3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
АлпиВидеоПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в АвстрияТрасета в Алпите

Гросглокнер (Hochtor Pass)

    

От meteo-ride.com
(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Австрийците твърдят, че алпийският път Гросглокнер (Grossglockner High Alpine Road, на немски Großglockner-Hochalpenstraße или Hochtor Pass) е втората по значимост забележителност на страната след Виенската опера! Когато чуе подобно нещо, човек си казва: „Да бе, това е просто един път! Как е възможно!? Тази страна сигурно е много бедна на забележителности“. Да, ама не съвсем! Просто защото това не е обикновено шосе, а е нещо много повече – едно инженерно постижение до чутовна природна даденост. Тук, разбира се, има и лека уловка, защото връх Гросглокнер, със своите 3798 метра, е най-високата планина в Австрия и всъщност планината е основната забележителност, но пътят до нея е не по-малко впечатляващ.

Гросглокнер е индустрия! Изящна машина за пари и място, което е устроено така, че човешкото присъствие едва да се забелязва, въпреки че милиони моторни превозни средства и хора го посещават и преминават Hochtor Pass всяка година.

Гросглокнер (Hochtor Pass)

Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе 107
  • • Дължина: 69 км от селцето Winklern до Bahnhof Bruck Fusch
  • • 2504 м е най-високата точка на шосето.
  • • 1800 е годината, в която за първи път е покорен връх Гросглокнер.
  • • 1930 г. започва строежът на пътя.
  • • 1971 и 2011 е включен в Джиро ди Италия.
  • • Планината Глосглокнер се намира в пределите на Национален парк „Хое Тауерн“ (Hohe Tauern), който е вторият по големина национален парк в Европа.
  • • Най-близкият град се казва Хайлигенблут. Градът е известен с църквата си, която била построена за съхраняването на съд, в който имало една капка от Христовата кръв. Самото име на града се превежда като Свещена кръв. Тази кръв в старинния съд била донесена от монах, който бил убит от лавина при опита си да премине през Алпите. 

Гросгкокнер мото


Таксата

Започваме с нещото, което вълнува всички тръгнали в тази посока и чули, че има такова животно. Да, освен мармоти и алпийски козирог (Capra ibex), има и такса за преминаване на прохода. Тарифите ще публикуваме в таблица и ще побързаме да прекъснем цъкането с уста и коментарите от сорта на: „Тия па и такса са сложили“, като ви уверим, че си заслужава и последния евроцент! И още нещо, което трябва да се знае добре… „Голем кеф цена нема“. Та и тук така!

такси за Гросглокнер 1
* Посочените цени са в евро.

Популярност и слава

Трасето набира популярност у нас и става почти задължителна точка за всеки уважаващ себе си адвенчър райдър. Още повече, че разстоянието до там не е чак толкова голямо. Около 1200 км в посока гр. Лиенц, намиращ се на границата между провинциите Каринтия и Тирол. Това е за родните рамки…

За глобалния очерк, високопланинският алпийски път Гросглокнер отдавна е Йерусалим! Място за поклонение, като местният австрийски фанатизъм към чистотата и реда ви кара да се чувствате като в стерилно изолирано помещение на японски завод за мотоциклети или като в някоя лаборатория на фармацевтична компания. Всичко лъщи от чистота и е подредено до смайваща точност и прецизност. Австрия братче, гасете тока! Сигурен съм, че българите, които посещават тази страна, когато се приберат в България, се чувстват неудобно да си хвърлят хартийките и фасовете… или поне първите дни! После отново си мърляме… Надяваме се, че скоро манталитетът ни ще се промени и ще бъдем отговорни като австрийците към природата и заобикалящия ни свят. Отклонихме се, но ще се върнем на темата в следващия абзац…

