3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаМото Събори и ФестивалиПланински проходиСкоростниСпортТрасетаТрасета в ЕвропаТрасета в ИспанияТрасета в Пиренеите

Проходът Хаискибел (Alto de Jaizkibel) – крайбрежната перла в Страната на баските

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Хаискибел (Alto de Jaizkibel) е крайбрежен, скоростен, планински проход, намиращ се в Страната на баските, в едноименния планински масив Хаискибел, част от Пиренеите, на границата с френския департамент Пирене Атлантик на север.

Пътят с идентификационен № GI-3440 на Баската автономна област, започва от община Ондарибия (на испански Фуентерабия) и завършва при залива на пристанището Лесо-Пасая, няколко километра преди известния курорт Доностия (на испански Сан Себастиан), провинция Гипускоа. Местността влиза в широката агломерация на известния курорт.

 

Местоположение

Панорама

Проходът е със сравнително ниска надморска височина от 455 м и дължината му също не е внушителна - около 15-20 километра. Но гледката, която се открива към Кантабрийско море, Бискайския залив и зелените скатове на планината, гмуркащи се в синия океан, ще остави траен отпечатък в съзнанието ви. Най-високият връх в планинския масив Хаискибел е Алеру, 543 м. Въпреки скромната ѝ средна надморска височина, положението на крайбрежието придава висока топографска значимост на планината. Топографската значимост е минималната височина, необходима за спускане от върха до подножието (виж графиката в Любопитни факти), което прави силуетът на планината видим от открито море и от близките баски и френски брегове. В допълнение, Хаискибел е най-високата планина на брега на Бискайския залив. Пример за отчетлива топографска значимост на Балканския полустров е проходът Логара, където скатовете на национален парк Логара се врязват в Отрантския проток с топографска значимост над 1000 метра.

Редовни събития. Популярност и слава. История

Колоездене Близостта до океана винаги е правела трасето привлекателно. Магнетизмът на мястото е усетен първо от любителите на колоезденето, като още през 1924 година за първи път състезатели търкалят гуми по асфалта му. Тази надпревара по-късно става част от Обиколката на Баския (Vuelta al País Vasco). А от 1981 г. е неизменна част и от местното вело състезание "Класиката на Сан Себастиан" (Donostia Klasikoa), включена в календара на UCI WorldTour. Трасето е приемало етапи и от Тур дьо Франс.
Освен за състезания на професионалните колоездачи, мястото е любимо и за практикуване на велотуризъм / Снимка: www.quaeldich.de
Автомобилизъм и рали етапи Шосето има богата история в рали автомобилизма на Баския и Испания. Първото издание на ралито "Изкачването до Хаискибел" е организирано от Кралския автомобилен клуб "ВаскоНаваро" през 1967 г. Това рали е изключително успешно и служи за модел и вдъхновение на други етапи от рали шампионата в Страната на баските в следващите години. Мото състезания, събори и фестивали Разбира се, няма как панорамно шосе да остане незабелязано и от мотоциклетистите. През последните няколко години - от 2012 насам, на прохода се провежда състезанието Punk's Peak Race, част от ретро къстам мото фестивала Wheels and Waves. Събитието е особено значимо и всяка година отзвука от него се отразява в бюлетините на марки като Moto Guzzi, Yamaha и Honda, а целият фестивал е под патронажа на Indian Motorcycle. Състезанието е официално сертифицирано от FIM и представлява надпревара с ретро мотоциклети в 4-ри различни категории. Над 120 пилоти се състезават в невероятно съревнование, наблюдавано от хиляди хора. Всички те имат възможност за зашеметяващи снимки на моторите и техните ездачи, защото за разлика от стандартните мото състезания, където всички мотоциклети са еднакво налепени с реклами, тук всяка машина е уникална и ръчно модифицирана.

Както споменахме, състезанието е част от къстам мото фестивала Wheels and Waves, който обаче се провежда в гр. Биариц в съседна Франция, на около 20-тина км. Биариц също е град, населен предимно с баски, и гравитира около баската култура и традиции. Това е мото събор, който обединява градовете от двете страни на границата, както и две хобита - сърфа и мотоциклетизма. Биариц е европейската столица на сърфа, като именно тук за първи път водният спорт с дъската пристига в Европа от САЩ.

 

В един от 4-те дни на фестивала керванът от къстам мотоциклети се мести от Биариц в Пасая и Хаискибел, където пътят се затваря, за да се проведат гонките. Традиционно тези четири дни са в средата на юни - между 10 и 15.

4-те категории:

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
 • Мотоциклети, произведени до 1950 г.
 • Мотоциклети, произведени до 1975 г.
 • Произведени след 1975 и по-малки от 100 куб. см
 • Супербайк, над от 100 куб. см

Можете да научите всичко за фестивала Wheels and Waves, както и да се запишете за участие, на официалния сайт тук

Пешеходни маршрути и религиозно поклонение

През планината също така преминава и крайбрежният маршрут на Ел Камино де Сантяго де Компостела. Тази част от маршрута се казва "Крайбрежният поклоннически път към Сантяго". На картата по-долу е оцветен в лилаво.

При всички тези мероприятия трасето е едно от най-славните на Пиренейския полустров и в Страната на баските. От друга страна обаче, не фигурира във всеобхватен сайт за пътища, какъвто е dangerousroads.org, както и в други сайтове, описващи пътища. За българския мото пътешественик трасето също е апокриф. Ще се радваме да научим, че някой от аудиторията на Meteo-Ride вече го е покорил или е посетил мото събора Wheels and Waves. Тези, които вече са били там, могат да направят свое ревю на пътя в категориите по-долу.

