска. Това дърво достига до 25 м височина и възраст 200 години. Кората е сиво-кафява, с плитки надлъжни пукнатини. Листата достигат дължина от 15 см и са на дълги дръжки. Плодовете са с добри вкусови качества. Среща се на Балканския полуостров, в Мала Азия и Кавказ, на надморска височина до 1200 м.

Екземпляр от леската, който остарява красиво в двора на манастира

50 вида птици мигрират през Скринския пролом, от където преминава една от главните въздушни магистрали за миграция на прелетните птици от Европа към Африка – Виа Аристотелис. Този път е описан още в древността от Аристотел и това е причината днес да бъде наречен на негово име. Според него по поречието на Струма се изтегляли на юг пеликаните, докато през Виа Понтика отлитали жеравите.

 

Очаквайте

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът в района е преходно–континентален. Зимата е мека поради проявата на средиземноморско влияние от юг по долината на Струма. Снежната покривка в района е неустойчива. Под влиянието на планините обаче, понякога късните пролетни мразове са доста интензивни, а есенните мразове започват сравнително рано – около средата на октомври. Колкото повече се изкачвате към Руенския манастир, толкова по-хладно ще усещате времето.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Пътят до Руенския манастир
6.5
Пътна настилка
6
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
3
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят до Руенския манастир
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Източници:

  • matekitchen.com
  • svetimesta.com
  • bg.wikipedia.org

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button