МОТО ЕКСПО БългарияМото изложенияМотоциклетна индустрия
Актуално

Близо 95 продадени машини на изложението в Асикс Арена

Всички изложители на мотоциклети, скутери, ATV-та и други возила е доволен от най-голямото мотоциклетно изложение у нас – Moto Expo 2022. Ден преди края, т.е. от деня на отварянето на 15 април до 18 април, общо в залата са продадени близо 95 машини. Това е близо 9% от общия брой на реализираните машини за 2021 г. по данни на ААП. Всеки от изложителите и отделните марки е реализирал продажби.

Тази спомената по-горе бройка превишава това, което бе реализирано на предишното изложение през 2019 г., преди настъпването на пандемията от Covid-19. Естествено, успешната реализация на отделните марки ще се отрази и в нарастването на продажбите на нови мотоциклети у нас през 2022 г.

Да не забравяме, че по ред причини, поради пандемията и липсата на чипове и на материали заради кризата, много от фирмите вносителки не разполагат с достатъчно машини в наличност. Много от очакваните премиери не можаха да пристигнат. Така вносителите и представителите на отделните марки, трябваше да се задоволят с наличностите.

Затова на доста експонати на всеки от щандовете имаше табелки с надпис ПРОДАДЕН. Това е причината и много от клиентите да си поръчат на място даден мотоциклет, дори да го капарират. Тези бройки обаче не влизат в общия брой на продадените.

Традиционно силни продажби са реализирали японските марки:

При големите европейски производители:

  • BMW имат 9 продажби,
  • От италианските марки с най-много са Aprilia6.

Всъщност групировката Piaggio общо има 16 продадени машини, като 8 са с марката Vespa.

Оказва се, че скутерите не са най-търсените двуколесни. Повечето клиенти предпочитат средните и големите кубатури. Търсят се много и круизърите на Тriumph, Harley-Davidson и Indian.

Последните – Indian Motorcycle са от 2020 г. на нашия пазар, но само на изложението направиха 5 продажби, т.е. почти всички мотоциклети, с които разполагат. Така са и много дебютанти. Електрическите Zero, които са от няколко месеца у нас, също вече имат продажба.

Други новаци като марката Sur-Ron, с изцяло електрически машини, също реализираха 5 броя мотоциклети. С два повече са на CF Moto, но към тази бройка се добавят и 6 ATV-та. С 10 машини са Зундерт Екстрийм, но тук влизат не само сухопътните, а и водните – джетовете. Въпреки закъснението с пристигането на новите им модели, Royal Enfield имат реализирани 4 мотоциклета. Новите се чакат до месец или два.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Отново уточняваме, че споменатите бройки на продадени машини са ден преди края на изложението.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Както личи, нещата на нашия мотоциклетен пазар се развиват добре. Бавно, стъпка по стъпка, но новите мотоциклети се търсят, а палитрата от марки нараства.

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button