3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в ПиринТрасета на Балканите
Актуално

Пътят до Делчево (The Road to Delchevo)

 

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Пътят до Делчево е кратък еднолентов 7-километров панорамен път, свързващ гр. Гоце Делчев с етнографското селце Делчево, разположено в склоновете на Южен Пирин.

Трасето стартира от крайните южни квартали на гр. Гоце Делчев от около 550 м н. в. и за късата дистанция преодолява голям наклон, за да се изкачи на 1024 метра в центъра на село Делчево.

Снимка: meteo-ride.com

Местоположение

Панорама

Започваме първо с тази категория, защото от пътя се разкрива наистина чудесна гледка. Но ако трябва да сме докрай обективни и честни, панорамата се открива едва в горната част на трасето. Не че в ниското нямате простор, просто се чудим дали заслужава максимална оценка. Нашият редактор Милена В. Иванова дава 8.5, а аз бих дал 9.5, особено от панорамната площадка преди селото. Там препоръчваме да се отбиете и да си починете малко. Не че ще се изморите за това кратко разстояние. Но тук трябва да спрете, да свалите каската и да посъзерцавате блажено.

Има пейка на терасата. От там имате почти 220 градусова гледка.

Редовни събития. Обекти и логистика. Популярност и слава

Не трябва да имате големи очаквания към селцето. То е мъничко и можете да обиколите калдъръмените му улички буквално за 5 минути.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Въпреки това, след рехабилитацията на пътя до селото, трасето набира все по-голяма популярност. То отдавна се експлоатира от жителите на Гоце Делчев като маршрут за походи и разходки.

Неповторимият архитектурен облик, в който хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм улички привличат пътешествениците.

Направи ни впечатление и големият брой колоездачи, които изкачват пътя, както и пешеходните туристи.

27 от къщите в селото са паметници на културата. Снимка: meteo-ride.com

Редовни събития

През февруари в селото се провежда ежегоден фестивал на виното и любовта – „Денят на Трифон Зарезан“ с пресъздаване на „Делчевска сватба“, традиционно зарязване на лозята и Конкурс за домашни вина. Други събития са традиционният събор на селото, който се провежда на 21 май, Св. Константин и Елена. По Еньов ден - 22 – 25 юни - се провежда международният "Фестивал на древните тайнства".

Местността около селото предлага и възможности за алтернативен туризъм - за разходки с велосипеди, кросови мотоциклети и коне до Попови ливади (Popovi Livadi Pass: Шосе 198). По горските еко-пътеки ще намерите заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

В началото на трасето от ляво ще видите Гоцеделчевския манастир „Света Богородица Живоприемний източник“. Храмовият празник на манастира е на Светли петък (първия петък след Великден), когато се чества „Живоприемний източник“, свързан с едно от чудесата на Света Богородица.

Снимка: meteo-ride.com

Трафик

Всичко изброено по-горе в посочените дати и периоди би могло да генерира сериозен трафик по трасето и да затрудни свободното ви каране. През останалото време, поради неговия еднопосочен и задънен характер, по пътя няма голям трафик.

Завои. Пътна настилка на пътя до Делчево

Малкият габарит на пътя, както и завоите, които на места са с лоша видимост, също биха могли да ви затруднят. Все пак острите завои са по-чисти, докато някои по-леки са учудващо по-опасни и са в известна степен "слепи". Големите фиби не би трябвало да са проблем, освен когато има по-интензивен насрещен трафик. Настилката е добра и без дупки, но ни се стори леко позагубила абразивните си качества и позахабена. Това се дължи на двупосочен трафик, като единствен път до селото. Тъй че имайте едно на ум, особено в дъждовни дни.

Едно е сигурно - това не е състезателно трасе и не подхождайте с такава нагласа към него. Това е панорамен, кратък задънен път за мото разходки.

Снимка: meteo-ride.com
Стикер от трасето

Любопитни факти

• Кодово название:  Пътят до село Делчево / The Road to Delchevo

• 35,9 км е дължината на трасето.

1184 м е най-високата му точка. 

5.1% е средният наклон на пътя.

• 1838 г. e построена черквата св. Успение Богородично. Иконостасът е изрисуван с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана през XIX век. Царските двери са от края на XVI – XVII век, а иконите – 66 на брой от XIX век.

Черквата Успение Богородично / Снимка: meteo-ride.com

• 27 от къщите в селото са паметници на културата. Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори.

• 120 места за настаняване предлага селото в уникалните къщи за гости: Панайотова, Соломонтова, Мангалова, Четрафилова, Янчева, Златинова, Стоева, Караманова, Пенкова, Шапкова и др. 

Снимка: meteo-ride.com

• 1934 г. селото е преименовано на българския революционер Гоце Делчев.

Снимка: meteo-ride.com

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Скарата е едно от нещата, които определено трябва да опитате в тук. Ния хапнахме чудесен микс от ребърца, наденички и кюфтенца на скара. В Шапковата кръчма разполагат с голяма пещ и със сигурност препоръчваме нещата приготвени вътре. Омлетите, пърленките и картофите по селски също са добра опция.

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Пътят до Делчево
9
Пътна настилка
7
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят до Делчево
6.5
Пътна настилка
9
Завои
3.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
5.5
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • designerq8.com
  • www.passogiau.it
  • www.4travelfriends.com
  • www.altabadia.org

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button