Планински проходиПланински трасетаРевютаРумънияТрасетаТрасета в РумънияТрасета на Балканите

Трансалпина

    

(4 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Това е Кралят на Балканите! Макар че Румъния и Карпатите само условно са част от Балканския полустров, Трансалпина определено е най-грандиозното мотоциклетно трасе в района.

А кралският паралел също не е случаен, защото пътят е изграден по време на управлението на румънския монарх Карол II, на основата на стар римски път. Именно поради това шосето е известно и като ​​Кралският път („Drumul Regelui“).

През Втората световна война германските войски, в поредния им грандиозен инфраструктурен проект на Балканите, доизграждат пътя за военни цели. Следва близо 50-годишно забвение и шосето остава недостъпно за повечето водачи и превозни средства. Докато само преди няколко години (2007 г.) стартира работата по осъвременяването му и през 2012 то бе отворено за движение с чисто нов асфалт. Грандиозен 148-километров път, свързващ областите  Олтения с Трансилвания, едно от най-величествените трасета в света въобще.

Снимка: Meteo-Ride.com

Транспортната връзка съживи района и превърна никому неизвестното преди това планинско селце Ранка в най-бързоразвиващия се курорт в северната ни съседка – туристи от цяла Европа се стичат тук. А комбинирането на трасето в един маршрут с Трансфагарашан превърна сърцевината на Румъния в желано място за поклонение от всеки мото пътешестевник.

Сърцата на българските райдъри също бяха завладяни и всяка година все повече и повече нашенци криволичат по изящните широки завои и перфектния асфалт. Жълтата маркировка придава допълнителна уникалност на шосето и не можете да объркате къде сте били, когато разглеждате снимките си.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Пътят върви по билото на планината Паранг, което създава неповторимо усещане за свобода и панорамните гледки са веднъж. Но поради това, тук може да бъде много ветровито. Затова преди да се качите, вижте силата на вятъра в прогнозата, това е ключово за доброто изкарване. Шосето официално затваря през есента и отваря в началото на юни. Следете новините на meteo-ride.com за актуална информация относно статуса му.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-Ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Пакет СТИКЕРИ Трансфъгърашан DN 7c и Трансалпина DN 67c

Устойчивост на климатичната прогноза.

Трансалпина
9.8
Пътна настилка
9.9
Завои
5.2
Обекти/Забележителности
9.8
Панорама
9.8
Популярност и Слава
5.3
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

10 + 8 =

Back to top button