3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиСловенияТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в ИталияТрасета в СловенияЮлиански Алпи
Актуално

Проходите Села Невеа и словенски Предел (Sella Nevea and Predеl Pass)

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходите Села Невеа и Предел (Sella Nevea and Predеl Pass) са свързани седловини, намиращи се в Юлийските Алпи между върховете на планината Мангарт на север и планината Канин на юг.

Села Невеа достига до 1195 м и изцяло попада на италианска територия. Изкачването стартира от 391 м при селцето Киузафо̀рте, община Тарвизио, като пътят водят към зимния курорт Села Невеа, разположен на върха на прохода.

Следва спускане, което скоро ви извежда до красивото езеро Предил. От езерото на 969 метра започва същинското изкачване на прохода Предел, който достига най-високата си точка - 1156 м при бившето КПП между Италия и Словения. (И двете страни са в Шенгенската зона и реално нямат граница). Така проходът Предел продължава вече на словенска територия и се спуска към Бовец в долината на Горна Соча, а оттам можете да продължите към прохода Вършич.

Преди да стигнете до Бовец обаче, ще минете ключовата отбивка към задънения панорамен път Мангарат седло. А ако продължите към Бовец, ще минете през селото Стрмец на Пределу, което се намира близо до граничния пункт и бившия австрийски форт. На прохода има много стари фортификационни съоръжения от времето на Австро-Унгарското управление.

Местоположение на Села Невеа и Предил

Завои. Пътна настилка

От италианска страна шосето е с номер SP 76 (Strada Provinciale 76) и с прави, но тесни участъци води към Села Невеа, където започват да се нижат красиви остри фиби. Идентично към словенската граница имате дълъг, прав, тесен участък покрай езерото, преди да започнат остри и допълнително укрепени фиби (с полутунелни подпорни стени против лавини и свлачища). Тук ритъмът ви ще е значително нарушен, защото виражите са леко изненадващи и завоите са малко неравни. От тези фиби обаче се откриват по-просторни гледки. От някои от тях дори между дърветата се забелязва за миг езерото под вас.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

В словенската част трасето вече придобива друг индекс и облик. Шосе 203 става с по-голям габарит и с по-чист банкет. Тук трасето върви плавно 2-3 километра по разлятата седловина, преди да се спусне полегато към Бовец, където завършва малко преди вливането на река Коритница в река Соча - на около 420 метра надморска височина.

Обекти и логистика. Забележителности. Панорама

Езерото разположено между двата прохода определено е скъпоценният камък тук. Същински смарагд, който трябва да сложите в пазвата си като спомен за цял живот. И да, отделете малко повече време за почивка около езерото. Дали ще се любувате на гледките към островчето, дали ще похапнете в ресторанта в близост или ако е слънчево и топло, ще се цопнете, планирайте малко повече минутки, за да запазите този спомен дълбоко в себе си.

На фриулски езерото се казва Лаг ди Рабили, а на немски Райблерзее.

Тук има чудесни безплатни тревни плажове и слънчеви чадъри. До бар-ресторанта се отдават под наем водни колела, канута, уиндсърф и други водни забавления.

В близкото село Пещера де Предил могат да се посетят музей на минното дело и военен музей. 

Трафик на Села Невеа и Предел

Въпреки граничния характер на трасето трафикът е нормален. Бихме го окачествили като спокоен, но може би просто уцелихме спокоен делничен ден. Имайте едно наум, че макар и провинциален за двете страни, проходът все пак е граничен и вероятно има периоди на интензивно движение. А през зимата тук нещата сигурно сериозно загрубяват заради двата курорта на двата склона на планината Канини - Села Невеа и Бовец.

Популярност и слава

Определено двата прохода близнаци, както бихме ги нарекли, лежат в сянката на съседния проход Вършич и знаменития панорамен път до Мангарат. Но това не означава, че трябва да ги пропускате или да минавате транзит оттам. Насладете им се! Топографската значимост от около 600 метра не е кой знае какво, но не е и за подценяване. Определено ще получите пукане в ушите и адреналин по завоите. Точно фибите намираме като по-добри за каране от тези на Вършич, да не говорим пък за тесния Мангарат.

Места за настаняване на Села Невеа и Предил 

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Села Невеа, SP 76, Predel на словенски и Predil на италиански, шосе 203

• 46,5 км е сборната дължина на двата прохода.

•  1195 м е най-високата точка на трасето, при Села Невеа.

• 1909 м - толкова е висок Чинкуе Пунте, причудливият връх с 5-те върха, който се вижда от прохода и езерото.

• Тесен миньорски тунел с дължина 4 844 м минава под Предел! Построен е през 1905 г. и първоначално е използван за отводняване на местната мина, а по-късно за транспортиране на миньори и политически бежанци, бягащи от комунистическа Югославия.

• Марко Пернат е първият словенски реалистичен пейзажист, роден през 1824 г. Една от известните му творби е направена на езерото Предил.

Творбата на Марко Пернат / Снимка: wikepedia

• Още през III век пр. н. е. проходът е бил известен на римляните. Това е един от проходите, през които се предполага, че германското племе лангобарди са влезли в Италия по време на голямото нашествие, извършено от предводителя им Албоин през пролетта на 568 г. В инвазията се включват аварски, а по-късно и прабългарски войски. По данни на Павел Дякон (книга 2, капител 26) българите помагат на Албоин да превземе и Павия през 572 г.

Албоин превзема Павия и Тичино. Графика: wikepedia

 

 1319 г. гражданите на град Чивидале искат от Бамбергския епископ разрешение да построят път по прохода Предил за своя сметка.

• Пътят през прохода Прeдел е окончателно завършена през 1404 г. Въпреки това все още е бил проходим само за селски талиги. Временно подобрение настъпва, когато строителството е подновено през 1536 г.

През XVI век попада под Венецианска власт.

• В края на XVII век вече в рамките на Австрийската империя  трасето през Предел е допълнително разширено.

Проходите стават сцена на битките в Наполеоновите кампании от 1797, 1805 и 1809 г. 

До 1918 г. е изцяло в Австро-Унгария, след това от 1918 до 1947 г. става граница между провинция Удине и провинция Гориция. След това голяма част от провинция Гориция е присъединена към Югославия.

От 1991 г. Предел става граничен между Италия и Словения.

 

 

Традиционни ястия в района

Традиционни ястия в района

Montasio е полутвърдо варено сирене, произведено от краве мляко от определено място - пасбищата на платото над Стела Невеа, известно като платото Монтасио. Сиренето притежава компактна структура, бял до сламеножълт цвят, с правилни еднородни дупчици. Кората е светло кафява, гладка и еластична. При по-продължително зреене, текстурата на става по-плътна и зърнеста.    

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на проходите Села Невеа и Предел

Проходите са поддържани и отворени през зимата, тъй като са важна транспортна връзка за зимните курорти в близост.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера в Кортина д'Ампецо

Проходите Села Невеа и Словенски Предел
7.5
Пътна настилка
8.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
3.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
4.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходите Села Невеа и Словенски Предел
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button