3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Пирин

Проходът Попови ливади – Popovi Livadi Pass: Шосе 198

 

От meteo-ride.com
(4 гласове)
От пътешествениците

Проходът Попови ливади е едно от най-добрите трасета за каране на мотоциклет в България. А едноименното село, разположено в близост, е обгърнато от приказната природа на Среден и Южен Пирин, на чиято граница лежи.

Произход на името и легендата

Местността е известена още като: Папаз чаир, Поповски преслоп, Поповски преслап или само Преслап, Преслоп, Преслапо, че и Преслан дори.

Настоящото име - Попови ливади - е утвърдено през 1988 г. и така се наричат проходът и едноименното село и до днес. А чуждестранните мото приключенци би трябва да ги учим, че това е Popovi Livadi Pass.

Откъде идва името на селото? В този край се разказва патриотичната легенда за родолюбив поп, живял по време на турското робство. Свещеникът бил гонен от турците и се скрил в гората между върховете Свещник и Ореляк. Оттогава хората започнали да наричат местността Попови ливади. През 1942 г. тя е преименувана на Попски преслап, но това име не се налага.

Самата седловина е с огромни размери - дължина от около 1,5 км и ширина 0,5 километра, като е пресечена от републиканския третокласен път III - 198, който е изключително удобен и приятен за каране в този си отсек.

 

Завои. Пътна настилка

Пътят стартира от гр. Гоце Делчев, отклонявайки се от шосе II-97 и с множество широки и бързи серпентини се изкачва нагоре по склоновете на Южен Пирин, преминава през село Добротино и достига най-високата част на седловината Попови ливади на 1430 м. В тази си част трасето преодолява най-голяма денивелация и завоите са по-остри - от криволичещите серпентини до класически фиби. От там започва дълго и постепенно слизане от планината към Санданско-Петричката котловина при село Катунци, но реално краят на прохода идва още преди това - при село Горно Спанчево, където свършва спускането. Тук обаче трябва много да внимавате, защото почти винаги в този етап има пясък по асфалта и банкета.

Проходът Попови ливади - Popovi Livadi Pass: Шосе 198

Нататък трасето продължава към известните винарски села Хърсово и Катунци, за да излезе на магистралата при с. Марикостиново. Можете да стартирате атаката на прохода и от тази страна, където завоите са по-леки и отворени - бързи и зигзагообразни. В това отношение шосето има белезите на  Доспатския проход, който е типично трасе със зигзагообразен характер, с тази разлика, че на Попови ливади, завоите са с по-голяма амплитуда, което спомага за по-високата средна скорост. Идеално темпово трасе. Затова бихме го определили като най-доброто панорамно трасе в България за даване на малко повече газ.

Фибите от североизток при Гоце Делчев

Трафик

Защото освен хубавите завои и добрата настилка, трафикът е сравнително слаб или поне доста по-слаб от този на Беклемето, Шипченския проход и Петроханския проход, предвид факта, че свързва 30-хилядния град Гоце Делчев с богатата Санданско-Петричка котловина, където са разположени туристически центрове като Сандански и Мелник и значимият граничен Петрич. Но все пак избягвайте събота и неделя, защото Попови ливади е любима дестинация за почивните дни на гоцеделчевци, тъй като пикът на прохода е само на 16 км от града.

Трябва обаче да се внимава със селскостопанския трафик и досущ като на Доспатския проход, често пред вас може да се разкриват всякакъв вид животни - крави, магаренца, коне.

Проходът Попови ливади - Popovi Livadi Pass: Шосе 198

Популярност и слава. Обекти и логистика. Места за настаняване. Забележителности

Забележителностите са в изобилие. Места за настаняване имате и от двете страни на прохода, както и на самия проход. В местността се намира хижа Попови ливади (1412 м), разполагаща с около 78 легла. Има изградени много почивни станции, вили и ученически лагер, който работи целогодишно. От село Пирин пък можете да се отбиете за около 15 км и да посетите хижа Малина на 1571 м.

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Проходът Попови ливади - Popovi Livadi Pass: Шосе 198

Можете да маркирате крайна или междинна точка за преспиване в балнеолечебното селце Марикостиново. Или пък, ако сте любител на старините и историята, отседнете в най-малкия град в България и етнографски рай - Мелник. Там препоръчваме Узуновата къща, която е била стар турски затвор и има голям вътрешен двор, в който можете спокойно да паркирате 10 мотора.

