понеделник, 10/08/20

Информационен портал за мото туризъм
Трансалпина

    

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Това е Кралят на Балканите! Макар че Румъния и Карпатите само условно са част от Балканския полустров, Трансалпина определено е най-грандиозното мотоциклетно трасе в района. А кралският паралел също не е случаен, защото пътят е изграден по време на управлението на румънския монарх Карол II, на основата на стар римски път. Именно поради това шосето е известно и като ​​Кралският път („Drumul Regelui“).

 

През Втората световна война германските войски, в поредния им грандиозен инфраструктурен проект на Балканите, доизграждат пътя за военни цели. Следва близо 50-годишно забвение и шосето остава недостъпно за повечето водачи и превозни средства. Докато само преди няколко години (2007 г.) стартира работата по осъвременяването му и през 2012 то бе отворено за движение с чисто нов асфалт. Грандиозен 148-километров път, свързващ областите  Олтения с Трансилвания, едно от най-величествените трасета в света въобще.

Транспортната връзка съживи района и превърна никому неизвестното преди това планинско селце Ранка в най-бързоразвиващия се курорт в северната ни съседка – туристи от цяла Европа се стичат тук. А комбинирането на трасето в един маршрут с Трансфагарашан превърна сърцевината на Румъния в желано място за поклонение от всеки мото пътешестевник.

Сърцата на българските райдъри също бяха завладяни и всяка година все повече и повече нашенци криволичат по изящните широки завои и перфектния асфалт. Жълтата маркировка придава допълнителна уникалност на шосето и не можете да объркате къде сте били, когато разглеждате снимките си.

Пътят върви по билото на планината Паранг, което създава неповторимо усещане за свобода и панорамните гледки са веднъж. Но поради това, тук може да бъде много ветровито. Затова преди да се качите, вижте силата на вятъра в прогнозата, това е ключово за доброто изкарване. Шосето официално затваря през есента и отваря в началото на юни. Следете новините на meteo-ride.com за актуална информация относно статуса му.


Трансалпина Reviewed by on .

4.1

Ревю на прохода Трансалпина

Пътна настилка 10
Завои 9.7
Обекти и логистика 8.2
Панорама 10
Популярност и слава 10
Устойчивост на климатичната прогноза 4.4
Отсъствие на трафик 5.1
8.2 Перфектен
Пътна настилка
Завои
Обекти и логистика
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на климатичната прогноза
Отсъствие на трафик
Перфектен
Трансалпина
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка9.7
Завои9.9
Обекти/Забележителности4
Панорама9.7
Популярност9.7
Поносимост на трафика3.7
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Related posts