3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ВидеоКрепостиПланински проходиСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Родопите

Пътят до крепостта Цепина

  

От meteo-ride
(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Критерият ни да не разглеждаме трасета под 5 км бе нарушен тази година с ревюто на Пътя до Гигинския манастир заради невероятното му качество и панорама. Не очаквахме толкова скоро отново да пренебрегнем собственото си правило, но ето че поставяме на фокус едно друго кратко трасе – пътят до крепостта Цепина. Той е дълъг около 4 км, макар че ако го измерим от центъра на с. Дорково, могат да станат и 5 км…

Шосето е специално изградено, за да има достъп до крепостта откъм с. Дорково, което е отправна точка за атака на твърдината. Между селото и крепостта има живописен лесничейски път, който излиза при прохода Св. Константин, но в момента е в ужасно състояние и ще се спрем на него някой друг път.

Пътна настилка. Завои. Трафик

Шосето представлява еднолентов път със стар, но сравнително запазен асфалт. Тъй като е задънен, трафикът е нисък и настилката се е съхранила, защото няма тежкотоварни камиони, които да я износват. Тук минават единствено туристически автобуси, превозващи групи до крепостта и хижата в подножието на възвишението. Отсечката е скоростна, разнообразена по средата от два S-образни завоя.

Пътят до крепостта Цепина

Панорама

Точно там, след като подминете завоите, се разкрива страхотна гледка към долината и възвишението с крепостта, а пък в обратната посока, когато се връщате, виждате в далечината с. Дорково и гр. Ракитово. Пътят създава усещане за простор и свобода.

Когато пък изкачите пешеходен маршрут до самата крепост, ще бъдете възнаградени я убийствена 360-градусова панорама към околностите.

Обекти и логистика. Места за настаняване

Пешеходният маршрут започва от хижа Цепина. Там има и широк паркинг за автобуси, коли и мотори. Има и хубава чешмичка с планинска вода. Заслужава си да спрете и на центъра на с. Дорково, за да разгледате черквата на селото. Изключително живописен храм. Ако решите да отсядате, в близост се намира вилно селище „Планински кът“. До селото е разкрито и палеонтологично находище с изграден комплекс с възстановки на древни животни. Основният обект, върху който пада акцентът обаче, е самата средновековна крепост Цепина. Тя е изградена на конусовидния връх Цепина на 1136 м. н. в.

Крепостта влиза в пределите на българската държава в средата на 9 век. Завладяна е от Византийската империя през 11 век, но е освободена при управлението на цар Калоян. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим и Цепина се превръща в негова престолнина. Крепостта е била внушителна, външните ѝ крепостни стени обхващали площ от 25 дка, а в най-високата ѝ част е бил изграден средновековен замък.

В периода 1246 – 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан Дука Ватаци, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. твърдината е завладяна от османските нашественици.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Последвайте ни и в youtube, вижте видео ревюто на трасето. Абонирайте се и не изпускайте видео новини от нас!

Пътят до крепостта Цепина
6.5
Пътна настилка
3
Завои
7
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
3
Популярност и Слава
8
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.6 / 10
Пътят до крепостта Цепина
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button