3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиРевютаТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария
Актуално

Проходът Малоя – Maloja Pass

   

Оценка от meteo-ride
(0 гласове)

Оценка на пътешествениците

Нали знаете онези високопланински брилянтно красиви панорамни пътища, които се извисяват по високи и открити седловини и ви впечатляват със своите мащаби и гледки? Да, те са уникални, но за да им се насладите напълно трябва да сте прецизни. Прецизно да следите прогнозата или просто да се надявате на Божието благоволение и времето горе да е тихо. Защото тези места обикновено са над 2000 м. н. в. и понякога вятърът се опитва да ви свали от седлото и това малко разваля удоволствието от карането!
Е, открихме едно място, на което се почувствахме защитени от стихиите. Това е проходът Малоя. Разположена в швейцарския кантон Graubünden, седловината е така скътана и е толкова зàветно и уютно, че вятърът със сигурност няма да ви достигне…

Снимка: meteo-ride

Завои и пътна настилка. Наличие/Отсъствие на Трафик

… А това означава още по-голямо удоволствие от карането! Можете спокойно да се насладите на широките обратни завои, като пикът им е на 1816 м. н. в. Завоите са веднъж! Не сме ги мерили, но имахме чувството, че пътните платна са огромни и фибите са широки по 7-8 метра. Единствено трафикът вкарва малко щипка катран, защото е със среден към висок интензитет. Достатъчен да не позволи на това шосе да бъде перфектно. Имайте едно наум за големи камиони, автобуси и, разбира се, каравани. Притежателите на последните обожават района и обичат да акостират на езерата Силвапана и Зилско, като изходна точка за Прохода Юлиер (Julier Pass) 2 284 м. н. в, за който ще разкажем в отделно ревю.

Любопитно е, че проходът се поддържа отворен и зимата. Разбира се, по всяко време може да бъде затворен поради обилен снеговалеж.

Снимка: meteo-ride
 

Панорама

Преминавайки през този проход, неминуемо ще минете покрай гореспоменатите езера, като пътят на места е много близо до водата и криволичи покрай езерата. Велик момент! Доста е красиво. А пък самият проход Малоя е наситено зелен и залесен с борове. От него се разкрива гледка към долината, която води към границата с Италия и сетне езерото Комо.

Проходът Малоя - Maloja Pass
Снимка: meteo-ride

Обекти и логистика

Тъй като по петите ни бе лошото време, пропуснахме отбивката, която води до един интересен обект. Малко по-късно обаче, когато преваля, видяхме това място благодарение на нашата разузнавателна птица. Вдигнахме дрона и зърнахме кулата Torre Belvedere, извисяваща се на 24 метра като същинска наблюдателница. От нея можете да се насладите на хубава гледка към Малоя и долината. Кулата е построена през 1882 г. от белгийският граф Camille de Renesse като частната резиденция. Поради финансови затруднения строителният проект остава незавършен. По-късно Джовани Сегантини се опитва да го завърши и да построи средновековен дворец. Но заради кончината му през 1899 г. кулата отново не е довършена. Впоследствие замъкът бил използван като хотел, а по-късно и като образователен институт, но след пожар разширенията на кулата до голяма степен са премахнати. За да се стигне до 1953 г., когато природозащитната организация Pro Natura купува кулата заедно със заобикалящата планинска борова гора и ледниците и създава природен резерват. В кулата се помещават различни изложби, които могат да бъдат разгледани.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Други обекти са вече споменатите езера и заведенията около тях, където можете да спрете да утолите жаждата и глада. Има и различни атракциони като джетове и разходка с лодка. Освен това поради благоприятните ветрове над езерата тук е рай за практикуващите кайт и уиндсърф. Местата за спане са много, както в самото село Малоя, така и около езерата. Проходът разполага и с къмпинг със същото име – Camping Maloja. В Силвапана също има къмпинг.

Не забравяйте обаче, че сте в Швейцария, тук всичко е много скъпо, но е толкова вкусно, че понякога човек изпада в кулинарен транс и забравя за цената… А това кататонично състояние може да се окаже фатално за джоба ви. Все пак в Силвапана има супермаркет и можете да минете бюджетно! Там ще намерите и бензиностанция, ако сте на привършване, преди да атакувате Проходът Юлиер или след като го спуснете. Откъм обекти проходът е тотална 10-ка.

Популярност и слава

Остава в сянката на големите заради по-ниската си надморска височина. В България не е толкова популярен все още. Но се надяваме, че все повече български мотористи ще го посещават. А който вече е бил там, може да направи своето ревю под това на автора.

Места за настаняване около Малоя

Картата показва всички оферти в Booking.com и Arbnb в района. Резервирайки през картата на meteo-ride.com, ние ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим ви предварително!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

  •  Кодово название: Шосе 3
  • Дължина: 44 км. Проходът започва на 330 м. н. в. в Киавена, Италия и завършва на 1814 м. н. в. при Силвапана, Швейцария.
  • 1816 м е най-високата точка на шосето.
  • 2007 г. в Силвапана се провежда надпревара с лодки от престижния International Fireball Dinghy.
  • 1882 г. е построена 24-метровата кула в Малоя.
  • 18698 души живеят в областта, която носи името Малоя.
Кулата на Моля/Снимка: bregaglia.ch

Местоположение на прохода Малоя

От автора

Проходът Малоя
10
Пътна настилка
10
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
6
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
4.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10

Оценка от пътешествениците

Проходът Малоя - Maloja Pass
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button