Планински проходиТрасетаТрасета в АлбанияТрасета на Балканите

Шосета SH22 и SH23 – обиколката на езерото Фиерза

    

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


  • Пригответе се за впечатляващи гледки и вселена от завои и серпентини.
  • Ще направим зашеметяваща разходка около езерото Фиерза.
  • Добре дошли в североизточна Албания!

Известно време имахме колебание дали да направим отделни ревюта на SH22 и SH23, но в крайна сметка решихме, че така ще нарушим целостта на едно вълнуващо изживяване. Освен това практиката показва, че е рядкост някой да е дошъл до това чудесно място и да е минал само по едното шосе. Затова обединяваме двата пътя в един маршрут. И, за да завършим напълно обиколката на езерото, ще споменем и част от SH5.

Пътна настилка, завои, трафик

Започваме с обобщение на пътищата в тази част на Албания, което обобщение е валидно за 98.9% от тях.

Албанските пътища са пълни с изненади. И те, както и самата Албания, създават едно чувство на противоречивост. Като цяло са хубави, но по необяснима причина оставят усещането, че са умишлено повреждани. Периодично и безразборно по платното се редуват: два метра дълъг прорез през цялото платно, запълнен с пясък и чакъл; по-широки такива прорези; хлътвания; бабуни; сипеи; пропадане на платното; просто ей така изсипани на купчина два тона чакъл в една от лентите, която купчина е оградена с ръждясали варели. И други изненади се появяват, но изброените са регулярни. Общо взето, когато пътувате из тази част на Албания, дори в момента да се движите по най-прекрасния асфалт, винаги имайте предвид, че предстои нещо да се появи на пътя. Е, има и пътища изключения, но са рядкост. За един такъв участък ще разкажем по-надолу.

Местоположение, панорама

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Стикери от Емблематични Мото Трасета

СТИКЕР Шосета SH22, SH23, SH5 Албания

Вземаме за изходна точка на обиколката ни град Kukës. Въпрос на избор е дали ще се поеме на ляво (към SH22) или на дясно (към SH23). Ние хващаме вдясно, по SH23, за да се придържаме стриктно към стъпките, по които сме минали и да бъде ревюто ни обективно според видяното и преживяното.

SH23

Шосето свързва градовете Kukës и Bajram Curry, като фактически свършва малко преди Bajram Curry, където се влива в SH22. Дължината му е 91 километра.

Важно е да отбележим, че при село Golaj, което е на около 40 км. от Kukës, SH23 се разклонява и дясната му част продължава към границата с Косово, където заедно с косовския R203 формират прохода Qafa e Prushit, за който ще разкажем друг път.

Още с излизането от Kukës се ширва страхотна панорама към езерото Фиерза, охранявано от планините Gjallica и Koritnik.

Но участъкът с гледка към езерото е кратък, защото пътят поема на север, през планините. Обаче и планинските гледки си ги бива.

Именно тази част от SH23 – от Kukës до Has/Krumë имахме предвид в увода, когато споменахме, че има изключения от общото състояние на пътищата в североизточна Албания. Това е най-добрата отсечка, по която сме се движили из страната въобще. Асфалтът е нов и безупречен, а пътното платно е широко. 28 километра кеф. Трафикът не е натоварен, а планините наоколо са красиви. Път мечта.

След Has/Krumë състоянието на пътя се връща към вече споменатото обичайно за района. Малко след Has е Golaj, където пътят се разделя.

От Golaj до Bajram Curry шосето е приятно и лежерно. Трафикът е много слаб. Но, спомнете си какво казахме в началото за пътищата в района – имайте едно наум за изненади – разкопани участъци, странни предмети, разпилян чакъл… Малко преди Bajram Curry SH23 се включва в SH22.

SH22

SH22 е живописен и супер интересен проход. Дължината му е 87 километра и свързва граничния пункт Qafë Morinë с шосе SH5.

https://goo.gl/maps/zTtGGU4T6gycve9t9

За да продължим обиколката си около езерото Фиерза, ще игнорираме частта, водеща към Косово и от Bajram Curry се отправяме в посока град Fierza. Тук започва истинският кеф!

С влизането в планината ни грабват едни страхотни завои и серпентини. Постепенно пред нас се разкриват гледки, коя от коя по-спиращи дъха. Въобще, това нещо SH22 не може да бъде описано с думи прости! 

Накратко за състоянието на трасето – настилката като цяло е добре, обаче си има и всички възможни нередности – дупки, свлачища, пропаднали части, всичко. Но ако се пътува с едно наум, няма да има внезапни изненади. Има всякакви видове завои, направо е цяла вселена от завои! Движението е слабо към никакво.

Като цяло SH22 е голяма наслада по всички параметри.

В южната си част пътят ни отдалечава от езерото и ни отвежда до шосе SH5. За да завършим обиколката на езерото Фиерза, поемаме на изток по SH5.

SH5

От Qafë Malit до A1 Rruga e Kombit. Тази част на SH5 постепенно ни връща към езерото. Редуват се завой след завоя и гледка след гледката.

Предвид, че по трасето се намира фабрика за бутилиране на минерална вода, по него се движат доста камиони от и към фабриката. Също така пътят минава през селца и с приближаването си към магистралата започват да се появяват и повече превозни средства. Общо взето, спокойствието и безметежността на SH22 са зад гърба ни и полека се връщаме към цивилизацията.

Общо състояние на SH5 – началната му част е с по-добра настилка, но постепенно се влошава. Последните 10-ина километра са доста зле – нарушена настилка, рязки завои при спускане с пропадания и дупки и разрушени обезопасителни конструкции. Финалните 200 метра са работна площадка на строящата се в момента магистрала.

  • БОНУС към обиколката на езерото Фиерза

Ако сте се озовали в тази част на Албания, е абсолютно недопустимо да пропуснете Valbona Valley National Park. Или, иначе казано, планината Проклетия, която е част от Албанските Алпи. Когато стигнете до Bajram Curry, отделете час-два, за да покарате по ждрелото на река Valbona (Проклетия), да се насладите на сините води и върлите скали и да изпиете по едно кафе на чист въздух и страхотни гледки.

Шосета SH22 и SH23 - обиколка на езерото Фиерза
8.5
Пътна настилка
9
Завои
1
Обекти/Забележителности
10
Панорама
0
Популярност и Слава
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Свързани статии

Back to top button