3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в АзияТрасета в ТурцияЧерен или с лоша настилка
Актуално

D.915 – Пътят на смъртта! Байбурт-Деребашъ (Derebaşı Bends)

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

D.915 - "Пътят на смъртта" или "Най-опасният път в света" е разположен в Понтийските Алпи, в турската провинция Байбурт и е един от най-известните пътища, които имат подобна смъртоносна репутация.

Екстремното трасе всъщност е отсечка черен път от около 16 км, отклоняваща се в най-високата точка на прохода Соганлъ (2330 м) и спускаща се по дерето Деребашъ до селото Карачам (Karaçam), откъдето отново продължава асфалтова настилка.

Това е оригиналното историческо трасе очертано и изградено между 1914 и 1916 г. по време на Трапезундската кампания на руската императорска армия. Използвало се е за военни нужди и прехвърляне на войски и доставки от Байбурт и Ерзорум към Трапезунд и обратно.

Снимка: Meteo-Ride.com

В наши дни е изградено алтернативно трасе източно от Соганлъ, което заобикаля екстремното дере. Алтернативният път обаче също не е за подценяване, като дори надхвърля 2400 м н. в.

Името

Трасето е обозначено на картата като "Bayburt Of Yolu", което означава, че пътят стартира от гр. Байбурт и приключва в черноморското селце Оф. Но трасето с индекс D.915 е дори още по-гигантско. То започва от Ашкале, вилает Ерзорум, минава прохода Коп (2409 м) и стига Байбурт. Така че целият път D.915 е около 180 км.

Затова, според нас, черното трасе трябва да бъде отделено от целия D.915 и е по-коректно да се нарича с местното име Деребашъ, Завоите на Деребашъ, както все по-често и точно започва да се споменава в последно време.

Правим това уточнение, защото може да бъде трудно да го откриете на картата, следвайки основния D.915 Байбурт-Оф, който, както споменахме, е дълъг маршрут.

Пътят е известен с още много имена, които можете да откриете в карето с любопитните факти.

Местоположение на Деребаши D.915

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят е определян като смъртоносен заради резките промени във времето.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Несъмнено пътят е страховит и опасен, особено за неподготвени мотоциклетисти, а бихме казали, че е два пъти по-опасен и за водачи на автомобили поради малкия габарит на трасето.

Искаме да обърнем внимание на офроуд пътешествениците, които неглижират мястото, виждайки, че пътят е добре утъпкан, че той е опасен не толкова заради чакъла или големия наклон, а заради климата.

Снимка: Meteo-Ride.com

Трасето се намира на "черноморската граница", там, където се срещат анадолските сухи и студени течения, идващи от платото, със влажните черноморски ветрове. При сблъсъка протичат процеси, създаващи екстремни атмосферни явления, които могат да ви сварят неподготвени.

Поради високата влажност, допълнена и от многото водопади, мъглите се образуват буквално за под минута. При нашето посещение времето на билото на прохода Соганлъ бе ясно и слънчево, но слизайки към дерето падна мъгла, която покри дерето като с похлупак за изключително кратко време.

Снимка: Meteo-Ride.com
Снимка: Meteo-Ride.com

Скатовете и наклонът. Завоите

Скатовете се необезопасени и много стръмни, като наклонът на 13-те обратни завоя достига 17%, със среден наклон 6,3%. В разстояние само на 5,1 км слизате от 2035 м до 1712 м. Това означава, че един камък с размер на яйце, който се отчупи от скалите и тръгне надолу по ската, може да ви удари по каската със страшна сила. Да не говорим за големите скални маси, които могат да се откъснат, да ви връхлетят странично и да ви бутнат в дерето.

Снимка: Meteo-Ride.com

Трябва да добавим и че пътят също не е обезопасен, няма мантинели или бетонни ограничители.

Пътна настилка

Именно гореизброените обстоятелства правят маршрута толкова опасен, а не самата настилка, която в началото е добре утъпкан черен път. Този участък даже е достъпен с чопър, като нашият приятел и участник в тази експедиция Йордан Йорданов - Данчо достигна до него без проблем. Но дори опитните офроуд пътешественици не бива да подценяват и настилката.

