3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в РодопитеТрасета на Балканите

Дъждовница – яз. Боровица – Комунига: Borovitsa Dam Pass

От meteo-ride.com
(3 гласове)
От пътешествениците

Пътят между с. Дъждовница през яз. Боровица, задънения път до с. Безводно и обратно към с. Комунига (или в обратен ред) е едно интимно, апокрифно, свободно от трафик панорамно трасе, разположено на територията на област Кърджали. Долината на река Боровица, по която върви трасето, отделя двата планински рида Каракулас и Синивръшки, като точно тук е границата между Западните и Източните Родопи.

Трасето е изключително разнообразно и приятно, както за мото, така и за вело туризъм. Включва в себе си характеристики на крайбрежен път, тъй като минава покрай яз. Кърджали, р. Боровица и яз. Боровица; на планински проход при село Соколите и отбивката със задънен път при село Безводно, както и на широк каньон в долината на реката.

Местоположение на трасето покрай река Боровица

Завои. Пътна настилка. Панорама

Ще разделим трасето на два отсека, в първия шосето има белези на широко дефиле, каньон, крайбрежен път, виещ се около язовира и река Боровица, а във втория на чисто планински път.

В първия

От Дъждовница до язовира, завоите не са достойнството на пътя, както и настилката, която на места е ерозирала, но без драматични дупки. Проблем за някои ездачи са по-скоро неравностите тук-там. Но колегите с ендуро мотоциклети изобщо няма да бъдат затруднени. Все пак в тази част няма да "летите" с много висока скорост и да влизате в завоите като "Доктора" или Марк Маркес.

Габаритът на трасето е малък и на моменти пътят е като панорамна алея. В този смисъл колегите с пистови мотоциклети може да останат разочаровани. Силата на този път е в пейзажите, които ви заобикалят и усещането, че попадате в друг свят, където ландшафтът много прилича на специфичните албански долини на реки. Това е в отсека от Дъждовница до язовира и с. Безводно.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Около Безводно обикновено ни вали. И този път облаците надвиснаха над нас и не успяхме да снимаме язовира с дрона.

Вторият отсек

От язовира и селото до Комунига. Той е с подменен асфалт, по-широки ленти и тук можете да вдигнете скоростта. В тази част е доста забавно, защото завоите са с интересна амплитуда и с по-малък и маневрен мотоциклен можете да си доставите голям кеф. И ако в първия етап ще се заглеждате по красотите наоколо, то тук можете да гледате само напред и да натиснете повече масура. Определено това е "шосейно-райдърската" част на трасето. Само внимавайте, защото някои от завоите са без видимост.

В този отсек ще преминете и през село Соколите, където пътят преминава през псевдо седловина на 775 метра. От тук, точно между двата хълма, които наподобяват проход, има черен път към Тракийската крепост Асар кая. В тази част пък ще се насладите на типично хълмистите родопски картини.

Както казахме, панорамните гледки са много разнообразни и именно това прави трасето толкова щуро, пъстро и различно. Другото му предимство е трафикът!

Поносимост на трафика

Абсолютна 10-ка! Тук ще дадем най-високата възможна оценка, защото трафикът клони към нула! Само тук-таме някой и друг чичак с пикап или заблудени туристи, търсещи пътечката за пещерата Утробата. Селцата наоколо са мънички и местният трафик също е слаб.

Пътят е избягван от регулярен трафик и поради своят малък габарит, тъй че рядко ще видите кола, тръгнала за Кърджали, да минава от тук. Освен ако навигацията не е спогодила номер на водача. И така, трасенцето си остава интимно, спокойно и само за нас - мотористите, велосипедистите и, разбира се... местните.

Заблудени туристи по трасето, приятели на meteo-ride.com

Популярност и слава. Eмблематичност. Сулиет

Едно от най-апокрифните култови трасета в България, което става все по-популярно през последните години сред мотоциклетистите. Пътят обаче е далеч от включване в международните мото маршрути, но изглежда, че и това ще се промени в идните години.

Meteo-ride.com активно популяризираме мотоциклетните трасета на територията на България и Балканите и единствено в нашия електронен магазин можете да намерите трофей от този маршрут.

Дъждовница - яз. Боровица - Комунига: Borovitca Dam Pass

Трябва да отбележим, че пътят има своя серпентинен силует, учудващо в първия крайбрежен отсек. Точно след спускането от Дъждовница към язовира се редуват десетина обратни завоя един след друг и смятаме, че именно тези фиби са характерният отпечатък на пътя. Обещаваме, че при следващо посещение там ще им направим по-добри снимки.

