3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на БалканитеТрасета с мостове
Актуално

Крайбрежно шосе ЕО48: Делфи – мостът Рио-Антирио

 

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя
Гръцкото национално шосе ЕО48 (Εθνική Οδός) е едно от атрактивните крайбрежни трасета на Балканския полуостров. То впечатлява с мащабите си, гледките си и обектите, разположени около него. Започва от древния град Делфи и продължава през съвременното селище Делфи, откъдето започват да се разкриват гледки към залива на Галаксиди (Колпос Итеас или залива Амфиса) в Средиземно море. След това преминава през гр. Галаксиди, през многобройни крайбрежни малки селца, но и знаменити градове от средновековното минало като Навпакт (Лепанто), за да стигне до най-голямото инфраструктурно съоръжение на съвременна Гърция - моста Рио-Антирио. Този мост е смятан за инженерен шедьовър, издържащ на сеизмична активност, на цунами и на бавното разширяване на Коринтския залив поради тектониката на плочите. Преминаването през красивия мост е част от романтиката на крайбрежно шосе 48.
По моста. Снимка: meteo-ride.com

Местоположение на крайбрежно шосе EО48

Завои и характеристики

Това са общо 187 километра, които се вият по къдравия релеф на склоновете, навлизащи в морето, създавайки множество заливчета. Пътят е с голям габарит, широк и от национално значение за Гърция. На него има 5 тунела. По-големите са тунелът Ксиропигадо, 500 м, близо до гр. Навпакт, 200-метровият тунел близо до Делфи и 300-метровият близо до Ливадия (тунелът Караколитос).

Снимка: meteo-ride

Панорама

Първите крайбрежни гледки се разкриват още от спускането след Делфи, при друга пътна забележителност на района - "вратовръзката на Делфи". Подобно на порохода Са Колабра на остров Майорка, това е фиба, която се вплита в шосето, минаващо под завоя.

Снимка: meteo-ride

Фибата е престижен трофей за всеки ловец на пътища и завои. Можете да я уловите от земята с фотоапарат или телефон, дори и без дрон. Размерите ѝ са внушителни. Признаваме си, че ние минахме няколко пъти надолу нагоре по нея, защото радиусът е перефектен за взимане с мотоциклет.

Снимка: meteo-ride

Трафик

Пътят не е спокойно и романтично трасе в планините, каквито са проходите Хелмос, Парнас или Барос, разположени дълбоко в планините.

Тук трасето захранва туризма и икономиката между Пелопонес и континентална Гърция и през лятото трафикът може да е много интензивен. В интерес на истината, по време на нашето минаване в края на юни нямаше голямо движение. Но вероятно просто уцелихме такъв момент.

По трасето

В близост е едно от най-големите пристанища в Средиземно море - Пирея и тежкотоварният трафик е по-скоро правило и факт, отколкото изключение. Древният град Делфи също привлича много туристи и по пътя има доста автобуси. Всички тези големи машини не са приятни за мотоциклетистите, но широкият габарит на трасето компенсира това неудобство.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

 

Обекти и забележителности

Да си дойдем на думата! Трябва да спрете в Делфи, в Галаксиди и в Навпакт и, разбира се, около моста Рио за снимки. Отделете си време за древния град на Делфи, за да разгледате светилището на оракулите, но също предвидете и лека разходка в самото съвременно градче, което е доста приятно. Крайбрежните Галаксиди и Навпакт също предлагат неподправена средиземноморска атмосфера, съчетана със дълбоко изразената местна култура.

За могъществото на Навпакт (Лепанто) сега напомня частично запазената крепостна стена, но изключително уютният залив ще ви предложи приятно усещане за морска идилия. Можете почти да си представите как корабите са минавали оттук, за да си платят таксата за преминаване през пролива. През X век градът дори е включен в границите на Първа българска държава за период от около век.

Снимка: meteo-ride.com
Любопитни факти

• Кодово название:  Шосе EO48, Road GR48, Greek National Road 48 (на гръцки: Εθνική Οδός 48, абревиатурата е EO48) 

• 187 км е дължината на трасето.

• 550 метра е най-високата точка на пътя при Делфи.

 

•  Името Антирио означава „обратното или от другата страна на Рио“, като антипод. 

• За преминаването през моста се заплаща такса.

 

 • 3 отвора между 4 бетонни подпори. Това е най-големият мост в света, окачен на стоманени въжета с най-много отвори, издържащ на земетресения над 7-а степен по скалата на Рихтер. 

• Снимането на моста е позволено! Както от професионални, така и от любители фотографи или кинематографи. Ръководството на моста дори организира специални събития, на които кани фотографи - любители и професионалисти. 

• 1571 г се провежда морското сражение Битката при Лепанто (Навпакт) - Обединените сили на Свещената лига (коалиция от европейски католически държави) извоюват решителна победа срещу флота на Османската империя в петчасово сражение. Победата на Свещената лига прекъсва за кратко доминацията на османците в Средиземно море. Лепанто е последната голяма морска битка, водена изцяло с галери и има голямо символично значение.

"Откровение на папа Пий V за победата на Свещената лига при Лепанто", Хуан де Толедо

• В битката при Лепанто участва Мигел де Сервантес. В сражението авторът на „Дон Кихот“ получава наранявания, поради които лявата му ръка остава завинаги неподвижна.

Делфи е археологически обект и град на територията на съвременна Гърция. В античността се намирал в древна Фокида. Място на прочутото древногръцко светилище с Делфийския оракул.

• Галаксиди се споменава за първи път в края на X век (981 или 996 г), когато е разрушен от българските войски на цар Самуил. Жителите избягали на съседните острови и градът бил заселен отново чак 50 години по-късно.

Галаксиди в сумрак. Снимка: meteo-ride.com

 

Снимка: www.endurorally.com

Популярност и слава. Редовни събития

Temple Rally е изцяло ново събитие от Endurance Rally Association, което следва формата на успешните Baltic Classic и Adriatic Adventure. Ще се проведе в продължение на две седмици през септември 2022 г. и в него могат да се включат автомобили, произведени преди 1986 г. Една одисея през древните земи на Гърция и Италия, с невероятни пътища и средиземноморски пейзажи и изискано гръко-римско гостоприемство.

Снимка: www.endurorally.com

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Маслините Амфиса 

Под Делфи се простира една от най-гъстите и най-известните маслинови горички в Гърция, покриваща прекрасна, тучна долина. Именно тук се произвежда една от най-известните гръцки маслини - Amfissa, преобладаващия сорт в региона, месести, зеленикаво-чернокафяви и сочни. Поради естествения начин на ферментация, те са с уникален вкус, който ги различава от всички други маслини, произвеждани по света. Тези маслини се комбинират перфектно със сиреното формаела от съседния град Арахова под прохода Парнас. (Вижте още за сиренето формаела и прохода Парнас.)
Снимка: orleanspacking.com

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Крайбрежният път Делфи - Рио-Антирио: шосе 48
9.5
Пътна настилка
9
Завои
9
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8.5
Атрактивност
5
Поносимост на трафика
Оценка на автора 8.5 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Крайбрежният път Делфи - Рио-Антирио: шосе 48
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • onparnassos.gr

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button