Наложи се дружно да обърнем наобратно парахода на Данчо / Снимка: Милена Иванова
Снимка: Meteo-Ride.com

В самите завои, поради буксуването на четириколесните МПС-та, чакълът е много изровен и усещате как мотоциклетът ви потъва. Освен това фибите са много остри и трябва да ги минавате с ниска скорост, за да съумеете да изчислите добре траекторията и да сте готови, че може да се поднесете.

В зависимост от офроуд способностите на ездача спускането или изкачването може да е с различна трудност. Ние бихме определили спускането като по-трудоемко. Инстинктивно ще бъдете напрегнати от гледката към дълбоката урва, а свличането на тежките мотори във фибите е натоварване за ръцете и гърба.

Снимка: Meteo-Ride.com

Панорама

Освен за да предизвикате своите граници и психическа устойчивост, другото, за което си заслужава да покорите Деребашъ, са гледките. О, да!

Снимка: Мартин Вачков

Инциденти

Тук често се случват неприятни инциденти, което периодично повдига дебата за окончателното затваряне на трасето. Последният инцидент с фатален край е от 2019, когато фотографът Абдулкадир Шотер се подхлъзва от високата скала в началото при спускането.

Стикер от трасето
D.915 Bayburt - Death Road - Soganlı Pass 2330 m
Любопитни факти

• Кодово название: Derebaşı Bends, Derebaşı Virajları, Derebaşı Turns (Завоите на Голямото дере), шосе D.915, "Пътят на смъртта“, "Най-опасният път в света", Soganlı Geçidi, Soganli Pass, Bayburt Of Yolu, Bayburt Of Road

Снимка: thetravelmagazine.net
Снимка: wikipedia

• 16 км е дължината на черното трасе.

• 107 км е дължината на пътя от Байбурт до Оф през Деребашъ.

• 179 км е дължината на цялото трасе от Ашкале, Ерзорум, през прохода Коп, до Байбурт и крайна точка долината Оф през Деребашъ.  

• 2330 метра е висок проходът Соганлъ.

Снимка: Meteo-Ride.com

• Понтийските Алпи са част от големия Алпийски пояс.

• 3937 метра е висок връх Качкар, който е първенецът в Понтийските Алпи.

• Името на селището Байбурт произлиза от древен арменски - Байдберт (սայտ եր ս).

• Крепостта над града е изградена от династия Багратуни през IX век. Впоследствие цитаделата неколкократно е разрушавана и после възстановявана и надграждана.

Крепостта над града и река Чорух. Снимка: Meteo-Ride.com

Карта на окупираните от руски войски територии по време на Трапезундската кампания и Ерзорумската операция през есента на 1916 година.

Пътна обстановка в планината Соганли

Абонирайте се за нас в YouTube

Трафик

Несъществуващ, но поради голямата популярност на трасето не е изключено да попаднете на туристи с джипове и по-рядко местни жители с пикапи.

Обекти и забележителности

Оскъдни са обектите в близост, но ако направите кръгов маршрут, можете да посетите планинския курорт около езерото Узунгьол - едно от най-красивите езера в Турция. Вятърните генератори на Соганлъ също са особенно мистични, на фона на честата мъгла.

Веднага след екстремното спускане ще се натъкнете на вълшебен водопад, където можете да починете 5-6 минути, да се йонизирате и презаредите с енергия.

Снимка: Meteo-Ride.com

 

Мото отбивки - гр. Байбурт

Ако атакувате Деребашъ, то неминуемо трябва да минете през гр. Байбурт. Някога е бил важен център по древния Път на коприната и дори е посещаван от Марко Поло, който в бележките си съобщава за сребърни мини в Байбурт. Място, което има свой неповторим пулс. Усеща се духът на Ориента, но има и много светски облик, като в града има голям университет.

Центърът не е много голям, но е доста жив и хората щъкат странно енергично, забързани в 00:00 часа. Обаче щом веднъж седнат за по чай, стоят на раздумка дълго време. Местните са страхотни - услужливи и тихи. Целият нощен космополит се подчертава от светещата крепост на хълма над града.

Популярност и слава

Маршрутът е изключително популярен. Вече споменахме по-горе трансграничната му слава, която е магнит за щураци, като нас мото приключенците.

