3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
РевютаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Скритите пътища на Лефкада: Sivros-Ammokampos

   

От meteo-ride
(1 глас)
Оценка на мото пътешествениците

Лефкада или синята планета, както го наричаме ние, е островът, за който не трябва да чакаш ферибот, не ти трябва билет и е на разстояние само около 500-600 километра от България. Забравете Тасос, Крит, Корфу и Гьокчеада, за Лефкада най-много да трябва да изчакате 5-10 минутки да се спусне подвижния мост, ако минава кораб или фрегата – и вече сте в прегръдките му.

Местоположение

Пътна настилка. Завои

Независимо дали ще обикаляте плажовете на острова или върховете му, пътищата са в отлично състояние и с впечатляващи гледки. Отсечката, която прикова нашето внимание, се вие като змия, започваща от селцето Sivros, и достига своя пик при метеорологичната обсерватория. Там, на върха, асфалтът е в такова състояние, че ни накара да се замислим дали сме на път, който свързва 3-4 села от по 50-100 човека население, или първокласна магистрала между милионни градове. Има обаче един скрит капан! На излизане от селото Свети Илия, пътят изчезва! Да, можете да се объркате и да се загубите в това малко селце! С учудване ще разберете, че за да продължите нагоре към върха, трябва да минете през 80-100-метрова отсечка от черен път.

Панорама

В тази отсечка от Sivros през Agias Ilias се открива шеметна гледка към залива на Василики и островите Кефалония и Итака. Продължавайки напред към Ammokampos, ще бъдете вцепенени от необятната шир към континентална Гърция, чак до Амбракийския залив. Крайната точка на трасето, продължава след Ammokampos до черквата Свети Илия, която е наблюдателницата на острова от където се разкрива най-пространствената гледка. Десятка! Панорамата покрай пътищата, водещи към плажовете, също ви оставя с отворена уста, особено по западния бряг и пътят от плажа Катизма до плажа Порто Кацики. Това там определено е синята планета.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Обекти и логистика

Какво да кажем тук, на курортен остров сме! Има всичко. Хотели и къщи за гости навсякъде, обслужването на ниво. Бензиностанции, банкомати, магазинчета, сувенири, скутери и велосипеди под наем. Портове за разходки с лодки. Въпреки това, тръгнете ли във вътрешността на острова, се пригответе за един мини Джурасик парк и се заредете с гориво и вода! Мотоциклетен сервиз има единствено в столицата Лефкада. Скъсаното жило на един от Хорнетите в нашия екип оправихме там – в апокрифния сервиз „Мексикано“, където били най-добрите майстори – срещу… 5 евро! Малко сме разочаровани от историческите обекти, като изключим крепостта Агия Мавра, изградена е от сицилианците през XIV век, след като основите й са поставени век по-рано от френския граф на Жан Орсини.

Нашият екип отседна в южното градче Василики в хотел „Катерина Лефкада“, на които подарихме страхотно видео, заснето с нашия дрон – специален поздрав за служителите на хотела и управителя Андреас.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!


Любопитни факти:

  • • Кодово название: няма
  • • Дължина: 21 км от Sivros до Ammokampos
  • 1158 м е най-високата точка на трасето.
  • Синят цвят на водата по западния бряг се дължи на наличието на специфичен фитопланктон.
  • Очаква се съвсем скоро да бъде асфалтиран живописният път от Василики до Порто Кацики.
  • Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море.
  • Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Устойчивост на климатичната прогноза

И не тръгвайте късно следобед. Не препоръчваме привечерни трипове в гонене на залеза и перфектните кадри за фотопарата или дрона, както направихме ние. По върховете духа силен морски бриз и въобще на 1000 метра посред морето може да стане учудващо студено. Така и не успяхме да вдигнем във въздуха нашата птица.

Наличие/Отсъствие на трафик

Отново разграничаваме периферията от вътрешността. Трафикът около градовете по крайбрежието, особено Лефкада и Нидри е типично курортно интензивен. Навътре, където пътищата свързват селцата, е спокоен.

Популярност и слава

Славата на Лефкада и най-вече плажовете по западния бряг е световна, но не така стоят нещата с пътя във вътрешността. Той си остава за ценители, които биха предпочели разходка по планините пред 10-часово висене на плажа. Ще дадем оценка в този критерий над средната (6.5) на пътя Sivros-Ammokampos, като се чудим как досега той не е класифициран и описан, защото със своите над 20 фиби от южната страна спокойно би могъл да се нареди между знаменитите серпентинести пътища на Балканите.

И накрая, след като сте на Лефкада, задължително трябва да прекарате известно време и по плажовете. А те са веднъж! Ето как нашата птичка видя плажа Катизма. Насладете се и непременно се върнете отново на синята планета… Лефкада!

Скритите пътища на Лефкада
8.5
Пътна настилка
8
Завои
7
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
5.5
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10
Скритите пътища на Лефкада: Sivros-Ammokampos
9
Пътна настилка
8.8
Завои
8.8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
7.4
Атрактивност
4.9
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button