3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ВидеоКрайбрежни трасетаПланински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АзияТрасета в Турция

Крайбрежно шосе D.400 – 2057 км

 

Местоположение

От meteo-ride
(2 гласове)
Оценка от пътешествениците

Най-дългото мотоциклетно трасе, което сме разглеждали и представяли досега, е Ядранската магистрала – от Риека до Бар: приблизително 700 крайбрежни километра.

Сега обаче ще се спрем на едно крайбрежно шосе с много по-впечатляваща дължина – цели 2057 км. Не всичките от тях вървят покрай морето, но пътят, който започва от гр. Датча, пресича цяла Анатолия, дн. Турция, и достига Иран при КПП Есендере, е един от маршрутите, които трябва да включите във вашето мотоциклетно пътешествие в Мала Азия.

Трафик. Пътна настилка и завои

Трафикът на места може да бъде затруднен, тъй като пътят е основна туристическа артерия в южна Турция и преминава през Мармарис, Фетхие, Каш, Финике, Демре, Кемер, Анталия, Алания, Мерсин, Адана, Газиентеп, Шанлъурфа и Есендере, където се свързва с иранското шосе 16, което пък пресича цял Иран и води до брега на Каспийско море. В този смисъл трасето свързва две морета, което го прави и стопански икономически значимо.

При такова висока стратегическа важност няма как да очаквате пътят пред вас и зад вас да е чист от коли и камиони, но шосето е широко, на места с няколко ленти, с чудесни уширения в завоите, които са с добре пресметнат наклон. Банкетът е огромен и от асфалт, както и, не дай си боже – канафките. Които не са трапове, а са с постепенен наклон откъм пътя – нещо, което трудно ще видите и в най-развитите пътни мрежи в Европа. Въобще  турските пътища са мечта! Докато карахме по D.400 се замислих, че това е съвършеният път за пистов мотоциклет. Жалко, че подобен тип машини са неудобни за дълги преходи – от България до Анатолия би било ортопедично и ергономично предизвикателство, особено за такива като мен дълги 190 см., но… човече, какви бързи трасета има в тази Турция! За първокласната им и основната пътна мрежа, част от която е D.400, бих препоръчал мотоциклет тип спорт турър.

Гледка от D.400 към планината Тахтали

Отделно местният маниер на каране може да бъде цивилизационен шок за някои. И, да, тук важи правилото на клаксона и на наглия, който пръв запълни празното пространство (без мигач). Но ако се загледаш в този хаос, ще откриеш реда и ритъма. Именно такъв ритам ти задават участниците в движението на междуградските пътища и всички дисциплинирано летят с над 120 км/час. В началото се опитваш да спазваш ограниченията и после разбираш, че те са сложени за парлама и никой не ги спазва или, по-скоро, винаги си слага 20 км отгоре от него си.

Панорама

Тук идваме до още по-лудата част. Красота и половина е този бряг! От Датча до Мерсин ще напълните очите с красиви заливчета и панорамни гледки на морето от високо. Но има три участъка от по 100-тина км, които заслужават по-специално внимание и дори бихте могли да пропуснете останалите 1800 км от трасето, но тези етапи не бива!

От Калкан до Кас

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

От Taшуку до Силифке

От Демре до Финике

Популярност и слава

Поради своята сравнителна отдалеченост шосето не е много популярно в България. Въпреки това многото българи, които през последните години посетиха курортите Мармарис, Фетхие, Каш, Кемер и Анталия, са бродили по него. Но пътят едва ли е популярен като отделно трасе, подходящо за мотоциклетен туризъм, макар че е описан в dangerousroads.org. По време на нашето посещение в района на Анамур ни срещна колега германец със Suzuki V-Strom, поздрави ни и запита дали пътуваме към Каш. Трябва да си признаем обаче, че като цяло не видяхме много мотоциклетисти по пътя, в това число и местни. Ние можем да прибавим към славата на този път, специално изработения трофей за тези, които са го покорявали – можете да го намерите в магазина на meteo-ride.com в категорията „Стикери за мотоциклета“.  

 

Понякога при силни валежи, пътят може да бъде затворен заради паднали камъни и свлачища. Брегът е доста стръмен и го пресичат доста бари, вади и реки, които могат да го отнесат.

Една от големите природни забележителности в близост до пътя са водопадите около Анталия. Препоръчваме да посетите поне един от тях. Природен парк Тахтали също не е за изпускане, като ще му обърнем специално внимание в отделно ревю. Няма да се спираме на всички забележителности, те са толкова много – от антични и византийски крепости: Phaselis, Rhodiapolis, Olympus, Laodikeia, Myra (родният град на св. Николай Чудотворец – мирликийски ) и Limyra до природни паркове и курорти. Със сигурност няма да скучаете на това шосе.

Има доста полицейски патрули. Местните власти имат навика да затварят едното платно за движение и да образуват импровизирано КПП. На няколко пъти попадахме на такива проверки – около Финике, Кумлука, както и при Мерсин. Повечето полицаи не говорят английски, но в екипите им има поне един, който що-годе се оправя с езика. Важно е да носите в себе си документ за самоличност, това се очаква, разбира се, но когато покажете такъв, на места дори няма да ви искат шофьорска книжка. Внимателно се вглеждат в личната карта, след което ви пускат. Можете да ги питате за всичко и ще ви упътят. А когато пък разберат, че сте от България, се разтапят – прословутото „комшу, комшу“, а на едно място даже чухме „Bulgaria and Turkey is a friendly country, have a nice trip“. На друго КПП пък харесаха „Върсиса“, заляха ни с въпроси за него и се шашардисаха, че от София караме чак дотук – получихме одобрително „ашколсун“.

Можем да пишем още, но няма нужда да ви заливаме с информация. Просто включете D.400 в мото пътешествието си в Турция и карайте на воля покрай брега. Ако пък плановете ви за тази година са в друга посока, то задължително вижте нашия филм за пътя и се насладете на 4К кадрите от високо и саундтрака, който подбрахме за вас. Не забравяйте да се абонирате за канала ни в youtube, за да научавате първи кое трасе сме хванали на прицел.

Забележка: Ревюто засяга разстоянието от Датча до Мерсин.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Като направите резервация през тази карта, нашият сайт ще получим процент от резервацията и с това ще подпомогнете дейността ни. Благодарим Ви предварително!

Лбопитни факти:

  • Кодово название: Шосе D.400

  • Дължина: 2057 км

  • 573 м е най-високата точка на шосето, при Белен, между Кумлука и Кемер.

  • Част от международен път Е90, преминаващ през няколко държави: Португалия, Испания, Италия, Гърция, Турция.

  • Внимавайте с нощното каране по трасето! Големи участъци са неосветени, а някои местни камикадзета обичат да карат без пуснати фарове през нощта, разчитайки на лунната светлина!!!

  • Водопадът Дюден край Анталия, който директно се излива в морето.

Снимка: tripadvisor.com

Review Box 1
10
Пътна настилка
8.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
5.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.6 / 10
МОТО ТРАСЕТА: Шосе D.400 - 2057 км
9.8
Пътна настилка
9.8
Завои
9.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4.5
Атрактивност
6.3
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Стикер от трасето в нашия магазин

https://meteo-ride.com/produkt/%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80-%D1%88%D0%BE%D1%81%D0%B5-d-400/

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button