3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиПланински трасетаРумънияТрасетаТрасета в РумънияТрасета на Балканите

Transvâlcan – в Румъния изграждат нов панорамен път по подобие на Transalpina и Transfagarasan

   

(0 гласове)
Оценка на мото пътешествениците


В северната ни съседка са на път да открият ново панорамно шосе по подобие на Трансалпина, Трансфъгърашан и Трансбучеджи. Пътят, който в най-високата си точка ще се извисява на близо 1700 м. н. в., ще се бори по красота и притегателност с именитите трасета.

Проходът Вълчан (рум. Pasul Vâlcan или Transvâlcan), шосе DJ 664, по-известен като „Пътя на Михай Смелия“, свързва историческите области Олтения и Трансилвания, пресичайки планината Вълчан от с. Скела до гр. Вълчан (Виж картата по-долу).

Проходът е известен още от времето на Римската империя и е бил основен в провинция Дакия.

По-късно през 1600 г. Михай Ветязул прекосява планините от Олтения до Трансилвания на път към унгарския крал Рудолф ІІ, за да поиска помощ в борбата си срещу Османската империя. Оттогава пътят е кръстен на него.

В новата история мястото става арена на ожесточени сблъсъци от Първата световна война и последвалите успешни опити за обединение на страната, което се осъществява през 1918 г.

На 19.08.2017 г. край монумента на върха се проведоха тържества в чест на румънските войници, загинали на това място през август 1916 г. Тогава бе открита и отсечката от гр. Вулкан до паметника, като от пътната агенция се постараха да положат асфалта преди тази дата и месец по-рано по трасето кипеше трескава работа.

Останалата част от пътя, общо 18 км до с. Скела, трябва да бъде завършена през 2021 година, като това ще скъси 45-километровата дистанция между областните градове Вулкан и Търгу Жиу с около 20 км.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Макар че днес пътят има само местно значение, мястото е изключително привлекателно и красиво, подходящо за туризъм и разходки. Още през 2014 г. общината в гр. Вулкан прави опити да развие туристическия потенциал в района по подобие на общините, администриращи Трансфъгърашан и Трансалпина.

Заместник-кметът на община Вулкан Кристиян Меришану амбициозно заявява, че стремежът ще бъде Трансвилкан да се превърне в трети панорамен планински път след Трансалпина и Трансфъгърашан:

„Той ще си съперничи с тях по красотата на живописните пейзажи, които пресича. След модернизацията си този път ще осигури достъп от община Гор до долината Жиу и, разбира се, до нашия град“, казва Кристиян Меришану.
Печатът на Михаил Смели
Печатът на Михаил Смели

Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе DJ664

• Дължина: 24 км от гр. Вулкан до с. Скела

1621  м е най-високата точка на шосето.

Град Вулкан е кръстен на планинския проход, а произходът на името е от българската дума „вълк“. 

На герба на града е изобразен и самият проход Трансвилкан.

 Михай Витязул (Михаил Смелия, рум. Mihai Viteazul; 1558-1601) е княз на Влашко (1593-1601), Трансилвания (1599 – 1600) и Княжество Молдова (1600). През 19 век румънците го обявяват за национален герой, защото за първи път обединява под властта си трите княжества, смятани от националния румънски канон за румънски. В същото време Михай е говорел и пишел на среднобългарски език, което може да се види и от родовия му герб.

Стикер от проходът Вълкан

СТИКЕР Проходът Вълкан (Transvilcan – DJ664) „Пътя на Михай Смелия“

Transvâlcan – в Румъния изграждат нов панорамен път по подобие на Transalpina и Transfagarasan
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button