Без изходПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета на Балканите
Актуално

Шосе 1008 – Пътят до бъдещето ГКПП Клепало: Едно от най-панорамните в България

 

 

От meteo-ride.com
(4 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

"Пътят до Клепало", бъдещ проход Клепало, до все още неизграденото ГКПП Клепало-Берово се намира изцяло в Малешевска планина, попадаща в Осогово-Беласишката планинска група. Шосето е третокласен републикански път с индекс III-1008, административно в обхвата на община Струмяни, област Благоевград.

Дължината на трасето е 35,9 км, а най-високата точка към момента е около 1200 метра, но при бъдещо продължаване на трасето до границата със Северна Македония, пътят ще надхвърли 1300 метра надморска височина.

Когато обезумееш от кеф от гледките / Снимка: meteo-ride.com

Местоположение

Местоположение на Шосе 1008

Трасето трябва да свърже Санданско-Петричката котловина със гр. Берово и Малешевската котловина в С. Македония.

Малешевската планина е поделена между България и Северна Македония и именно на седловината при бъдещето ГКПП Клепало-Берово трябва да се свържат двете страни. Тепърва предстои изграждането на 9 км трасе до седловината, което засега е в проектна фаза. От македонска страна ГКПП Берово е построено и чака свързване с нашето трасе, но и от македонска страна е необходима рехабилитация на шосето.

Снимка: meteo-ride.com

Пътят се отклонява при 417,1 км на Републикански път I-1 в село Струмяни, веднага пресича река Струма, минава през село Микрево и се насочва на запад, като започва изкачване по източните склонове на Малешевска планина. След като премине през село Раздол, пътят достига до село Клепало, където свършва.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Панорама

Това е едно от малкото трасета в България, което не следва извивките на скатовете по дефилетата, а върви по билото на възвишението.

Стикери от Емблематични Мото Трасета
Снимка: meteo-ride.com

Пътят бръсне един от източните склонове на Малешевска планина и така се открива великолепна гледка от двете страни на пътя. За наше огромно съжаление повечето пътища в България вървят ниско долу, покрай реки и дерета, следвайки усойните и мрачни клисури, създавайки клаустрофобично усещане и липса на панорамен взор. Тук е друго!

На места буквално имате 360-градусова гледка, а спускането ще ви остави без дъх, защото в далечината виждате пред вас могъществото на Пирин планина.

Най-добрият момент за покоряване на пътя е пролетта. Гледката към снежния Пирин отсреща ще ви накара да се чувствате сякаш сте в Алпите, където и през лятото билата на планините са покрити със сняг.

Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка на шосе 1008

Добре огрят от слънцето в ранните пролетни дни, пътят ще остане сух за вас. Но на това трасе трябва да сте изключително внимателни от пясъка от сипкавите канелени почви в района и, разбира се, липсата на поддръжка, миене и почистване. Добър момент за посещение на трасето е веднага след колоездачната обиколка, защото пътят се почиства от пясъка за колоездачите.

Трасето предлага бързи завои с добра видимост в ниското и няколко слепи завоя във високата част. Ще го категоризираме като бързо и скоростно, макар че кой би искал да кара бързо при тази красота наоколо.

Трябва да се отбележи и врязаната, тясна фиба между боровете, която можем да определим като емблематична за пътя, както за снимки, така и за каране в нея.

Редовни събития. Популярност и слава

През 2020 г. за първа година се провежда колоездачното състезание "Шосейно Изкачване Струмяни". Надпреварата е приета много добре от състезателите и през 2021 година е планирано второ издание с име "Шосейно Изкачване Струмяни - Цапарево 2021". За жалост мероприятието е отменено за началото на 2022 г.

Веднага след рехабилитацията на трасето то придобива популярност сред колоездачи и мотоциклетисти. Невероятните гледки, които се разкриват от пътя, карат посетителите да възкликват, че шосето е едно от най-панорамните в България.

