Планински проходиПланински трасетаРевютаРумънияТрасетаТрасета на Балканите

Трансалпина

    

(4 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Това е Кралят на Балканите! Макар че Румъния и Карпатите само условно са част от Балканския полустров, Трансалпина определено е най-грандиозното мотоциклетно трасе в района. А кралският паралел също не е случаен, защото пътят е изграден по време на управлението на румънския монарх Карол II, на основата на стар римски път. Именно поради това шосето е известно и като ​​Кралският път („Drumul Regelui“).

 

През Втората световна война германските войски, в поредния им грандиозен инфраструктурен проект на Балканите, доизграждат пътя за военни цели. Следва близо 50-годишно забвение и шосето остава недостъпно за повечето водачи и превозни средства. Докато само преди няколко години (2007 г.) стартира работата по осъвременяването му и през 2012 то бе отворено за движение с чисто нов асфалт. Грандиозен 148-километров път, свързващ областите  Олтения с Трансилвания, едно от най-величествените трасета в света въобще.

Транспортната връзка съживи района и превърна никому неизвестното преди това планинско селце Ранка в най-бързоразвиващия се курорт в северната ни съседка – туристи от цяла Европа се стичат тук. А комбинирането на трасето в един маршрут с Трансфагарашан превърна сърцевината на Румъния в желано място за поклонение от всеки мото пътешестевник.

Сърцата на българските райдъри също бяха завладяни и всяка година все повече и повече нашенци криволичат по изящните широки завои и перфектния асфалт. Жълтата маркировка придава допълнителна уникалност на шосето и не можете да объркате къде сте били, когато разглеждате снимките си.

Пътят върви по билото на планината Паранг, което създава неповторимо усещане за свобода и панорамните гледки са веднъж. Но поради това, тук може да бъде много ветровито. Затова преди да се качите, вижте силата на вятъра в прогнозата, това е ключово за доброто изкарване. Шосето официално затваря през есента и отваря в началото на юни. Следете новините на meteo-ride.com за актуална информация относно статуса му.


[review]
Трансалпина
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (4 гласове)
Пътна настилка9.8
Завои9.9
Обекти/Забележителности5.2
Панорама9.8
Популярност9.8
Поносимост на трафика5.3
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на прохода Трансалпина

Пътна настилка - 10
Завои - 9.7
Обекти и логистика - 8.2
Панорама - 10
Популярност и слава - 10
Устойчивост на климатичната прогноза - 4.4
Отсъствие на трафик - 5.1

8.2

Перфектен

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

3 × 4 =

Back to top button