3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Стени Дирфи (Steni Dirfys Pass) – Серпентината на Стени

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Стени Дирфи е разположен в едноименната планина Дирфи, остров Евия (Евбея), Гърция. Трасето е едно от 5-те, които прорязват планинския масив заедно с:

  1. Черния път на прохода Лейри (διάσελο Λειρί) и хижата на планинската асоциация на Халкидите, разположена в основата на конуса на върха на планината, на 1112 м;
  2. Пътя през прохода Агалис (заслон Агалис), на 989 м;
  3. Крайбрежният път от Ламари през Глифада-Влахи до Пилио;
  4. Пътят, който води до градчето Кими - (Проходът Кими).

На всички тези трасета ще се спрем в отделни ревюта.

Седловината на Стени Дирфи е най-високата асфалтирана на острова, достигаща 1100 метра, една от най-дългите и върви по основния път на острова. Затова именно с нея стартираме описанието на Обиколката на планината Дирфи.

Проходът стартира от около 300 м н. в. от село Като Стени (Долно Стени), приближава съвсем скоро Горно Стени и оттам с поредица от 15 обратни завоя образува серпентината на Стени, за да ви изведе на билото на седловината. Оттук, при 1100 метра, следва спускане към с. Стропонес на 350 метра и трасето приключва при село Чилиаду на 36 м н. в. и плажа на Чилиаду.

Ако надморската височина на прохода не ви изглежда внушително, то помислете за топографската значимост. И проходът Агалис и проходът Стени завършват почти на морското равнище и преодоляват около 900-1000 метра деневилация само за 10-12 километра. Това например е повече от алпийския проход Села в Доломитите, който от 1550 метра при Канадзей, стига най-високата си точка на 2218 метра, а спускането му към прохода Гардена е с денивелация от едва 400-500 метра. Не подценявайте Агалис и Стени, както и други подобни крайбрежни проходи, като например Логара в Албания или пък прохода Хаисбикел в Баския.

Устойчивост на климатичната прогноза

Перфектно време през по-голямата част от годината! Евия е един от най-топлите гръцки острови. Тук често е по-топло дори и от о. Крит. Може обаче да бъде мъгливо от източната страна на прохода, заради обилния конденз от сблъсъка на северното егейско течение и топлото континентално югозападно. Тази граница е планинският масив на Дирфи. Пътят е отворен целогодишно, но имайте предвид,  че Дирфи е една най-снежните южно разположени планини в Европа. През зимата снежната покривка може да достигне до 3-4 метра , феномен, дължащ се на студените североизточни течения, както споменахме, на които е изложен районът на Дирфи.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Трафик

Като основен път, който в централната част на острова свързва запада и изтока, трасето е по-натоварено от обичайното за гръцките трасета. От 5-те трасета на Дирфи, проходът Стени, заедно с Пътя до Кими са най-натоварени.

Обекти и забележителности, логистика

Оскъдни са обектите в близост. Няма крепости, монументи и черкви. Заслужава си отбивката в парка при едноименното село Стени, където ще се охладите от жегата и влагата на острова. Не можем да пропуснем обаче плажът на Чилиаду, който е много красив и е страхотна природна забележителност. Въпреки че къмпингуването е забранено, плажът Чилиаду е магнит за много хора, които обичат свободното къмпингуване. Също така по цялата дължина на плажа има външни душове, използвани от къмпингуващите. Имайте предвид обаче, че една част от плажа е нудиски.

Бензиностанция има само в Долно Стени. Заредете, защото от другата страна на планината няма бензиностанции. По северния бряг на острова от Кими до Пилио липсват бензиностанции.

Стикер от трасето
СТИКЕР Пътищата на Дирфи
Любопитни факти

• Кодово название: Стени Дирфи, Обиколката на Дирфи, Δίρφη , по-стара форма Δίρφυς - Dirfys, Steni Dirfys Pass.

• 31 км е дължината на прохода.

• 91 км е цялата обиколка на планината.

 

Цялата обиколка на планината Дирфи

• 16 км е дължината на черното трасе.

• 1743 метра е висок връх Делфи, най-висок в планината Дирфи и на Евбея.

Връх Делфи / Снимка: Meteo-Ride.com

• С изключение на планините на Крит, това е най-високата планина на островна Гърция.

• Поради характерната си конусовидна форма. Дирфи е наричан "Малкият Фуджи". Особено през зимата когато е заснежен, напомняйки на свещената планина-вулкан на Япония.

• В миналото крайбрежното село Чилиаду е било убежище на пирати. Всъщност някои от жителите на околността твърдят, че техните предци са били пирати.

Плажът Чилиаду / Снимка: Мартин Вачков

• На кратко разстояние от Стени се намира голяма стръмна скала, наречена Клейсура. 

• По време на османския период Стени е било убежище на местни антиосмански въстаници, известни като клефти.Делфи, на 1743 метра, е най-високият му връх.

Официален сайт на остров Евия

Абонирайте се за нас в YouTube

Гледка в посока запад, към Халкида.

Панорама

От трасето се разкриват страхотни гледки във всички посоки. Към връх Делфи, към полето на Халкида и към Егейско море и островите. Особенно забележителна е гледката от ето тази, локация, която ви препоръчваме да не пропускайте и да спрете там.

Популярност и слава

Непопулярен път. Остров Евия като цяло лежи в сянката на Корфу, Крит, Тасос и др. Български мотористи рядко отделят внимание на острова.

Бонус отбивки

Разбира се, това е черният път към хижата на планинската организация на Халкидите или проходът Лейри. Той е естествена отбивка. Пътят е добре утъпкан в началото, но в последствие става малко по-екстремен за двама човека и багаж с тежко ендуро.

 

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване 

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Пържени кюфтенца (meаt balls).

 

Видео
Скоро!
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Проходът Стени Дирфи (Steni Dirfios Pass)
9.5
Пътна настилка
10
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.4 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Проходът Стени Дирфи (Steni Dirfios Pass)
9
Пътна настилка
10
Завои
7
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Атрактивност
8
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button