3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в БългарияТрасета на Балканите

Шосе 1972: Фърговски проход (Route 1972: Fargovo Pass): Блатска – Вълкосел – Сатовча

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Фърговски проход (на името на селото до най-високата точка на прохода) е плитка широка седловина, разположена между селата Фъргово и Кочан, съвсем близо до гр. Сатовча, Западни Родопи. През седловината преминава републикански път III-1972, който следва вододела между реките Чечка Бистрица и Кочанска (десен приток на река Доспат), за да достигне най-висока надморска височина на около 1100 метра близо до малкото село Фъргово.

Преди това трасето стартира от Гоцеделчевската низина, на около 400 м н. в., минава през с. Блатска и красивите амфитеатрално разположени села Боголин и Вълкосел, продължава изкачването към Фъргово и местността Ушите (Проходът водещ към село Кочан). След подминаването на Ушите предстои краткото, но същинско изкачване покрай местностите Луковица и Тозлуолан (Злуалан, Тузлу Алань). Границата между тези местности е най-високата точка на прохода. Сетне с плавно кратко спускане се свързва със Сатовча и Сатовчанския проход или рида Дърбаш.

Местоположение на Фърговски проход

Панорама

Релефът  в района е полупланински и това дава възможност от трасето да се разкрият изключително просторни гледки и през тези близо 50 километра да се насладите на чудните пейзажи към граничните планини с Гърция и историческата област Чеч.

Обекти и забележителности. Редовни събития

Вълкосел и Абланица са най-големите населени места, разположени на трасето. Абланица се намира в равнинната част, докато село Боголин и Вълкосел имат амфитеатрално южно разположение, което е гаранция за много слънчеви дни. Във Вълкосел има няколко мини маркета на центъра и няколко кафета. В селото има и аптека, както и лаборатория, но бензиностанция няма. Такава ще откриете на входа на Абланица. В Боголин, Вълкосел и Фъргово на центъра на селата ще видите местните джамии, а в Хаджидимово, недалеч от трасето, можете да посетите манастира "Св. Великомъченик Георги Победоносец".

Във Вълкосел всяка първа събота на месец юни се провежда празника Прядой. Той е посветен на това, че започва доенето на овцете (предояване), тъй като дотогава са сукали малките агънца.

Пътна настилка. Характеристика на трасето

Пътят бе реновиран през 2020 година и към 2023 пътната настилка е безупречна. Не ни харесва и тук, както на много други места, че мантинелата е много близо разположена до шосето, на самия банкет. Като прибавим и липсата на двойна мантинела, това създава опасност при евентуално падане, мотоциклетистът да се нарани серозно при сблъсък с мантинелата. Но така е при почти всички новоизградени български пътища през последните годиини.

Иначе самата архитектура на трасето е страхотна и предполага много темпово каране с добра видимост към идващите завои. Денивелацията е лека и отсъстват големи обратни завои, като и серпентинест силует. Единствената комбинация от фиби можете да откриете под село Боголин, а ние сме си поставили за цел при следващо посещение на прохода да заснемем тези завои.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Стикер от трасето

Фърговски проход FARGOVO PASS

Любопитни факти

• Кодово название: "Пътят през Вълкосел", "Пътят през Фъргово", "От Хаджидимово", Фърговски проход, Fargovo Pass (Блатска - Вълкосел - Сатовча), Шосе III-1972, Route 1972

• 33 км е дължината на трасето.

• 1070 метра е най-високата точка.

• Пътят преминава през историко-географската област Чеч.

• В местността „Калето“ до Вълкосел има система от непроучени пещери. В същата местност има и останки от средновековно селище, средновековен мост и крепост. Формата на крепостта е неправилна и има размери 150 на 130 метра, като на места крепостната стена е запазена до 2 метра височина.

• Карта на цялото трасе на Евровело 13. В Българската част маршрута преминава през Фърговския проход. 

 
Пътна обстановка

Абонирайте се за нас в YouTube

Трафик

Според нас - среден трафик! По-големият трафик преминава през Сатовча и републикански път III-197, Доспат-Сатовча. Трасето обслужва предимно местните села. Трафикът е нормален.

Популярност и слава

Непопулярно трасе. Както казахме, шосето е периферно, което пък е добре дошло за нас мотоциклетистите, защото има малко трафик. Но като мотоциклетно трасе набра популярност през последните няколко години, след асфалтирането му през 2020 г. Няколко доклада в групата ни Road Adventure for Bikers осведомиха мотоциклетната гилдия, че пътят е много приятен за каране и все повече мотористи започнаха да се насочват натам. От meteo-ride се надяваме да спомогнем за нарастване на известността му с този материал, както и с уникалния стикер от пътя, който можете да намерите в нашия магазин.

