3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ЛюбопитноМега проектиПътна обстановкаТрасета
Актуално

Водният мост над шосе N302 край най-големия изкуствен остров в света

Пътувайки по път N302, пресичащ град Хардервейк в централна Нидерландия, вероятно дори няма да забележите как ще се мушнете под акведуктa Велуемиър (Veluwemeer). А съоръжението над главите ви е истински инфраструктурен шедьовър.

Целта на това причудливо архитектурно творение е да свърже континентална Нидерландия с Южен Флеволанд, най-големия изкуствен остров в света, без това да прекъсва водния трафик.

Водният мост е открит през 2002 г. и със своите 19 метра ширина и 25 метра дължина служи като проход за кораби с плитко газене, тъй като е дълбок само 3 метра. Ако пък се разхождате пеша в района, имате възможност да се насладите на прекрасните гледки и от двете страни на канала.

Водният мост над шосе N302 край най-големия изкуствен остров в света

За разлика от подвижните мостове или други пътни конструкции, дизайнът на водния мост, реализиран в този акведукт, позволява постоянен трафик както по пътя, така и по водата.

Местоположение

Пътното платно, минаващо под акведукта, служи за свързване на континенталната част на Нидерландия с най-големия изкуствен остров в света. Южен Флеволанд (или Флевополдер), както други части от тази северна държава, е изграден чрез постепенно запълване с твърди материали на част от водното пространство. Осторвът е заобиколена от три изкуствени езера. 

Акведуктът е сравнително малък в сравнение с популярния Магдебургски акведукт в Германия, Рингваарт отново в Нидерландия или изградения наскоро в Белгия гигантски Сарт. Но определено е най-чаровният.

Рингваарт в община Харлеммермиър е най-старият акведукт в Нидерландия, построен през 1961 г.

Скоро ще ви запознаем и с мега проекта – и едно от чудесата на нашето време – белгийския воден мост Понт дю Сарт.

Абонирайте се за новини от meteo-ride.com и ни следвайте в instagram, youtube и facebook.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button