Дъждовница - яз. Боровица - Комунига: Borovitca Dam Pass

 

Стикер
Любопитни факти

• Кодово название: Без номер в Републиканската пътна мрежа. Пътят до Безводно, Пътят до яз. Боровица, Дъждовница-Комунига, Проходът Боровица, Borovitsa Dam Pass

42 км е дължината на трасето от с. Дъждовница през яз. Боровица до с. Комунига (при включване на с. Безводно в маршрута дължината е 58 км).

775 м е най-високата точка на проходният път Боровица. Пътят преминава между рида на тракийското светилище Асар кая и национален парк Казал Черпа.

• 845 м е най-високата точка на трасето при с. Безводно, където пътят е задънен.

• 1459 м е най-високият връх Чиляка в рида Каракулас, на чиито склонове лежи с. Безводно. 

2 метра - с толкова е по-дълъг римският мост над р. Боровица от Дяволския мост, като цялата му дължина е 58 метра. В древността пътищата, минаващи през реките Арда и Боровица, свързвали Филипопол и Одрин. Според местни слухове в основите на моста било закопано злато и разрушената част е дело на иманяри, които откъртили камъните в основата.

Къпането и риболовът в язовир Боровица са забранени.

По поречието на реката се срещат много интересни и редки птици – коприварчета, дроздове, бяла чапла, червена чапла, блестящ ибис, сокол скитник, царски орел, орел рибар, орел змияр, белошипа ветрушка, ливаден дърдавец и много други.

Блестящ ибис / Снимка: viapontica.org

Места за настаняване около Боровица

Картата показва всички оферти на Booking.com и Vrbo в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Язовирът. Достъпът

Два пъти преминаваме през трасето и двата пъти не успяхме да стигнем до с. Безводно. Първия път през 2020, когато @Alter Cool Ego ни писа, че трябва задължително да минем от там. Тогава обаче ни хвана жесток порой и пропуснахме.

Посещението през 2021 бе по-успешно за изследването на цялото трасе, но останахме неприятно изненадани, че охраната на язовирната стена не ни пусна да преминем през бариерата! Каза, че щом не живеем в селото, не можем да минем и ни разреши единствено да се разходим пеша до язовирната стена. В последствие от колеги рабрахме, че ключовите думи, които трябва да кажете, ако ви спре охранителят на стената е само да кажете, "че отивате до селото", а не да се задържате около язовира, тъй като се следи да не се замърсява евентуално язовира, който е вододаен за Кърджали. Ние спряхме и порявихме интерес към язовира за снимки и вероятно за това не спряха.

Въпросът е, дали ние попаднахме на прекалено стриктен охранител и действително ли има такъв правилник? Ще ни бъде интересно да разберем какъв е вашият опит от преминаването по трасето за Безводно.

Обекти и логистика. Забележителности

За трасе в периферията и пущинака, пътят е наситен с много забележителности, които заслужават внимание. Още при спускането от с. Дъждовница по серпентините ще забележите срещу вас култовите скални комплекси на траките с изрязани трапецовидните ниши в скалите. По-натам ще се натъкнете на стария римски мост, както и въжения мост при Ненково, който е единствената връзка на селото с цивилизацията. След което ще стигнете до пътеката за пещера Утробата. Забележителна е и скалата, наречена от нас "Порталът", през която минава пътя, за да стигнете до яз. Боровица. А той си заслужава да бъде видян със своята огромна тръба в основата и преливника в него. Самата язовирна стена не е толкова внушителна, защото е земно насипна, но е една най-големите такива стени в България. Когато продължите към проходът Боровица към Женда и Комунига, от най-високата му точка тръгва черен път към скалните ниши Асар кая.

Традиционни ястия в района

Почти навсякъде около язовир Кърджали можете да хапнете невероятен пържен шаран. Тук хората са майстори в приготвянето на тази риба. Шаранът на снимката е от ресторанта на хотел Моби Дик в с. Главатарци и е един от най-хубавите, който сме опитвали. Преди години сме пробвали тази гозба и в хотел Главатарски хан. А ако вие искате да посетите интересен ресторант, непременно идете в кораба ресторант Емона.  

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Дъждовница-яз. Боровица-Комунига: Borovitca Dam Pass 775 м
5.5
Пътна настилка
6
Завои
9.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
6.5
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Дъждовница-яз. Боровица-Комунига: Borovitca Dam Pass 775 м
6.5
Пътна настилка
8
Завои
8.7
Обекти/Забележителности
9.7
Панорама
6.5
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button