3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в АлбанияТрасета на Балканите

Шосета SH22 и SH23 – обиколката на езерото Фиерза

    

(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


  • Пригответе се за впечатляващи гледки и вселена от завои и серпентини.
  • Ще направим зашеметяваща разходка около езерото Фиерза.
  • Добре дошли в североизточна Албания!

Известно време имахме колебание дали да направим отделни ревюта на SH22 и SH23, но в крайна сметка решихме, че така ще нарушим целостта на едно вълнуващо изживяване. Освен това практиката показва, че е рядкост някой да е дошъл до това чудесно място и да е минал само по едното шосе. Затова обединяваме двата пътя в един маршрут. И, за да завършим напълно обиколката на езерото, ще споменем и част от SH5.

Пътна настилка, завои, трафик

Започваме с обобщение на пътищата в тази част на Албания, което обобщение е валидно за 98.9% от тях.

Албанските пътища са пълни с изненади. И те, както и самата Албания, създават едно чувство на противоречивост. Като цяло са хубави, но по необяснима причина оставят усещането, че са умишлено повреждани. Периодично и безразборно по платното се редуват: два метра дълъг прорез през цялото платно, запълнен с пясък и чакъл; по-широки такива прорези; хлътвания; бабуни; сипеи; пропадане на платното; просто ей така изсипани на купчина два тона чакъл в една от лентите, която купчина е оградена с ръждясали варели. И други изненади се появяват, но изброените са регулярни. Общо взето, когато пътувате из тази част на Албания, дори в момента да се движите по най-прекрасния асфалт, винаги имайте предвид, че предстои нещо да се появи на пътя. Е, има и пътища изключения, но са рядкост. За един такъв участък ще разкажем по-надолу.

Местоположение, панорама

СТИКЕР Шосета SH22, SH23, SH5 Албания

Вземаме за изходна точка на обиколката ни град Kukës. Въпрос на избор е дали ще се поеме на ляво (към SH22) или на дясно (към SH23). Ние хващаме вдясно, по SH23, за да се придържаме стриктно към стъпките, по които сме минали и да бъде ревюто ни обективно според видяното и преживяното.

SH23

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Шосето свързва градовете Kukës и Bajram Curry, като фактически свършва малко преди Bajram Curry, където се влива в SH22. Дължината му е 91 километра.

Важно е да отбележим, че при село Golaj, което е на около 40 км. от Kukës, SH23 се разклонява и дясната му част продължава към границата с Косово, където заедно с косовския R203 формират прохода Qafa e Prushit, за който ще разкажем друг път.

Още с излизането от Kukës се ширва страхотна панорама към езерото Фиерза, охранявано от планините Gjallica и Koritnik.

Но участъкът с гледка към езерото е кратък, защото пътят поема на север, през планините. Обаче и планинските гледки си ги бива.

Именно тази част от SH23 – от Kukës до Has/Krumë имахме предвид в увода, когато споменахме, че има изключения от общото състояние на пътищата в североизточна Албания. Това е най-добрата отсечка, по която сме се движили из страната въобще. Асфалтът е нов и безупречен, а пътното платно е широко. 28 километра кеф. Трафикът не е натоварен, а планините наоколо са красиви. Път мечта.

След Has/Krumë състоянието на пътя се връща към вече споменатото обичайно за района. Малко след Has е Golaj, където пътят се разделя.

От Golaj до Bajram Curry шосето е приятно и лежерно. Трафикът е много слаб. Но, спомнете си какво казахме в началото за пътищата в района – имайте едно наум за изненади – разкопани участъци, странни предмети, разпилян чакъл… Малко преди Bajram Curry SH23 се включва в SH22.

SH22

SH22 е живописен и супер интересен проход. Дължината му е 87 километра и свързва граничния пункт Qafë Morinë с шосе SH5.

https://goo.gl/maps/zTtGGU4T6gycve9t9

За да продължим обиколката си около езерото Фиерза, ще игнорираме частта, водеща към Косово и от Bajram Curry се отправяме в посока град Fierza. Тук започва истинският кеф!

С влизането в планината ни грабват едни страхотни завои и серпентини. Постепенно пред нас се разкриват гледки, коя от коя по-спиращи дъха. Въобще, това нещо SH22 не може да бъде описано с думи прости! 

Накратко за състоянието на трасето – настилката като цяло е добре, обаче си има и всички възможни нередности – дупки, свлачища, пропаднали части, всичко. Но ако се пътува с едно наум, няма да има внезапни изненади. Има всякакви видове завои, направо е цяла вселена от завои! Движението е слабо към никакво.

Като цяло SH22 е голяма наслада по всички параметри.

В южната си част пътят ни отдалечава от езерото и ни отвежда до шосе SH5. За да завършим обиколката на езерото Фиерза, поемаме на изток по SH5.

SH5

От Qafë Malit до A1 Rruga e Kombit. Тази част на SH5 постепенно ни връща към езерото. Редуват се завой след завоя и гледка след гледката.

Предвид, че по трасето се намира фабрика за бутилиране на минерална вода, по него се движат доста камиони от и към фабриката. Също така пътят минава през селца и с приближаването си към магистралата започват да се появяват и повече превозни средства. Общо взето, спокойствието и безметежността на SH22 са зад гърба ни и полека се връщаме към цивилизацията.

Общо състояние на SH5 – началната му част е с по-добра настилка, но постепенно се влошава. Последните 10-ина километра са доста зле – нарушена настилка, рязки завои при спускане с пропадания и дупки и разрушени обезопасителни конструкции. Финалните 200 метра са работна площадка на строящата се в момента магистрала.

  • БОНУС към обиколката на езерото Фиерза

Ако сте се озовали в тази част на Албания, е абсолютно недопустимо да пропуснете Valbona Valley National Park. Или, иначе казано, планината Проклетия, която е част от Албанските Алпи. Когато стигнете до Bajram Curry, отделете час-два, за да покарате по ждрелото на река Valbona (Проклетия), да се насладите на сините води и върлите скали и да изпиете по едно кафе на чист въздух и страхотни гледки.

Шосета SH22 и SH23 - обиколка на езерото Фиерза
8.3
Пътна настилка
9.5
Завои
1.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
4.8
Атрактивност
9
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Свързани статии

Back to top button