„Молът“

Преди да продължите към тунела на Хохтор Пас стигате едно кръгово, от което поемате наляво и след няколко километра, точно на 2371 м. надм. височина, пред вас се разкрива огромния Kaiser-Franz-Josefs-Höhe! Чудновата 5-6 етажна сграда, чийто покрив представлява огромен паркинг и заедно с музея на Сваровски – Wilhelm Swarovski Beobachtungswarte, образуват гигантски комплекс и система за забавления и атракциони! Честно, чувствахме се като малки деца между 3-10 годинки, които попадат в огромен магазин за играчки! Такова вдетиняване не сме усещали дори в Дисниленд. Безброй сувенири, безброй плакети, плакати, магнити, значки. Огромни, втрещяващо добре подредени витрини с плюшени мармоти, кози, сладки, играчки и, разбира се, много шнапс (австрийската ракия от ябълки)! В пететажния Kaiser-Franz-Josefs-Höhe се помещава музей на ретро автомобили, както и мотоциклети (не ги пропускайте особено автомобилния). Киносалони, панорамни виртуални стаи и много, много други неща, които биха ви отнели часове наред да ги разгледате. По време на сезона програмата на комплекса е наситена и се организират всякакви мероприятия. Ние попаднахме на концерт на акапелен хор. Не е нужно да повтаряме отново, че цялата тази работа е добре подредена и нито за миг не се усеща, че мястото е мега посетено и натоварено. Отпред пред сградата има огромен паркинг изпълнен с мотоциклети… а номерата и флаговете са от цял свят! 10 от 10!

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Гросглокнер (Hochtor Pass)


Мармотите

Когато се насочите пеша към покрива на централната сграда и започнете да се изкачвате към музея на Сваровски, ще ги видите… Дружелюбни и мили същества! Обиталищата им са обозначени с табелка, тъй че няма как да ги пропуснете… Човек може с часове да ги съзерцава. Някаква уникална невинност излъчват тези животинки.

Гросглокнер (Hochtor Pass)Ледникът

През цялото време присъства над вас и под вас с цялата си титаничност! От музея на Сваровски можете да го разгледате с бинокъл. Ако пък разполагате с повече време, имате възможност да слезнете до ниската му точка. От парапетите на Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, когато погледнете надолу, хората са като мравки. Толкова е високо, а хората са като прашинки пред планината и ледника Пастерце, който всъщност е най-големият в Източните Алпи.

Гросглокнер (Hochtor Pass)Панорама

…Безподобна! Ще ви оставим да й се насладите в нашата галерия. 10 от 10!

Пътна настилка. Завои. Устойчивост на климатичната прогноза.

Въобще има ли смисъл да зачекваме темата… 10 от 10!

Завоите са с приятни виражи, позволяващи и поддържането на висока скорост. Със сигурност по тези завои ще ви изпревари някой италианец с около 100 км в час. Но не се притеснявайте! Знаят пътя и знаят какво правят. Серпентините и острите фиби са по-изтъпени и са по-лекички. Нещата стават по-екстремни след Kaiser-Franz-Josefs-Höhe при изкачването към най-високата точка на пътя, която е на 2504 метра.

Чудесно поддържан път, което не е чак толкова лесно, имайки предвид височината, на която се намира и постоянните промени във времето. Климатът е единственият минус на трасето. Слънчевите дни в годината са малко на брой, но това пък може да бъде и плюс, тъй като придава особено очарование и мистика!

Винаги можете да проследите предоставения от Метео-Райд линк към камерите на Гросглокнер и да се осведомите за времето в момента. Вижте тук

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Trivago в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Работното време

Имайте в предвид, че проходът е с работно време и трябва да си направите сметка за периода и часа на посещение. В приложената по-долу таблица ви споделяме инфо за работното време.

Работно време на Гросглокнер
Гросглокнер
10
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
6
Поносимост на трафика
Оценка на автора 9.3 / 10
Гросглокнер (Hochtor Pass)
10
Пътна настилка
8.3
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8
Атрактивност
5
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button