3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Италия

Проходът Априка – Passo dell’Aprica

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Проходът Априка е ниска алпийска седловина в Ломбардия, свързваща известните долини Валтелина и Вия Камоника на границата между Бергамските Алпи и южните Ретийски Алпи.

Поради неголямата си надморска височина и относително леките склонове, той винаги е представлявал основният и предпочитан комуникационен път за свързване на горна Валтелина с централно-източната долина на р. Ольо, ляв приток на По. Алтернативните трасета всъщност са проходът Гавия (Passo di Gavia) SP29 и проходът Мортироло, които са разположени на по-голяма надморска височина, имат много по-предизвикателни завои, а и освен това са обект на затваряне през зимните месеци. На прохода се намира едноименната община Априка, която е известен туристически център.

Местоположение

Трафик

Проходът е натоварен през цялата година, поради което е важно да не го преминавате през август, когато става още по-натоварен. Трасето естествено се слива с прохода Тонале, който обаче е отделно шосе с идентификационен номер "SS42".

Популярност и слава. Забележителности, обекти и логистика. Панорама

Живописността на трасето се определя от гледките към двете долини, които свързва и урбанизираната част на най-високата точка при градчето Априка.

Градчето носи името на седловината, след като възниква като дервентско селище заради движението на хора и стоки през прохода. Като самият проход става популярен и основен, когато Венеция се превръща в континентална сила в края на Средновековието. За Венецианската република било важно, особено по време на военни действия, да не използва тиролските проходи, а свои собствени трасета, които водят до Валтелина и Гризон в Швейцария. Така трафикът по Априка се увеличава, под контрола на венецианците, и преживява своя разцвет, който обаче не продължава дълго. С началото на съвременната епоха мощта и влиянието на Венеция непрекъснато намаляват, а Априка също е засегната. Едва през XVIII век интересът към този път се възобновява, но той не може да възвърне предишното си значение и слава.

През 70-те и 80-те години на миналия век е планирана връзка с магистрала, която да преминава под Априка с тунел. Той е трябвало да свърже към скоростната магистрала или прохода Малоя, или прохода Стелвио, но тези проекти не се реализират. Така се запазва значението на Априка и съответно развитието на градчето на седловината, което днес има популярна зона за зимни спортове с добър достъп.

На главната му улица, от някое от магазинчетата, можете да си купите стикер за куфара.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Проходът Априка - Passo dell'Aprica
Гледка от седловината към Едоло и долината Камоника

Завои. Пътна настилка

Завоите са леки и бързи, но на доста места са без видимост и скоростта трябва да е премерена. Пътната настилка е добра, но поради интензивния трафик бързо се износва след поставяне на нова. Габаритът на трасето е среден, с малък банкет, което допълнително изисква внимание.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-Ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Пицокери. Датирано към XVI век, пицокери е местно ястие за район Валтелина и задължително във всяко едно меню в Априка. Представлява вид къси талиатели, направени от 80% брашно от елда и 20% пшенично брашно. Пастата има специфичен вкус. Ястието се приготвя с местни планински подправки и картофи, гарнира се с пармезан и чесън, леко запържен в масло.

Любопитни факти

Кодово название: Проходът Априка; италиански: Passo dell’Aprica, шосе SS39 (Strada Statale 39)

• 29 км е дължината на трасето.

• 1181 м е най-високата точка на прохода.

• 6% е максималният наклон.

• 8 пъти е включван в обиколката на Италия. За последно през 2010 г.

• 1848 г. - тогава е построен съвременният очерк на седловината. 

1901 г.

Sunà da Mars или буквално преведено „Март звъни“ е древен и най-важният фолклорен фестивал в Априка, подобен на нашите "кукери". Той се провежда в края на зимния сезон, в началото на март, за да събуди пролетта, за да "извика" билките, като местните обикалят със звънци по улиците.

• Над 100 са хотелите в Априка.

• 12 000 - до толкова достига населението на малкото 2-хилядно градче през натоварения зимен сезон.

Регионалният парк на "Orobie Valtellinesi" е голяма защитена зона над Априка, състояща се от 14 долини. От тук започва маршрутът "Gran Via delle Orobie", Априка-Делебио, с дължина около 130 км.

 

Устойчивост на климатичната прогноза. Режим на работа

Проходът Априка - Passo dell'Aprica
8.5
Пътна настилка
7
Завои
9
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
4.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
4
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.9 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Априка - Passo dell'Aprica
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

www.wikipedia

www.magazine.snowitexperience.com 

www.apricaonline.com

www.miramonticorteno.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button