3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета на Балканите
Актуално

Шосе 1008 – Пътят до бъдещето ГКПП Клепало: Едно от най-панорамните в България

 

 

От meteo-ride.com
(4 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

"Пътят до Клепало", бъдещ проход Клепало, до все още неизграденото ГКПП Клепало-Берово се намира изцяло в Малешевска планина, попадаща в Осогово-Беласишката планинска група. Шосето е третокласен републикански път с индекс III-1008, административно в обхвата на община Струмяни, област Благоевград.

Дължината на трасето е 35,9 км, а най-високата точка към момента е около 1200 метра, но при бъдещо продължаване на трасето до границата със Северна Македония, пътят ще надхвърли 1300 метра надморска височина.

Когато обезумееш от кеф от гледките / Снимка: meteo-ride.com

Местоположение на Шосе 1008

Трасето трябва да свърже Санданско-Петричката котловина със гр. Берово и Малешевската котловина в С. Македония.

Малешевската планина е поделена между България и Северна Македония и именно на седловината при бъдещето ГКПП Клепало-Берово трябва да се свържат двете страни. Тепърва предстои изграждането на 9 км трасе до седловината, което засега е в проектна фаза. От македонска страна ГКПП Берово е построено и чака свързване с нашето трасе, но и от македонска страна е необходима рехабилитация на шосето.

Снимка: meteo-ride.com

Пътят се отклонява при 417,1 км на Републикански път I-1 в село Струмяни, веднага пресича река Струма, минава през село Микрево и се насочва на запад, като започва изкачване по източните склонове на Малешевска планина. След като премине през село Раздол, пътят достига до село Клепало, където свършва.

Панорама

Това е едно от малкото трасета в България, което не следва извивките на скатовете по дефилетата, а върви по билото на възвишението.

Снимка: meteo-ride.com

Пътят бръсне един от източните склонове на Малешевска планина и така се открива великолепна гледка от двете страни на пътя. За наше огромно съжаление повечето пътища в България вървят ниско долу, покрай реки и дерета, следвайки усойните и мрачни клисури, създавайки клаустрофобично усещане и липса на панорамен взор. Тук е друго!

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

На места буквално имате 360-градусова гледка, а спускането ще ви остави без дъх, защото в далечината виждате пред вас могъществото на Пирин планина.

Най-добрият момент за покоряване на пътя е пролетта. Гледката към снежния Пирин отсреща ще ви накара да се чувствате сякаш сте в Алпите, където и през лятото билата на планините са покрити със сняг.

Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка на шосе 1008

Добре огрят от слънцето в ранните пролетни дни, пътят ще остане сух за вас. Но на това трасе трябва да сте изключително внимателни от пясъка от сипкавите канелени почви в района и, разбира се, липсата на поддръжка, миене и почистване. Добър момент за посещение на трасето е веднага след колоездачната обиколка, защото пътят се почиства от пясъка за колоездачите.

Трасето предлага бързи завои с добра видимост в ниското и няколко слепи завоя във високата част. Ще го категоризираме като бързо и скоростно, макар че кой би искал да кара бързо при тази красота наоколо.

Трябва да се отбележи и врязаната, тясна фиба между боровете, която можем да определим като емблематична за пътя, както за снимки, така и за каране в нея.

Редовни събития. Популярност и слава

През 2020 г. за първа година се провежда колоездачното състезание "Шосейно Изкачване Струмяни". Надпреварата е приета много добре от състезателите и през 2021 година е планирано второ издание с име "Шосейно Изкачване Струмяни - Цапарево 2021". За жалост мероприятието е отменено за началото на 2022 г.

Веднага след рехабилитацията на трасето то придобива популярност сред колоездачи и мотоциклетисти. Невероятните гледки, които се разкриват от пътя, карат посетителите да възкликват, че шосето е едно от най-панорамните в България.

