Без изходПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в ПиринТрасета на Балканите
Актуално

Пътят до Делчево (The Road to Delchevo)

 

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Пътят до Делчево е кратък еднолентов 7-километров панорамен път, свързващ гр. Гоце Делчев с етнографското селце Делчево, разположено в склоновете на Южен Пирин.

Трасето стартира от крайните южни квартали на гр. Гоце Делчев от около 550 м н. в. и за късата дистанция преодолява голям наклон, за да се изкачи на 1024 метра в центъра на село Делчево.

Снимка: meteo-ride.com

Местоположение

Местоположение

Панорама

Започваме първо с тази категория, защото от пътя се разкрива наистина чудесна гледка. Но ако трябва да сме докрай обективни и честни, панорамата се открива едва в горната част на трасето. Не че в ниското нямате простор, просто се чудим дали заслужава максимална оценка. Нашият редактор Милена В. Иванова дава 8.5, а аз бих дал 9.5, особено от панорамната площадка преди селото. Там препоръчваме да се отбиете и да си починете малко. Не че ще се изморите за това кратко разстояние. Но тук трябва да спрете, да свалите каската и да посъзерцавате блажено.

Има пейка на терасата. От там имате почти 220 градусова гледка.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Редовни събития. Обекти и логистика. Популярност и слава

Не трябва да имате големи очаквания към селцето. То е мъничко и можете да обиколите калдъръмените му улички буквално за 5 минути.

Въпреки това, след рехабилитацията на пътя до селото, трасето набира все по-голяма популярност. То отдавна се експлоатира от жителите на Гоце Делчев като маршрут за походи и разходки.

Неповторимият архитектурен облик, в който хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм улички привличат пътешествениците.

Направи ни впечатление и големият брой колоездачи, които изкачват пътя, както и пешеходните туристи.

27 от къщите в селото са паметници на културата. Снимка: meteo-ride.com

Редовни събития

През февруари в селото се провежда ежегоден фестивал на виното и любовта – „Денят на Трифон Зарезан“ с пресъздаване на „Делчевска сватба“, традиционно зарязване на лозята и Конкурс за домашни вина. Други събития са традиционният събор на селото, който се провежда на 21 май, Св. Константин и Елена. По Еньов ден - 22 – 25 юни - се провежда международният "Фестивал на древните тайнства".

Местността около селото предлага и възможности за алтернативен туризъм - за разходки с велосипеди, кросови мотоциклети и коне до Попови ливади (Popovi Livadi Pass: Шосе 198). По горските еко-пътеки ще намерите заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

В началото на трасето от ляво ще видите Гоцеделчевския манастир „Света Богородица Живоприемний източник“. Храмовият празник на манастира е на Светли петък (първия петък след Великден), когато се чества „Живоприемний източник“, свързан с едно от чудесата на Света Богородица.

Снимка: meteo-ride.com

Трафик

Всичко изброено по-горе в посочените дати и периоди би могло да генерира сериозен трафик по трасето и да затрудни свободното ви каране. През останалото време, поради неговия еднопосочен и задънен характер, по пътя няма голям трафик.

Завои. Пътна настилка на пътя до Делчево

Малкият габарит на пътя, както и завоите, които на места са с лоша видимост, също биха могли да ви затруднят. Все пак острите завои са по-чисти, докато някои по-леки са учудващо по-опасни и са в известна степен "слепи". Големите фиби не би трябвало да са проблем, освен когато има по-интензивен насрещен трафик. Настилката е добра и без дупки, но ни се стори леко позагубила абразивните си качества и позахабена. Това се дължи на двупосочен трафик, като единствен път до селото. Тъй че имайте едно на ум, особено в дъждовни дни.

Едно е сигурно - това не е състезателно трасе и не подхождайте с такава нагласа към него. Това е панорамен, кратък задънен път за мото разходки.

Снимка: meteo-ride.com
Стикер от трасето

Любопитни факти

• Кодово название:  Пътят до село Делчево / The Road to Delchevo

• 35,9 км е дължината на трасето.

1184 м е най-високата му точка. 

5.1% е средният наклон на пътя.

• 1838 г. e построена черквата св. Успение Богородично. Иконостасът е изрисуван с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана през XIX век. Царските двери са от края на XVI – XVII век, а иконите – 66 на брой от XIX век.

Черквата Успение Богородично / Снимка: meteo-ride.com

• 27 от къщите в селото са паметници на културата. Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори.

• 120 места за настаняване предлага селото в уникалните къщи за гости: Панайотова, Соломонтова, Мангалова, Четрафилова, Янчева, Златинова, Стоева, Караманова, Пенкова, Шапкова и др. 

Снимка: meteo-ride.com

• 1934 г. селото е преименовано на българския революционер Гоце Делчев.

Снимка: meteo-ride.com

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Скарата е едно от нещата, които определено трябва да опитате в тук. Ния хапнахме чудесен микс от ребърца, наденички и кюфтенца на скара. В Шапковата кръчма разполагат с голяма пещ и със сигурност препоръчваме нещата приготвени вътре. Омлетите, пърленките и картофите по селски също са добра опция.

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Пътят до Делчево
9
Пътна настилка
7
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
6.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят до Делчево
6.5
Пътна настилка
9
Завои
3.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
5.5
Популярност и Слава
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • designerq8.com
  • www.passogiau.it
  • www.4travelfriends.com
  • www.altabadia.org

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button