YamahaКонцептМотоциклети

Задава ли се Yamaha Tenere 900?!

Спекулации сочат, че нова Yamaha Tenere 900 би могла да се присъедини към Tenere 700, използвайки 890-кубиковия трицилиндров двигател от Tracer 9.

По-голяма и по-мощна версия на приключенския мотоциклет Yamaha Tenere е в напреднал стадий на разработка, твърдят източници в Европа.

Названието „Tenere“ е златна кокошка в дуъл спорт/адвенчър гамата на Yamaha още от 80-те, достигайки до кулминация през 90-те години, за да се стигне до сегашното поколение Yamaha Tenere 700, което се счита за лидер в класа със своята способност да мине от всякъде.

На практика в продължение на 2-3 години Tenere 700 няма конкуренция до излизането на Aprilia Tuareg 660 тази година. Но японците изчисляват вече следващия си пазарен ход.

Семейството Tenere през изминалите години покрива долния сегмент от 600-700 кубика и горния до 1200 кубика. Много фенове зададоха въпроса – защо да няма и Tenere среден клас, използващ великолепния трицилиндров 900-кубиков агрегат на Yamaha Tracer. 

Най-накрая, изглежда, че това желание ще бъде изпълнено под формата на Yamaha Tenere 900. Информацията бе разпространена от френското издание Moto-Station, което съобщава, че моделът се разработва в момента и може да бъде представен през следващите седмици или в най-лошия случай в края на годината.

Използвайки трицилиндровия 890-кубиков CP3 двигател от Tracer 9 GT, MT-09 роудстър и ретро XSR900, Tenere 900 ще запълни празнотата, оставена от спрения от производство през 2021 г. Yamaha XT1200Z Super Tenere.

Той ще влезе в директна схватка с Triumph Tiger 900, Africa Twin CRF1000, Moto Guzzi V85 TT, както и новите и горещи предложения Ducati DesertX и MV Agusta Lucky Explorer 9.5.

Тъй като XT1200Z Super Tenere не спечели благосклонността на купувачите с тромавото си тегло, Tenere 900 ще бъде представен като по-лек, по-използваем офроудър от своя по-голям брат.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Въпреки че ще се предлага с повече мощност от Tenere 700 и Tenere 700 World Raid, новото Tenere 900 ще има по-малки офроуд възможности и ще бъде по-скоро типичен тежък адвенчър, отколкото дуъл спорт. И все пак значително по-лек от мамута XT1200Z, който през годините получи доста ниски оценки, заради килограмите си.

Стикери от Емблематични Мото Трасета
Издображение: moto-station.com

Според Moto-Station, Tenere 900 ще се предлага с 19-инчови джанти със спици, гъвкавите режими на каране на Yamaha и стоманена тръбна рама. 

Първи поглед на дизайна

Според нас дизайнът от скицата е малко противоречив, но следва новия, вече отчетлив тренд при японските производители, които налагат обтекател, гарниран с фарове тип „малки очички“. Докато Suzuki GSX-S1000GT прилича на отегчен мравояд, Tenere 900 наподобява малко натъжен бобър. От друга страна, страничният феъринг показва мускули и загатва обещаващ силует (особено в синята разцветка).

Но да не избързваме със сравненията, защото снимките, с които разполагаме засега, са просто рендъри и на практика не знаем какво ще е финалното творение. Но едно е сигурно, посоката и очеркът ще са това.  


Изображение:

moto-station.com


Четете още:

Yamaha обнови значително Tracer 9 за 2021

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button