Трафик

Поради гъстата населеност на крайбрежието и летните туристически потоци, на шосето има интензивен трафик. Все пак след пускането през 2013 г. на магистрала на гърба на планината, при Ирун, трафикът на шосето е по-спокоен. Трябва да имате предвид датите, когато проходът се затваря поради събития, провеждащи се на него:

 • вело състезание "Обиколката на Баския" - в началото на април;
 • може да бъде включено в "Тур Дьо Франс" - в началото на юли;
 • авто рали "Изкачването на Хаискибел" - в края на септември;
 • мото ретро фестивал "Wheels and Waves" - 4-5 дни в средата на юни;
 • вело състезание "Класиката на Сан Себастиан" - в края на юли или началото на август.

Завои. Пътна настилка

Пътят е скоростен, с бързи прави, но шосето не е много широко, а банкетът е оскъден. Завоите са леки, с чудесни виражи, а настилката традиционно се поддържа в отлично състояние, за да може да приеме състезанията, които се организират тук. Има няколко уширения и пътни отбивки.

Любопитни факти

• Кодово название: Шосе GI-3440, Alto de Jaizbikel

• 8.8% е максималният наклон на трасето.

16 км е дължината му.

• 455 м е най-високата точка.

• Големият областен град Доностия е основан през 1180 г.

Доностия през XVI-ти век

• Ондарибия е основан на 18 април 1203 г. На тази дата се провежда една от фиестите на града.

• 1957 г. - смята се, че тогава за първи път сърфът като спорт е стъпил на Стария континент. По време на снимките на американския филм „И изгрява слънце“ по романа на Хемингуей, един калифорниец, приятел на сценариста Питър Виртъл и част от екипа, носел със себе си сърф. Тогава европейците за първи път видели как човек се спуска по вълните с борд.

• 10-15 метра достига вълната Белхара, една от най-големите в Европа, която се издига веднъж годишно – през януари край бреговете на Биариц.  

• Флаг на Баската автономна област (País Vasco
Euskadi)

 

• 1967 г. - се провежда първото издание на ралито "Изкачването до Хаискибел", организирано от Кралския автомобилен клуб "ВаскоНаваро".

1969 Снимка: motormania.info

 

1984 Снимка: motormania.info
1994 Снимка: motormania.info

• Няколко пъти е включван в Тур дьо Франс: 1964, 1977, 1992, 2016.

Снимка: Presse Sports / Roger Krieger

• 2012 - от тогава се провежда състезанието Punk's Peak.

През 2015

• За пътя не се дължат такси.

Магистралите в Испания: дължимите тол такси по испанските магистрали са едни от най-високите в Европа. Плащат се на място, като цените на километър варират според магистралата. В зависимост от това на коя магистрала се намирате, може да заплатите между 7 и 40 евро, т.е. средно по 7-8 евро на 100 км. Повечето платени магистрали се намират в северна, североизточна и източна Испания. По някои първокласни пътища в област Мадрид също се плащат тол такси, но в по-малък размер (между 1 и 6 евро).

Движение по пътищата. Български граждани, които се намират в Испания с цел туризъм и желаят да вземат автомобил под наем, следва да имат валидна шофьорска книжка, поне две години опит зад волана и да са по-възрастни от 23 г. 

Традиционни ястия около пътя

Гипускоа се слави с невероятната си кухня.

 • Традиционната испанска „tapa” отстъпва място на местното „pintxo”. Това са малки хапки, в повечето случаи комбинация от няколко добре съчетаващи се продукта, поднесени на клечка върху парче хляб. Разновидностите са хиляди, преобладават тези с морски дарове, тъй като океанът ежедневно предлага огромно разнообразие от морски деликатеси.

 • Заслужава си да опитате и джолан по баски.

Обекти и логистика. Забележителности

Районът е изключително богат на забележителности и няма да ви стигне един ден да разгледате приказните крайбрежни градове като Пасая, Ирун, Лесо, Доностия и Ондарибия. Последният е известен с това, че е запазил последната средновековна стена в Гипускоа. Старата градска част на Ондарибия е заобиколена от тази стена и пътят минава покрай нея, така че може да се види отблизо. Струва си да се разходите из стария град, където всяка къща разказва история. Тесните калдъръмени улички, които образуват лабиринт, приканват да се запознаеш с типичната архитектура на баските, включваща цветни дървени балкони и барокови сгради.
Снимка: loff.it
От Ондарибия започва изкачването по пешеходен маршрут към крепостта "Форт на Дева Мария от Гуадалупе". Тя е построена по времето на Карлистките войни през 1900 г. и от тук е организирана защитата на границата от Франция. От крепостта се разкриват прекрасни гледки към района. Друг пешеходен маршрут ви спуска към океана, където можете да разгледате скалните образувания "Grankanto en Jaizkibel".

Плажовете

Плажът Ла Конча в Донастия е сред най-хубавите плажове в Европа. / Снимка: www.atravelthing.com

Места за настаняване

Местата за настаняване изобилстват в този крайбрежен туристически район. Препоръчваме хотелите около плажовете на Доностия (Сан Себастиан) и Ондарибия. Най-близките къмпинги до Доностия са Camping Bungalows Igueldo San Sebastián  и Camping Igara de San Sebastian. Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Средната годишна температура в района е 12°C. Най-топлият месец е юли, когато средната температура е 18°C, а най-студеният е януари с 4°C. 

Пътят не се затравя през зимните месеци.

Проходът Хаискибел
9.5
Пътна настилка
9
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Популярност и Слава
9
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9.1 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Хаискибел
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

No table found! Insert a valid table ID.


Източници:

 • machineandfabric.com
 • www.motorcyclecruiser.com
 • wheels-and-waves.com
 • motormania.info
 • wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button