Снимка: Facebook/"Шосейно Изкачване Струмяни"

Ако сте почитател на фолклора, в Микрево се провежда Международен фолклорен фестивал по надпяване „Малешево пее и танцува“ - ежегодно през октомври, от 2003 г. Също така на 2 май Микревци се качват до заличеното село Решково, откъдето част от жителите на Микрево са изселници. Там се прави курбан край параклис. Курбан се прави и на Петровден в село Клепало, когато е и местният събор. Тогава малобройното селце оживява.

Трафик на шосе 1008

Като изключим дните на гореспоменатите събития, трафикът е слаб и трасенцето създава много интимно усещане за необичайност и дава добра възможност за мототуристическа медитация.

Но този път е нещо повече! Със своя полегат наклон е идеален за вело изкачвания и даунхил скейтборд спускания, както и за авто излети.

Дали всичко това ще се запази при отварянето на ГКПП Клепало-Берово?

Да, вярваме в това. Дори и да се усили малко трафикът, то достъпът до македонските Алпи, както нашите западни съседи наричат община Берово, ще даде възможност за едно комбинирано удоволствие с македонското трасе P524 отвъд границата. Но ако искате да останете сами в каската с мислите си, посете мястото още сега!

Снимка: meteo-ride.com

Места за настаняване около Шосе 1008 Клепало

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Стикер от трасето

Любопитни факти

• Кодово название:  Третокласен републикански път III-1008, Шосе 1008, Пътят до Клепало, Пътят до Раздол. Микрево-Клепало

• 35,9 км е дължината на трасето.

1184 м н. в. е най-високата точка на трасето. 

1300 м н. в. ще достигне пътят, ако бъде свързан със седловината. 

5.1% е средният наклон на трасето.

• Легендата за Клепало - Според преданието село Клепало е наречено така, заради църквата на селото, на която било закачено клепало (здрава дъбова дъска, която била удряна с чук). Така били оповестявани събирания на съселяните по различни поводи.

• Възстановянането на черквата в селото - Не знаем защо селото е останало без черква, но жадните за вяра и съприкосновение с Бога малобройни жители на село Клапало, започват строителството на нов храм на селото през 1995 г., а през 2006 черквата е осветена. 

• 1847 e построена черквата "Св. Хаджи Димитър" в с. Цапарево. В храма е осветено знамето на Горемското въстание срещу турците през 1902 г.

• 1700 г. - Предполага се, че през тази година е възникнало село Раздол. 

• 2020 e поставено началото на колоездачно състезание на трасето.

Снимка: www.strumyani.org

• Берово - така се казва градът от Северномакедонска страна, който е само на няколко километра след границата. В Берово е роден известният български хайдутин и революционер Ильо Войвода, често наричан "последният хайдутин".

Ильо войвода / Снимка: wikipedia

• Контролно-пропускателният пункт от Северномакедонска страна е построен и чака българската връзка.

Снимка: Пирин Нюз

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Кухнята в района е повлияна от пиринската и беласишката кухни. Типични ястия са чомлек и чалбур (супа със забулени яйца, натрошено сирене, чесън и червен пипер). Чалбурът можете да срещнете и в по-сгъстен вид. Тогава напомня на яйцата по панагюрски, но със значително по-малко мляко за сметка на сиренето и чесъна. Бесмемка - хапки от по-тлъсто месо, запържени с нарязан черен дроб, праз и ориз. Прави се на котлон (или печка на дърва) и има консистенцията на яхния. Ако остане до следващия ден, оризът поема цялата течност и ястието се сгъстява. От другата страна в Берово пък правят традиционен Малешевски зелник, който е известен и като Кюстендилски зелник.

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на Шосе 1008 Клепало

Климатът е преходно-средиземноморски с влияние на планински климат. Летен минимум и зимен максимум на валежите.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Шосе 1008
10
Пътна настилка
10
Завои
2.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
3.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Шосе 1008
8.6
Пътна настилка
9.3
Завои
2.3
Обекти/Забележителности
8.8
Панорама
3.5
Атрактивност
9.5
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.strumyani.org
  • Фейсбук страницата на Шосейно Изкачване Струмяни
  • www.vkusi.me
  • matekitchen.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button