3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в АлпитеТрасета на БалканитеЮлиански Алпи
Актуално

Проходът Вършич – Vršič Pass: Бисерът на Юлианските Алпи – Шосе 206

 

 

От meteo-ride.com
(2 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Вършич на словенски: prelaz Vršič, италиански: passo della Moistrocca, немски: Werschetzpass е високопланински проход в Юлианските Алпи в Словения. Той е и най-високият проход в Словения, както и най-високият в Източните Юлиански Алпи, с надморска височина от 1611 метра.

Един от най-спънатите и трудни за каране асфалтови проходи в Алпите, но пък за сметка на това изключително красив.

Трасето свързва региона на Кранска гора с долината Трента и зимния курорт Бовец. Пътят през прохода е бил наричан "Руски път" (Ruska cesta), заради руските военнопленници, които го изграждат. Въпреки това става по-известен с името Вършич. Словенската дума vršič означава „малка планина, планинка“, умалително от думата vrh, планина. Името произлиза от това на връх Вършич (1738 m), разположен на около 200 м източно от прохода. Сегашното име датира от 1911 г. Местните го наричат също Na močilu.

Местоположение на прохода Вършич

Проходът е изграден от руски военнопленници между 1914 и 1916 г., като военен път, използван от Австро-Унгария. Повече от 400 от тях загиват при инцидент с лавина през март 1916 г. От северната страна на около 1200 м надморска височина се намира "Руският параклис" (Ruska kapelica), построен в памет на жертвите. Пътят е открит официално през ноември 1915 г.

Комбинация от къси фиби от южната страна при изкачването откъм Трента / Снимка: meteo-ride.com

Завои. Пътна настилка

По всичко изглежда, че за трасето се полагат изключителни грижи. Остарялата пътна настилка се подменя поетапно. Банкетът е идеално изчистен и това е трасе, на което независимо от условията рядко би имало пясък и баластра, както сме свикнали на нашия високопланински проход Беклемето. Тук всичко е почистено, а тревичката около пътя е подстригана и окосена. Фанатично поддържан път, както от доброволци и планинари, така и от местната власт.

Трасето e страхотно за каране в ниското, както откъм Бовец, така и откъм Кранска Гора, със съвсем леки завои и хубави прави отсечки. Не така стоят нещата при изкачването в стръмните участъци, където завоите са много къси и с много неравномерен ритъм и лоши виражи. Това може доста да ви изнерви и ще трябва да си поиграете със скоростите, за да сте в идeалния ритъм.

Честно казано, завоите са най-слабият аспект на пътя. Хубави за гледане, но много неприятни за каране. Ще сложим по-ниска оценка тук, което ще свали общия рейтинг на трасето, но ако вие имате друго мнение, ще се радваме да видим вашата оценка на завоите в нашата ревю система.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

От северната страна на прохода Вършич фибите са павирани.

Пътната настилка е малко износена и е на средно ниво. А освен това емблематичните павирани фиби на прохода допълнително усложняват придвижването и трябва да имате едно на ум, особено при мокро време. Всички обратни завои от спускането до последната номерирана фиба са павирани.

Снимка: meteo-ride.com

Обратните завои са номерирани.

На всеки един завой има табелка, носеща информация за номера на завоя и на каква надморска височина се намира. Това винаги създава атмосфера, както е на много други места, където панорамните пътища са на особена почит. Такива свещени места са Stelvio Pass, Passo Mendola, Котор-Ловчен и други.

Снимка: meteo-ride.com

Трафик

Трафикът също може да ви създаде неприятности, като към обичайния автомобилен трафик можем да прибавим интензивния велосипеден. Но тук трябва да дойдете не толкова за карането, колкото за вълшебните гледки.

Снимка: meteo-ride.com

Панорама

Приказен проход, с чудни гледки, като за най-емблематична смятаме гледката от "Фиба № 24".

Запомнете тази фиба, тя съвсем справедливо попадна в нашата класация ТОП 10 обратни завои на Балканския полуостров. Оттук се разкрива титанична гледка към стръмните скатове на връх Присойник (2547 м).

Фиба № 24 и гледката към връх Присойник / Снимка: meteo-ride.com

Популярност и слава

Изключително популярен път. Прочут из цял свят, както за мотоциклетистите, така и за кемперите и авто туристите. Но може би най-култов за колоездачите, като тук се провеждат редица тренировки на словенските вело клубове.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

• Кодово название: шосе 206. Проходът Вършич, Prelaz Vršič, италински: Passo della Moistrocca, немски: Werschetzpass, Руски път (Ruska cesta). Веднага след завършването пътят е кръстен на ерцхерцог Еуген - Erzherzog Eugen Strasse. В Средновековието овчарската пътека е била известна като Кранското седло. 

• 56 км е дължината на трасето.

• 1611 м е най-високата точка на трасето. 

•  50 обратни завоя има пътят.

• Завоите са номерирани.

• 14% е максималният наклон на трасето.

• Проходът образува вододела между р. Соча и р. Сава.

• През 1901 г. на все още пешеходния търговско-овчарски път е построена първата хижа Vosshutte, сега известна като хижата на Ерявец.

• 1914-1916 г. по инициатива на Австро-Унгария е трасиран и изграден път за военни цели и защита от Кралство Италия.

Руски военнопленници строят прохода по време на Първата световна война. / Снимка: wikipedia

•  8000 и 10 000 според различни източници са жертвите от руските пленници, загинали поради изтощение, студ или злополуки.

•  Православният параклис е посветен на Владимир I, княз на Киев.

Руският параклис до пътя днес. Снимка: kranjska-gora.si

• На завой 48 е изграден възпоменателен паметник на алпиниста, писател и изследовател на Юлианските Алпи, Юлий Куги.

 

Традиционни ястия в района на Вършич

Кранската наденица (Kranjska Klobasa) е най-известната словенска храна, която за първи път е наречена "kranjska" през 1896 г. Произхожда от Горенска област, откъдето става популярна в цяла Словения. Тази защитена словенска храна е пушена и трябва да съдържа най-малко 68% свинско месо, 12% говеждо месо и не повече от 20% бекон.

Снимка: foursquare.com

Идеално място да опитате тази наденица е крайпътното заведение в Кранска гора "Pri Martinu". Тук можете да опитате и словенска шкембе чорба, но не очаквайте много от нея. Тя просто е различна от нашата.

Пред "Pri Martinu" / Снимка: meteo-ride

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Вършич

 

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера в Кранска гора

Камера в Кранска гора

Jasna: ski center Kranjska Gora - Vitranc Ski run

Проходът Вършич - Vršič Pass
8.5
Пътна настилка
4.5
Завои
8
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
6.5
Устойчивост на климатичната прогноза
4.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.4 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Вършич - Vršič Pass
6.5
Пътна настилка
7.5
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
5.8
Панорама
6.8
Атрактивност
6.5
Поносимост на трафика
От приключенците (2 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • kranjska-gora.si

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button