3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
КаньониПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в Грузия
Актуално

Каньонът Паравани – шосе S11: между крепостите Хертвиси и Ахалкалаки

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

На път за една от най-големите забележителности в Грузия - пещерно-манастирския комплекс Вардзия, ще преминете през каньона Паравани. Подценявано и недостатъчно описано трасе, което обаче несъмнено има своето очарование.

Каньонът Паравани е изключително живописно дефиле в Южна Грузия, регион Самцхе-Джавахети, през което преминава стратегическото за страната шосе 11 от Ахалцихе до Ниноцминда. "Магистралата" е дълга общо 112 км, но за нас най-живописна е отсечката между сливането на реките Кура и Паравани и градчето Ахалкалаки. Именно този участък ще разгледаме в това ревю.

Каньонът Паравани - шосе S11: От крепостите Хертвиси до Ахалкалаки
Снимка: Meteo-Ride.com

Това са около 25 километра, в които освен че дефилето се стеснява много, пътят започва полегато изкачване. Така от 1150 м н. в. при крепостта Хертвиси (кръстовището за Вардзия и вливането на двете реки: Кура и Паравани) достигате 1650 м в подножието на гр. Ахалкалаки. Оттам пътят започва да се движи по равното плато към арменската граница, за да стигне и самото езеро Паравани.

 

Местоположение на каньона Паравани

Завоите

"Истински фън"! Мартин Вачков понатисна в тези завои, но истинският кеф бе при Данчо. Чопарията в тези леки завои се носеше като лодка по река Паравани. Завоите са с такава амплитуда, че те унасят като в транс. Веднъж схванеш ли първия, всички следващи те понасят в психеделичен ритъм. Голям кеф, но трябва да се внимава заради движението.

Трафик

Този унес лесно може да бъде смутен от тежкотоварния трафик по това дефиле. Шосе S11 е важен транзитен маршрут от Армения към Турция и обратно, тъй като пряката граница между двете страни е затворена и трафикът минава алтернативно през Грузия. Освен това арменската общност в Грузия живее предимно в този регион - Самцхе-Джавахети, особено в общините Ахалкалаки и Ниноцминда, а S11 играе важна роля за свързването на местното население с Армения. Движението е голямо. Така че внимавайте в слепите завои.

Колеги по трасето, на път за Вардзия / Снимка: Meteo-Ride.com

Пътна настилка

Добра, пътят е рехабилитиран през 2019. Но заради трафика предполагаме, че бързо ще се износи отново.

Обекти и логистика. Забележителности

Много история има на трасето, основно в двата му края. Каньонът Паравани започва и свършва с две крепости, образци на средновековното грузинско фортификационно дело. Това са крепостта Хертвиси (X-XI век) на "входа" към Вардзия и крепостта Ахалкалаки (XI-XII век) в едноименния град. По-впечатляващата и добре стопанисвана определено е Хертвиси, която е отбранявала цял град с това име в миналото. Но след последното унищожение градът е изчезнал. В наше време над земята не се виждат никакви останки от сгради от стария град, освен крепостта. Горещо препоръчваме за посещение мистичната средновековна крепост Хертвиси.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Обратното, крепостта Ахалкалаки е доста срината, рушаща се и нереставрирана, но пък градът Ахалкалаки е оцелял през вековете. Основан от грузинския крал Баграт IV през 1064 г. градът има бурна история и подобно на Хертвиси е бил свидетел на сблъсъци между могъщи сили в Малък Кавказ, като грузинските средновековни династии, персийските шахове, османските султани и руските царе. И двата града, както и днес, са разположени на стратегическо трасе и са били ключови. В края на краищата след османския период тук местното грузинско население приема исляма.

Към момента на анексирането на региона към Руската империя през 1829 г. населението е предимно ислямизирано грузинско население (подобно на аджарите). След превземането от Русия повечето от грузинци мюсюлмани напускат района и заминават за Османската империя, а на тяхно място тук се заселват християнски арменски бежанци от Ерзурум и Баязид. Оттогава градът и регионът Джавахети са до голяма степен населени с арменци. След последвалата турска инвазия в Южен Кавказ през май 1918 г., по-голямата част от населението на града и провинцията емигрира в горите на Бакуриани и района на Цалка. Загиват 35-40 хиляди от емигриралите 80 хиляди арменци. При съветизацията на Армения и Грузия, на 6 ноември 1921 г. е подписан договор между двете съветски републики, според който Ахалкалаки и провинцията преминават към Грузия.

Любопитни факти

• Кодово название: S 11, საერთაშორისო 11, Каньонът Паравани, Paravani Canyon

• 26 км е дължината на трасето от крепостта Хертвиси до гр. Ахалкалаки.

• 112 км е дължината на шосе S11 от Ахалцихе до Ниноцминда.

• На 1700 м н. в. е разположен град Ахалкалаки, където е и най-високата точка на каньона Паравани.

Изглед към крепостта Ахалкалаки

  

• Според легенда, за изграждането на една от кулите на Хертвиси, царица Тамара организира състезание, в което взимат участие майстор каменоделец и неговият чирак. Чиракът надминава своя учител и печели състезанието, а майсторът от мъка скача от кулата и умира, намушкан от ножа на колана си.

• Грузинският летописец Леонти Морвели, XI век, твърди, че Хертвиси възниква около IV век пр. н. е. и че е един от първите градове в Грузия. Според една от легендите, първото укрепление на това място е унищожено от войските на Александър Македонски. Но на терен не са открити никакви данни за селище или крепост от онова време.

Абонирайте се за нас в YouTube

Панорама

Да си признаем, не бяхме виждали такова нещо - "зелени реки", перпендикулярни на пътя! Така бихме ги нарекли. Нашият редактор и специалист езиковед Милена Иванова си глътна езика по тези странни гледки. Бе изключително впечатлена.

Виждали сме подобни зелени силуети по плата, блата и понори, където в мучурливите места се вижда по-буйната и зелена растителност заради влагата под тях. Най-добре сме ги забелязвали с дрон. Но тук, по склоновете? Направо нереално! Много тропически облик имат полегатите склонове около вас, завършващи във високата си част със зъбери, над които е платото. Някои от тях надхвърлят 1600 метра.

Зелените реки могат да се видят и на сателитната карта. / Схема: Meteo-RIde.com

Предполагаме, че от изворите понори от платото се стичат потоци, които допълнително озеленяват склоновете преди да се просмукат в река Паравани и след това в река Кура.

Видяхме около 15-тина такива "зелени реки", което прави почти по една на всеки два километра.

Зелените реки на каньона Паравани / Снимка: Meteo-Ride.com
Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около каньона Паравани

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Тенили (Tenili )

Tenili е уникално грузинско сирене, произведено в районите Самцхе-Джавахети и Квемо Картли. Може да се произвежда от краве или овче мляко, но най-важното е млякото да е с висок процент масленост. Сиренето се пресова и топлата извара се издърпва многократно ръчно на тънки нишки, придавайки му уникална форма и вид.


Тъй като процесът е трудоемък, тенили обикновено се приготвя само за големи тържества и празници.

Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Каньонът Паравани
9.5
Пътна настилка
9.5
Завои
9
Обекти/Забележителности
9
Панорама
5
Популярност и Слава
6.5
Устойчивост на климатичната прогноза
4
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.5 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Каньонът Паравани
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button