Особен бум в популярността на трасето настъпва през 2018 г., когато по инициатива и със спонсорството на Red Bull пилотът и шампион в Дакар с Kamaz Дмитрий Сотников се състезава по 13-те опасни фиби с петкратния шампион на ралито на Турция Ягиз Авчи.

Снимка: kamazmaster.ru

Преди това, през 2016 г., вече несъществуващият сайт за пътища afficroads.org публикува класация, в която пътят е поставен на първо място сред най-опасните пътища в света.

Класацията на afficroads.org

 1. Турция - D.915 Derebasi
 2. Индия- Keylong-Kishtwar Road
 3. Нова Зеландия - Skippers Canyon Road
 4. Франция - Alta Via del Sale - La piste de l'Amitie
 5. Боливия - Death Road
 6. Пакистан - Fairy Meadows Road
 7. Сибир, Русия - BAM road
 8. Северно Перу - Ruta 3N
 9. Исландия - Route 622

Същата класация, изготвена от theboutiqueadventurer.com, също поставя D.915 на първо място сред 21 трасета.

Популярният блог и youtube канал на SupercarBlondie също отдава значимото на трасето, поставяйки го на 2-ро място в тяхната класация.

Подготвяйки материала, разгледахме редица класации, но изводът е, че авторите им в повечето случаи не са посещавали тези пътища или са били на малка част от тях, което компрометира ранглистите.

От Meteo-Ride.com не прибързваме с изготвянето на подобни класации или бихме поделили опасните пътища на региони и категории. При кратките серпентинести трасета, какъвто е Деребашъ, той несъмнено е в топ 5! Дългите и изтощителни трасета над 100 км, които изискват друг тип психическа, логистична и физическа подготовка като Keylong-Kishtwar Road, BAM road (4500 км), Каракорумската магистрала (887 км), Abano Pass (160 км) бихме поставили в друга класация.

Съвет от Meteo-Ride.com

Дали е опасен D.915? Несъмнено! Колко? Твърде относително. Но вие, които ще го посетите в бъдеще, бъдете готови за непредвидени изненади и най-важното - проверете прогнозата за времето в Оф и в Байбурт непосредствено преди тръгването. Ако е нестабилно от една от двете страни: черноморската или анадолската - не тръгвайте!

Вижте класацията на на Meteo-Ride за най-високите пътища в света. Всеки един от тях би могъл да е на първо място в ранглистата за най-опасен път.

Топ 20 на най-високите проходи и пътища в света: гигантите в Хималаите и Андите

Бонус отбивки

Разбира се, това е продължението на прохода Соганлъ към езерото Узунгьол. Всъщност, ако решите да не спите в Байбурт, чудесна идея е да отседнете в Узунгьол, където има предостатъчно хотели. Така ще можете да направите кръговия маршрут по двете разклонения на D.915.

Също така не забравяйте да се насладите и на прохода Соганлъ, който остава в сянката на D.915, но предлага чудни гледки, страхотна асфалтова настилка и широки завои.

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около прохода Соганлъ

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Галакош (Bayburt Galacoş)

Галакош е едно от най-специалните ястия в града. Сервира се горещо, приготвено с леща, месо, лук, питка и мляно месо. Когато дойдете в Байбурт, не трябва да си тръгвате, без да сте го опитали.

Вечерта позакъсняхме и се доверихме на един местен гид, който ни преведе през тесни сукаци до ресторанта на Самет. Данчо се попазари малко за вечерята, но домакините не поддадоха, все пак заведението щеше да работи само за нас. В крайна сметка това бе една незабравима вечеря с местни деликатеси.

Снимка: Meteo-Ride.com
Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят обичайно е затворен 6 месеца в година. Трасето се чисти и поддържа от падналия сняг от снегопочистващите служби във вилает Байбурт.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
D.915 - Пътят на смъртта! Байбурт-Деребашъ (Derebaşı Bends)
2
Пътна настилка
10
Завои
4.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
0.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.7 / 10
Оценка от мото пътешествениците
D.915 - Пътят на смъртта! Байбурт-Деребашъ (Derebaşı Bends)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
 • wikipedia
 • www.tasteatlas.com
 • www.hurriyet.com.tr
 • www.dangerousroads.org
 • thetravelmagazine.net

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button