ГърцияРевютаТрасетаТрасета на Балканите

Скритите пътища на Лефкада: Sivros-Ammokampos

   

(1 глас)
Оценка на мото пътешествениците


Лефкада или синята планета, както го наричаме ние, е островът, за който не трябва да чакаш ферибот, не ти трябва билет и е на разстояние само около 500-600 километра от България. Забравете Тасос, Крит, Корфу и Гьокчеада, за Лефкада най-много да трябва да изчакате 5-10 минутки да се спусне подвижния мост, ако минава кораб или фрегата – и вече сте в прегръдките му.

Местоположение

Пътна настилка. Завои

Независимо дали ще обикаляте плажовете на острова или върховете му, пътищата са в отлично състояние и с впечатляващи гледки. Отсечката, която прикова нашето внимание, се вие като змия, започваща от селцето Sivros, и достига своя пик при метеорологичната обсерватория. Там, на върха, асфалтът е в такова състояние, че ни накара да се замислим дали сме на път, който свързва 3-4 села от по 50-100 човека население, или първокласна магистрала между милионни градове. Има обаче един скрит капан! На излизане от селото Свети Илия, пътят изчезва! Да, можете да се объркате и да се загубите в това малко селце! С учудване ще разберете, че за да продължите нагоре към върха, трябва да минете през 80-100-метрова отсечка от черен път.

Панорама

В тази отсечка от Sivros през Agias Ilias се открива шеметна гледка към залива на Василики и островите Кефалония и Итака. Продължавайки напред към Ammokampos, ще бъдете вцепенени от необятната шир към континентална Гърция, чак до Амбракийския залив. Крайната точка на трасето, продължава след Ammokampos до черквата Свети Илия, която е наблюдателницата на острова от където се разкрива най-пространствената гледка. Десятка! Панорамата покрай пътищата, водещи към плажовете, също ви оставя с отворена уста, особено по западния бряг и пътят от плажа Катизма до плажа Порто Кацики. Това там определено е синята планета.

 

Обекти и логистика

Какво да кажем тук, на курортен остров сме! Има всичко. Хотели и къщи за гости навсякъде, обслужването на ниво. Бензиностанции, банкомати, магазинчета, сувенири, скутери и велосипеди под наем. Портове за разходки с лодки. Въпреки това, тръгнете ли във вътрешността на острова, се пригответе за един мини Джурасик парк и се заредете с гориво и вода! Мотоциклетен сервиз има единствено в столицата Лефкада. Скъсаното жило на един от Хорнетите в нашия екип оправихме там – в апокрифния сервиз “Мексикано”, където били най-добрите майстори – срещу… 5 евро! Малко сме разочаровани от историческите обекти, като изключим крепостта Агия Мавра, изградена е от сицилианците през XIV век, след като основите й са поставени век по-рано от френския граф на Жан Орсини.

Нашият екип отседна в южното градче Василики в хотел “Катерина Лефкада”, на които подарихме страхотно видео, заснето с нашия дрон – специален поздрав за служителите на хотела и управителя Андреас.

[mom_video type=”youtube” id=”5rojQIJChdQ” width=”900″ height=”560″] [quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#516ec0″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

• Кодово название: няма

• Дължина: 21 км от Sivros до Ammokampos

1158 м е най-високата точка на трасето.

Синят цвят на водата по западния бряг се дължи на наличието на специфичен фитопланктон.

Очаква се съвсем скоро да бъде асфалтиран живописният път от Василики до Порто Кацики.

Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море.

Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

[/quote]

Устойчивост на климатичната прогноза

И не тръгвайте късно следобед. Не препоръчваме привечерни трипове в гонене на залеза и перфектните кадри за фотопарата или дрона, както направихме ние. По върховете духа силен морски бриз и въобще на 1000 метра посред морето може да стане учудващо студено. Така и не успяхме да вдигнем във въздуха нашата птица.

Наличие/Отсъствие на трафик

Отново разграничаваме периферията от вътрешността. Трафикът около градовете по крайбрежието, особено Лефкада и Нидри е типично курортно интензивен. Навътре, където пътищата свързват селцата, е спокоен.

Популярност и слава

Славата на Лефкада и най-вече плажовете по западния бряг е световна, но не така стоят нещата с пътя във вътрешността. Той си остава за ценители, които биха предпочели разходка по планините пред 10-часово висене на плажа. Ще дадем оценка в този критерий над средната (6.5) на пътя Sivros-Ammokampos, като се чудим как досега той не е класифициран и описан, защото със своите над 20 фиби от южната страна спокойно би могъл да се нареди между знаменитите серпентинести пътища на Балканите.

И накрая, след като сте на Лефкада, задължително трябва да прекарате известно време и по плажовете. А те са веднъж! Ето как нашата птичка видя плажа Катизма. Насладете се и непременно се върнете отново на синята планета… Лефкада!

[mom_video type=”youtube” id=”_kAUjOekL08″ width=”900″ height=”560″]
[review]
Скритите пътища на Лефкада: Sivros-Ammokampos
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (1 глас)
Пътна настилка9
Завои8.8
Обекти/Забележителности8.8
Панорама10
Популярност7.4
Поносимост на трафика4.9
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на трасето Sivros - Ammokampos.

Пътна настилка - 7.1
Завои - 8.6
Обекти и логист - 6.4
Панорама - 9.5
Популярност - 3.8
Устойчивост на клим. прогноза - 6.3
Наличие/Отсъствие на трафик - 7

7

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

thirteen − 2 =

Back to top button