сряда, 18/09/19

Информационен портал за мото туризъм
Transvilcan – в Румъния изграждат нов панорамен път по подобие на Transalpina и Transfagarasan

Transvilcan – в Румъния изграждат нов панорамен път по подобие на Transalpina и Transfagarasan

   

(0 гласове)
Оценка на мото пътешествениците


В северната ни съседка са на път да открият ново панорамно шосе по подобие на Трансалпина и Трансфагарашан. Пътят, който в най-високата си точка ще се извисява на близо 1700 м. н. в., ще се бори по красота и притегателност с именитите трасета.

Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе DJ664

• Дължина: 24 км от гр. Вулкан до с. Скела

1621  м е най-високата точка на шосето.

Град Вулкан е кръстен на планинския проход, а произходът на името е от българската дума „вълк“.

На герба на града е изобразен и самият проход Трансвилкан.

 Михай Витязул (Михаил Смелия, рум. Mihai Viteazul; 1558-1601) е княз на Влашко (1593-1601), Трансилвания (1599 – 1600) и Княжество Молдова (1600). През 19 век румънците го обявяват за национален герой, защото за първи път обединява под властта си трите княжества, смятани от националния румънски канон за румънски. В същото време Михай е говорел и пишел на среднобългарски език, което може да се види и от родовия му герб.

 

Проходът Трансвилкан (рум. Transvilcan), шосе DJ 664, по-известен като „Пътя на Михай Смелия“, свързва историческите области Олтения и Трансилвания, пресичайки планината Вилкан от с. Скела до гр. Вулкан (Виж картата по-долу).

 

Проходът е известен още от времето на Римската империя и е бил основен в провинция Дакия.

По-късно през 1600 г. Михай Ветязул прекосява планините от Олтения до Трансилвания на път към унгарския крал Рудолф ІІ, за да поиска помощ в борбата си срещу Османската империя. Оттогава пътят е кръстен на него.

В новата история мястото става арена на ожесточени сблъсъци от Първата световна война и последвалите успешни опити за обединение на страната, което се осъществява през 1918 г.

На 19.08.2017 г. край монумента на върха се проведоха тържества в чест на румънските войници, загинали на това място през август 1916 г. Тогава бе открита и отсечката от Вилкан до паметника, като от пътната агенция се постараха да положат асфалта преди тази дата и месец по-рано по трасето кипеше трескава работа.

Останалата част от пътя, общо 18 км до с. Скела, трябва да бъде завършена през 2021 година, като това ще скъси 45-километровата дистанция между областните градове Вулкан и Търгу Жиу с около 20 км.


  • 646×404
  • Print
  • 627×0
  • pas1
  • Untitled-2qq
  • Трансвилсан-Transvilcan

Макар че днес пътят има само местно значение, мястото е изключително привлекателно и красиво, подходящо за туризъм и разходки. Още през 2014 г. общината в гр. Вулкан прави опити да развие туристическия потенциал в района по подобие на общините, администриращи Трансфагарашан и Трансалпина.

Заместник-кметът на община Вулкан Кристиян Меришану амбициозно заявява, че стремежът ще бъде Трансвилкан да се превърне в трети панорамен планински път след Трансалпина и Трансфагарашан:

„Той ще си съперничи с тях по красотата на живописните пейзажи, които пресича. След модернизацията си този път ще осигури достъп от община Гор до долината Жиу и, разбира се, до нашия град“, казва Кристиян Меришану.

Снимки: adevarul.ro и youtube


 Печатът на Михаил Смели
Печатът на Михаил Смели
Transvilcan – в Румъния изграждат нов панорамен път по подобие на Transalpina и Transfagarasan
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (0 гласове)
Пътна настилка0
Завои0
Обекти/Забележителности0
Панорама0
Популярност0
-Наличие/+Отсъствие на Трафик0
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

Related posts