  • На най-високата част на прохода има изграден монумент в чест на Гоце Делчев.
  • На върха също така е изградено и параклисче, в което пътешественици и странници могат да запалят свещичка и да се помолят за лек и безавариен път.

Проходът Попови ливади - Popovi Livadi Pass: Шосе 198

  • В самото село можете да разгледате възстановената през 2018 г. стара влашка черква „Св. св. Петър и Павел".
  • За похапване можете да отседнете в крайпътното ханче "Тихият път", което се намира на върха на седловината. На тази надморска височина класическите супи там са още по-вкусни.
  • Имайте предвид, чо по дължината на трасето няма разположени бензиностанции.
  • Има хубава крайпътна отбивка с чешмичка точно на разклона за село Пирин. Спрете и се освежете. През лятото тази южна отсечка на прохода е много гореща и няма сянка.

Панорама

Пътят лъкатуши край красиви пейзажи, но макар надморската височина да е приблизително като тази на Беклемето, няма просторни панорами към хоризонта, които да ви създават усещане, че сте на кой знае колко високо. Въпреки това ще се насладите на хубавата гледка към Гоце Делчев, а от другата страна към Струмската равнина и Беласица. По средата проходът е типично планински, с много зеленина и растителност покрай вас.

Бонус отбивки:

На този разклон, при чешмичката, трябва да се отбиете към с. Пирин и от там за хижа Малина.

 

 

 

 

 

Любопитни факти

• Кодово название: Шосе III-198, Папас Чаир, Попови Ливади, Popovi Livadi Pass

Можете да разгледате всички стикери в нашия магазин

34 км - толкова е дължината на трасето.

• 1424 м - толкова е най-високата точка на прохода.

• 2099 м - такава височина достига връх Ореляк, като до 96-метровата кула, изградена на върха му, може да се стигне по 10-километров чакълест път, тръгващ от хижа Попови ливади.

• 1915 г. - През лятото на тази година покрай местността минава известният български археолог и по-късно политик Богдан Филов, който оставя интересни пътни бележки: "Там, дето се минава най-високото място, се намира местността Папаз чаир, с обширни ливади, малко, но хубава чамова гора и студена вода. Тук би станал хубав курорт за Неврокоп. По-рано на това място се е намирало влашко село с каракачани, обаче сега е съвсем разрушено и жителите му са се изселили."

На 7 км югозападно от местността е убит един от лидерите на ВМРО Яне Сандански. Там, на лобното му място, има изграден паметник. На надгробната мраморна плоча се четат думите му: „Да живееш, значи да се бориш. Робът – за свобода, а свободният – за съвършенство.

Яне Сандански

• 2003 г. - Тогава на най-високата точка на прохода тържествено е открит паметник на друг революционер - Гоце Делчев. Монументът е изграден по повод 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Всяка година се провежда и традиционен събор по случай въстанието.

• Юли 2014 г. - Заради изградената социална инфраструктура и постоянно живеещото население в местността, Общинският съвет на Гоце Делчев взема решение да се извърши административно-териториална промяна, като се създаде село Попови ливади.

Узуновата къща в Мелник

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът около Попови ливади е много полезен за здравето, като заради хубавия въздух през 1967 г. местността е обявена за планински курорт. Тук е и отправната точка за изкачване на връх Ореляк, като преходът е 2 часа. Върхът е висок 2099 м и е първенец в Среден Пирин.

В по-ниските части откъм долините на Струма и Места има силно средиземноморско влияние. Климатът е с преходносредиземноморски черти. Тук средногодишната температура достига 11,4°C, а януарската е около 0°C, валежите са предимно от дъжд със зимен максимум.

Проходът Попови ливади
10
Пътна настилка
10
Завои
9.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
8
Популярност и Слава
8.5
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Попови ливади
7.3
Пътна настилка
8.5
Завои
7.6
Обекти/Забележителности
8.6
Панорама
5.8
Атрактивност
7.5
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Източници:

www.desant.net

bg.wikipedia.org

strumski.com

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Четете още
Close
Back to top button