През трасето преминава веломаршрутът на "EuroVelo 13 - The Iron Curtain Trail". Маршрутът преминава през всичките страни от бившата Желязна завеса от Черно до Баренцово морета. Трасето е планирано да бъде приблизително около 9950 километра. Включването на Фърговския проход в тази вело мрежа е изключителна възможност за развититето на туризма в селата Абланица, Блатска, Вълкосел, Фъргово и Кочан, от което смятаме че местната власт е задължително да се възползва. Трябва да отбележим, че трасето не е маркирано с табели, че е част от този вело път. Местните общини трябва да се раздвижат по този проект, защото трасето не е окончателно и могат да изгубят мястото си на картата на пътя. Необходимо е да се изготвят табели, за да се повиши статута на маршрута през българската част.

Табела на маршрута в Централна Европа и държава имаща отношение към вело и мото туризма. За жалост България не е такава страна. надяваме се в бъдеще това да се промени. / Снимка: pro.eurovelo.com

През 2023 година Фърговския проход бе включен в маршрута "Пътят на орела". Инициатива на Moto Guzzi Fan Club Bulgaria. Маршрут преминава през места, където има символи на орли, а както знаете орелът е емблема на италианската марка. Фърговският проход бе свръзка, между монументът на орела на Проходът предел и орелът преди село Стойките.

Името 

Трасето е известно като: "Пътя през Вълкосел", "Пътят през Фъргово", понякога "През Хаджидимово". За да бъде разпознаваемо сред международната аудитория, пътят трябва да си има свое име. "Route 1972" е марка на името, което може да бъде популяризирана. Но предложението на meteo-ride е да носи името Фърговски проход. След внимателно вглеждане се вижда, че близо до с. Фъргово трасето носи белезите на седловина, която - доколкото ни е известно - е безименна. Макар и да не е значим вододел, седловината достига най-високата си точка от 1060 метра между връх Даутьов гроб (1124 метра) и безименен връх на около 1200 метра от запад. Проходът разделя местностите Тозлуолан и Луковица и същите отпаднаха като предложение за име.

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около шосе 1972

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Кухнята тук е характерна за целия Чеч, като сме я описвали и в ревюто за Сатованската седловина. В цялата община се използват главно продукти, които са произведени от региона ‐ боб, картофи, зеленчуци, царевица, месо, сирене, яйца и др.

Много характерни са тестените храни:

- Маслена пита ‐ приготвя се от брашно, хладка вода, сол и олио. От солта, водата и брашното се замесва меко тесто. Разделя се на топки, като последната се оставя
малко по‐голяма от другите. Топките се точат на възможно най‐тънки кори. Сгъват се на четири части и се слагат една върху друга. Разточената на тънко последна по‐голяма топка се поставя в тава, намазана с олио, и върху нея се поставят останалите топки. Намазва се с яйце и се пече.

- Куткус ‐ вариво, което се прави в по‐големи количества и е с голяма трайност.

- Клюкнато/Чучнато ‐ вид сиропиран сладкиш, който се прави за празници и Байрям.

- Трахана ‐ замесва се пшенично брашно с кисело мляко, като се прибавят чушки, кромид лук и други зеленчуци. Тази смес се оставя да кисне не по‐малко от двадесет дни. Когато тестото е готово се прави на малки колачета, оставя се да изсъхне хубаво и след това се стрива с ръце. За консумация се обработва допълнително.
- Качамак.

Ястия с месо:

- Капички ‐ местно ястие от зрял боб, който се вари и след това се добавя пастърма, сол и подправки.
- Месата най-често се готвят  на яхния.

В района на Чеч, противно на очакванията, породени от географското му разположение в Родопите, от картофите се приготвят различни ястия, но пататникът не е характерен.

 

Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът е преходно-средиземноморски и в повечето дни от годината тук времето е много приятно и слънчево. Можете обаче да очаквате ветрове поради открития характер на трасето и липсата на големи планини до пътя, които да спират вятъра. Проходът се поддържа целогодишно и рядко се затваря.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Фърговски проход - Fargovo Pass
9.5
Пътна настилка
9.5
Завои
5.5
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
4
Популярност и Слава
8.5
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.6 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Фърговски проход - Fargovo Pass
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia
  • folklorebridge.satovcha.bg

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button