3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Пътищата на Парнас: Проходът Парнас, 1819 м (Parnassus Pass)

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Склоновете на планината Парнас са дом на два ски центъра, до които е изградено и асфалтовото трасе, достигащо височина от 1819 м. Именно този път можем да отнесем към категорията „проходи“, макар трасето да не отговаря напълно на критериите за седловина.

30-километровият път преминава през ски курортите Парнас и Фтеролака, които представляват най-големият ски център в Гърция. Парнас се намира на най-високата точка на трасето, а Фтеролака е на по-малка надморска височина - 1640 метра. Строителството на пътя върви паралелно с развитието на курортите и шосето окончателно е завършено през 1981 г.

Планината играе важна роля в гръцката митология, защото на южния ѝ склон, с изглед към Коринтския залив, се намира Делфи - дом на известния оракул. Според гръцката митология тази планина е била свещена за Аполон и в нея живеели музите.

Местоположение на прохода Парнас

Завои

Трасето стартира от градчето Амфиклея на около 400 м н. в., откъдето започва стръмно изкачване, преодоляващо най-голямата денивелация. Трябва да кажем, че тук най-много се забавлявахме да караме по широките отворени завои с чудесна видимост. От тази страна е и характерният асфалтов серпентинен отпечатък на пътя.

Ключово място

Важно за черния път до параклиса на 2305 метра - след като наближите първата база на ски център Фтеролака, малко преди нея трябва да завиете по черния път вляво. Отбивката е много скрита, не е обозначена с табели и лесно можете да я пропуснете. Ние я подминахме, увлечени от асфалтовия път и свихме грешно в една глуха отбивка към контролната кабина на лифтовете, където се надънихме на кучетата на пазача.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Следващото предизвикателство, което предлага проходът Парнас

Продължавате към най-живописната отсечка на асфалтовия път. Това е пикът на седловината, на около 1800 метра, където е разположен ски центърът Парнас. Тук можете да видите уникална комбинация на тучни алпийско зелени ливади със скални образувания. Много приятна част от трасето, откъдето имате два варианта - да продължите по черните пътища, отвеждащи ви към върховете на планината, или да започнете спускането надолу по асфалтовото трасе.

Трябва да отделите повече време за изследване на пътищата на тази планина. Времето ни бе ограничено, вятърът се усили и осуети снимките ни с дрона в тази част. RR-ката също се предаде и така черните пътища останаха неизследвани, въпреки желанието на всички в екипа.

Съвет: Отделете нужното време за трасетата тук и тръгнете рано, ако искате да видите всички прелести на планината.

Панорама

А те не са малко. Едва се докоснахме до гледките на Парнас, а той ни заплени завинаги и вече планираме втора експедиция до тук. За това ще дадем оценка само за асфалтовия път, от който панорамата е чудесна, макар някои дървета да скриват простора.

Трафик

Нищожен, нулев! Никакъв - абсолютно максимална оценка! Трасето обслужва предимно зимните курорти, защото главният, по-кратък път към Делфи минава встрани и тук през летните месеци е много спокойно.  Ние го минахме в късен час, в който се предполага, че става по-хладно и гърците се разщъкват. И въпреки това не видяхме нито един автомобил, мотоциклет или дори колоездач по цялото 30-километрово асфалтово шосе. Пътят завършва на 1220 м надморска височина при високопланинско плато, при разклона с другия панорамен път, минаващ през планината - а именно споменатия главен път към Делфи. Продължавайки по него, ще попаднете в приказния свят на тучните ливади на парнаското плато. Шосето преминава превал преди Арахова и започва спускане към Делфи. Малко по-долу започва и крайбрежното шосе 48 Делфи - Рио Антирио, водещо към моста Рио Антирио, портата на Пелопонес. На него ще се спрем в следващото ни ревю.

Популярност и слава

Непопулярно шосе. Напълно неизвестен проход и път. Незаслужено е в сянката на големите трасета на Балканите, а трябва да бъде редом с тях, както и, впрочем, много други гръцки трасета. Чистият въздух на близо 1800 метра, липсата на трафик, сравнително добрата настилка и добрите завои го правят привлекателна дестинация, както за по-спортно каране в някои отсечки, така и за панорамно зяпане.
На пътя можете да видите рядък знак за обратен завой.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Пътищата на Парнас: Проходът Парнас, 1819 м (Parnassus Pass)

Трофей

СТИКЕР Пътищата на планината Парнас I The Parnassus Roads 

Любопитни факти

• Кодово название:  Проходът Парнас, Пътят до ски курорт Парнас, пътищата в планината Парнас

• 29,5 км е дължината на асфалтовото трасе. Към него можем да добавим и пътя до превала преди Арахова, с което общата дължина на асфалтираните пътища може да достигне 45 км.

• 11 км е дължината на черния път от разклона при Фтеролака до параклиса "Св. пророк Илия". 

•  1819 м е най-високата точка на асфалтовото трасе. 

• 2305 м е най-високата точка на черния път до параклиса.

 • 2457 м е висок връх е Лиакурас, най-високият в Парнас.

Планината Парнас през 1821 г., Едуард Додуел

• 16 лифта и 36 километра писти предлага ски центърът Парнас.

• Парнасизъм - течение във френската поезия от втората половина на XIX век, намерило по-късно последователи и в други страни, като части от Източна Европа и дори Бразилия. Названието на течението идва от заглавието на антология на френските поети: Le Parnasse contemporain, която е кръстена на планината Парнас - дома на музите.

Титулна страница на антологията Le Parnasse contemporain. Издадена в три части през 1866, 1871 и 1876.

• 1938 г. e основан Националният парк Парнас.

• На Парнас известният естествоизпитател Карл Линей кръщава цветето parnassia palustris (водна росица). Твърди се, че неговите листа разтварят камъни в бъбреците, ако бъдат добавени към вино или вода.

www.first-nature.com 

• 6,49% е средният наклон на черния път. 

 

Традиционни ястия в района

Формаела Араховас Парнас (Formaella Arachovas Parnassou)

От поне век това полутвърдо сирене се произвежда от козе или овче мляко, или смес от двете, в град Арахова в полите на Парнас в Централна Гърция. Млякото от местните породи е уникално, благодарение на ароматните пасища, местните билки и растения. Сиренето е известно в цяла Гърция и е регистрирано в Европейския съюз като защитено наименование за произход от 1996 г.
Снимка: onparnassos.gr

Черният път до връх Парнас (Лиакура)

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Парнас

Черният път е непроходим от октомври до юни. Асфалтовото трасе се поддържа целогодишно заради ски курортите, които са много популярна дестинация през зимата.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Пътищата на Парнас: Проходът Парнас, 1819 м
8
Пътна настилка
10
Завои
4.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
1.5
Популярност и Слава
8.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътищата на Парнас: Проходът Парнас, 1819 м
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • onparnassos.gr

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Martin Vachkov

Мото приключенец и мотоциклетен ентусиаст със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета. Фотограф и създател на мотоциклетни маршрути и водач на мото групи. Офроуд експерт при управление на тежко туристическо ендуро.

Свързани статии

Back to top button