3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаРевютаРумънияТрасетаТрасета в РумънияТрасета на Балканите

Трансалпина

    

Оценка от автора

(6 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Това е Кралят на Балканите! Макар че Румъния и Карпатите само условно са част от Балканския полустров, Трансалпина определено е най-грандиозното асфалтово мотоциклетно трасе в района.

А кралският паралел също не е случаен, защото пътят е изграден по време на управлението на румънския монарх Карол II, на основата на стар римски път. Именно поради това шосето е известно и като ​​Кралският път („Drumul Regelui“).

Местоположение

СТИКЕР Transalpina

През Втората световна война германските войски, в поредния им грандиозен инфраструктурен проект на Балканите, доизграждат пътя за военни цели. Следва близо 50-годишно забвение и шосето остава недостъпно за повечето водачи и превозни средства. Докато само преди няколко години (2007 г.) стартира работата по осъвременяването му и през 2012 то бе отворено за движение с чисто нов асфалт. Грандиозен 148-километров път, свързващ областите  Олтения с Трансилвания, едно от най-величествените трасета в света въобще.

Снимка: Meteo-Ride.com

Транспортната връзка съживи района и превърна никому неизвестното преди това планинско селце Ранка в най-бързоразвиващия се курорт в северната ни съседка – туристи от цяла Европа се стичат тук. А комбинирането на трасето в един маршрут с Трансфагарашан превърна сърцевината на Румъния в желано място за поклонение от всеки мото пътешестевник.

Сърцата на българските райдъри също бяха завладяни и всяка година все повече и повече нашенци криволичат по изящните широки завои и перфектния асфалт. Жълтата маркировка придава допълнителна уникалност на шосето и не можете да объркате къде сте били, когато разглеждате снимките си.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-Ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Устойчивост на климатичната прогноза.

Пътят върви по билото на планината Паранг, което създава неповторимо усещане за свобода и панорамните гледки са веднъж. Но поради това, тук може да бъде много ветровито. Затова преди да се качите, вижте силата на вятъра в прогнозата, това е ключово за доброто изкарване. Шосето официално затваря през есента и отваря в началото на юни. Следете новините на meteo-ride.com за актуална информация относно статуса му.

Трансалпина
9
Пътна настилка
10
Завои
4.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.9 / 10
Трансалпина
9.8
Пътна настилка
9.8
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
9.8
Панорама
9.6
Атрактивност
6.2
Поносимост на трафика
От приключенците (6 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button