Снимка: Facebook/"Шосейно Изкачване Струмяни"

Ако сте почитател на фолклора, в Микрево се провежда Международен фолклорен фестивал по надпяване „Малешево пее и танцува“ - ежегодно през октомври, от 2003 г. Също така на 2 май Микревци се качват до заличеното село Решково, откъдето част от жителите на Микрево са изселници. Там се прави курбан край параклис. Курбан се прави и на Петровден в село Клепало, когато е и местният събор. Тогава малобройното селце оживява.

Трафик на шосе 1008

Като изключим дните на гореспоменатите събития, трафикът е слаб и трасенцето създава много интимно усещане за необичайност и дава добра възможност за мототуристическа медитация.

Но този път е нещо повече! Със своя полегат наклон е идеален за вело изкачвания и даунхил скейтборд спускания, както и за авто излети.

Дали всичко това ще се запази при отварянето на ГКПП Клепало-Берово?

Да, вярваме в това. Дори и да се усили малко трафикът, то достъпът до македонските Алпи, както нашите западни съседи наричат община Берово, ще даде възможност за едно комбинирано удоволствие с македонското трасе P524 отвъд границата. Но ако искате да останете сами в каската с мислите си, посете мястото още сега!

Снимка: meteo-ride.com

Места за настаняване около Шосе 1008 Клепало

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Стикер от трасето

Любопитни факти

• Кодово название:  Третокласен републикански път III-1008, Шосе 1008, Пътят до Клепало, Пътят до Раздол. Микрево-Клепало

• 35,9 км е дължината на трасето.

1184 м н. в. е най-високата точка на трасето. 

1300 м н. в. ще достигне пътят, ако бъде свързан със седловината. 

5.1% е средният наклон на трасето.

• Легендата за Клепало - Според преданието село Клепало е наречено така, заради църквата на селото, на която било закачено клепало (здрава дъбова дъска, която била удряна с чук). Така били оповестявани събирания на съселяните по различни поводи.

• Възстановянането на черквата в селото - Не знаем защо селото е останало без черква, но жадните за вяра и съприкосновение с Бога малобройни жители на село Клапало, започват строителството на нов храм на селото през 1995 г., а през 2006 черквата е осветена. 

• 1847 e построена черквата "Св. Хаджи Димитър" в с. Цапарево. В храма е осветено знамето на Горемското въстание срещу турците през 1902 г.

• 1700 г. - Предполага се, че през тази година е възникнало село Раздол. 

• 2020 e поставено началото на колоездачно състезание на трасето.

Снимка: www.strumyani.org

• Берово - така се казва градът от Северномакедонска страна, който е само на няколко километра след границата. В Берово е роден известният български хайдутин и революционер Ильо Войвода, често наричан "последният хайдутин".

Ильо войвода / Снимка: wikipedia

• Контролно-пропускателният пункт от Северномакедонска страна е построен и чака българската връзка.

Снимка: Пирин Нюз

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Кухнята в района е повлияна от пиринската и беласишката кухни. Типични ястия са чомлек и чалбур (супа със забулени яйца, натрошено сирене, чесън и червен пипер). Чалбурът можете да срещнете и в по-сгъстен вид. Тогава напомня на яйцата по панагюрски, но със значително по-малко мляко за сметка на сиренето и чесъна. Бесмемка - хапки от по-тлъсто месо, запържени с нарязан черен дроб, праз и ориз. Прави се на котлон (или печка на дърва) и има консистенцията на яхния. Ако остане до следващия ден, оризът поема цялата течност и ястието се сгъстява. От другата страна в Берово пък правят традиционен Малешевски зелник, който е известен и като Кюстендилски зелник.

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на Шосе 1008 Клепало

Климатът е преходно-средиземноморски с влияние на планински климат. Летен минимум и зимен максимум на валежите.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Шосе 1008
10
Пътна настилка
10
Завои
2.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
3.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Шосе 1008
8.6
Пътна настилка
9.3
Завои
2.3
Обекти/Забележителности
8.8
Панорама
3.5
Популярност и Слава
9.5
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.strumyani.org
  • Фейсбук страницата на Шосейно Изкачване Струмяни
  • www.vkusi.me
  • matekitchen.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button