3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Забелязано на пътМото отбивкиПланински проходиПланински трасетаПроходът Ромбо/ ТимелсьохРевютаТрасетаТрасета в АвстрияТрасета в Алпите

50 години Passo Rombo – Timmelsjochstraße! Отварят още един музей на прохода

    

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Високоалпийският проход Passo Rombo – Timmelsjochstraße е един от най-атрактивните в Алпите. Ако имате щастието да минете през него, не само ще се насладите на широките завои, прекрасните панорами и кристалния въздух над 2000 м, но и ще можете да прекарате чудесни мигове в неговите музеи.

 Мотоциклетният музей на прохода

Съвсем скоро се навършват 50 години от откриването на това впечатляващо пътно съоръжение, разположено на границата между Италия и Австрия. А проходът всъщност е много по-стар и с голямо значение за района – използвал се е от местното население от 10 хиляди години. Именно това ще е основната тема на новия музей, който официално ще отвори врати на 15 септември – на 2500 м надморска височина.

Откриване на новия музей „Timmel Transit”

Новата музейна сграда и експозиция са част от трансграничния проект между Италия и Австрия „Timmel Transit 2018” и са финансирани от Европейския фонд за развитие на регионите.

Местната управа се подготвя усилено за съботния ден, като планира истински празник с много музика и забавления. „Общинската администрация на Мооз готви различни инициативи, които да направят този специален юбилеен ден наистина незабравим”, поясни кметът на Мооз Готхард Гузвел във връзка с предстоящите тържества в Тимелсьох. Събитието е под патронажа на европейския регион Тирол – Южен Тирол – Трентино. „През тази юбилейна година искаме да поставим на преден план това, което ни обединява, пред това, което ни разделя, и да оправим поглед напред в бъдещето”, допълни говорителят на община Мооз Конрад Памер.

Мотото на юбилейния ден е „Когато границите обединяват“

В официалните празненства ще вземат участие и областните управители на Тирол и Южен Тирол, които ще открият официално музейната сграда и изложбата, съдържаща исторически факти и данни, свързани с построяването на Тимелсьохщтрасе.

Постройката, в която се помества новия музей, всъщност е остаряла изоставена италианска казарма от Втората световна война, обновена и подобрена от архитект Вернер Тшол. Освен това, в чест на 50-тата годишнина на Пасо Ромбо – Тимелсьох, ще бъдат пуснати в експлоатация реконструирана отсечка от европейския път Е5, както и околовръстен път, който излиза директно на планинския проход. В рамките на тържествата ще бъде представена и новата книга за Тимелсьох, както и ще бъде излъчен премиерно документален филм на режисьора Филип Памер.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Вече 2 години община Мооз, област Тимел работи усилено върху устойчивото модернизиране на туризма в регионите Пасайер и Йоцтал в рамките на трансграничния проект, чрез подобряване атрактивността на офертите и на условията за туризъм.

Превод от немски: Иво Божилов

Източник: www.timmelsjoch.com

Проходът Ромбо
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button