3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
БългарияКаньониМото туризъмПланински проходиПътешествияРевютаСкоростниТрасетаТрасета в България

Искърско дефиле – Шосе 16

      

От meteo-ride
(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците

Ако други уж имат каньони, то ние си имаме дефилета, ждрела, проломи, клисури и теснини, на които всеки може да завиди. Значението на изброените думи е много сходно, или най-малкото различията са несъществени, като всички те обозначават тесен и дълбок планински пролом, оформен от движението на река. Ние от Meteo-Ride сме описвали много от изброените природни образувания и съпровождащите ги пътища, кое от кое по-хубави. Но българският гранд, гранд, „гранд кениън“ си остава Искърското дефиле. Най-живописното, най-разнообразното, с най-много истории и легенди и най-вече… най-дългото в България! Със своите 84 км се счита за тежък маршрут, осеян с различни по вид завои и виражи, спадове и изкачвания, което е сериозно предизвикателство за мотоциклетиста и пътешественика.


Започва от Нови Искър на 514 м н. в. и свършва при гр. Мездра на 200 м н. в. Предимно плавно спускане с временни изкачвания и отново бавно и неусетно спускане по завоите на дефилето, като в определени мигове ще имате усещането, че река Искър се движи по-бързо от вас и ви „надбягва“, железницата също, която пък е част от очарованието на трасето. А ние ви препоръчваме да не тръгвате да се състезавате с реката и влака, защото покрай пътя до мантинелите често има паметници на тези, които са дръзнали да надвият устрема на природата и „железния кон“. Като всяко подобно шосе и това крие своето опасности и бъдете внимателни. Майсторството на ездача трябва да е на ниво, рефлексите на 6, а преценката на 10. Правите отсечки, които изненадващо приключват със завои без видимост, изхвърлящите виражи, убийственият трафик към Северна България, плюс местните селища, правят пътят много сериозен.

Трафик

Само в община Своге има над 50 населени места, част от тях са разположени по трасето – села и махали, гари, чието население ползват пътя, като основна артерия към биещото не толкова далеч сърце на София. Както споменахме, трафикът на моменти е просто безумен. А в петък и неделя е „инсейн“. Този зловещ трафик „изяжда“ доста от крайната оценка на пътя.

Стикер на трасето в магазина на meteo-ride

Пътна настилка. Популярност и слава

Безопасност и знаково стопанство

Това е шосе за пълни професионалисти и като такова има двойни мантинели, които да предпазят мотоциклетистите при падане. Това е изключително въведение, което повишава безопасността. Друга новост е знакът: „Внимание! Мотоциклетисти“ или „Път с концентрация на двуколесни МПС“, поставен в началото след първия завой, при подминаването на гр. Нови Искър. Знакът бе поставен от група ентусиасти, чиято социална дейност и активност защитава правата на мотористите в България и е достойна за пример. Пример, който ни показва как когато сме заедно и обединени и не правим „масова революция“ (стоейки вкъщи на масата, оплакващи се и мрънкащи), а вземем нещата в свои ръце, с действие и воля можем да променим битието си и заобикалящата ни среда. Едно голямо благодаря на „Sofia Riders“ за инициативата и, в крайна сметка, за резултата – бавно, но сигурно променяне на манталитета и мисленето на българския водач. (Обновление: В момента знакът е премахнат.)

Поставянето на подобен знак на това място показва и колко всъщност е популярно трасето. Със своята близост до административния и финансов център на България – столицата София, дефилето е предпочитан избор за разчесване на гумите през уикенда на безброй мотористи, живеещи в града.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

И все пак положението на пътната настилка не е розово. Ремонтът на пътя се проточи дълго, за сметка на това е с много некачествен асфалт, който вече се пука на места, на други направо пропада, покрай банкета ерозира и се „къдри“ и напуква. Голямото безумие при ремонта бе изсичането на храстите и растителността около пътя откъм страната на скалите и скатовете. С премахването им започна да се свлича земна маса, сипеи и камъни, които преди това се удържаха от кореновата система на растенията. Това „почистване“ на пътя, в момента го прави един от най-мръсните в България. И наистина, свляклата се земна маса или камъчета могат да ви направят много мръснишки номер, особено след дъжд, и мотоциклетът ви да поднесе . В този смисъл пътят е много опасен. Бъдете внимателни и на местата, където има перпендикулярни пътища, от които при дъжд се свлича пясък.

Представете си това „камъче“ да ви „гушне“ докато лежерно си карате (Бов)

Обекти и логистика. Панорама и гледки

Отбивки

Своеобразна столица на Искърското дефиле е гр. Своге. Разположен горе-долу по средата, градът е доста оживен за размерите си. И въпреки, че с влизането в ситито оставате разочаровани, защото разбирате, че тук шоколадите все пак не растат по дърветата, ще останете очаровани от планинския облик на градчето, основано на място, където се събират две реки – Искъра и река Искрецка.

По който и път да кривнете, има какво да видите. Какво да кажем! Приказка! Иван Вазов е описал този край най-красноречиво. Ако имате време, посетете Вазовата екопътека, топлите води на р. Батулия, с. Батулия, водопада Скакля, Лакатнишките скали и от там пътя до Миланово, паметника Септемврийци, гледката, от който често влиза в различни класации за най-хубавите гледки и местенца в България. Не пропускайте и манастира „Седемте престола“, а ако сте още по-отдаден мирянин или ценител на манастирите, можете да го комбинирате с „Черепишкия манастир“. При самото излизане от трасето не изпускайте от погледа си Ритлите, а близо до тях се намират останките на средновековната крепост Коритенград… Със сигурност пропускаме и много други места, а някои умишлено не споменаваме, за да бъдат преоткрити от самите вас!

Обновеното заведение Пещерата при Лакатник, което е задължителен пристан.

Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе 16
  • Дължина: 84 км
  • 514 м е най-високата точка на шосето.
  • 19 век започва да се строи железницата.
  • 1371-1393 г е основан Черепишки манастир.
  • Наименованието на село Бов произлиза от името на френския рицар маркиз Сен дьо Бьоф. През 1205 г. българският владетел Калоян разбива край Одрин рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и пленява краля им Балдуин Фландърски. Маркиз дьо Бьоф, заедно с още около 1000 други пленени латински рицари бил заточен в планинските предели на Искърския пролом през 1206 г. Установил се тук завинаги, той основал ново поселище и въздигнал крепост. Оттогава и до ден днешен всички наричат това селище с побългареното му име Бов (от Бьоф). В околностите около днешните Бов, Заселе и Зимевица са се съхранили и до днес наименования на местности, градища, ридове, хребети, извори и др., запазили спомените за рицарите, населявали тези райони.
  •  
  • 1907 г. – Уили Моралт става илюстратор към приключенските книги и новели на Карл Май, които отразяват художествено неговите пътувания и местата, които посещава. Една от сериите книги на Карл Май се нарича „Преследване в Ориента” (оригинално заглавие на англ. Orient cycle). Част от тази серия е книга със заглавие „През дебрите на Балкана”. Преполагаме, че именно тук е намерила място картината на Моралт, изобразяваща Ритлите в Искърския пролом (на английски език заглавието на книгата е In the Gorges of the Balkans; gorge в буквален превод означава дефиле: Из дефилетата на Балканите).

Спелеология

В района има множество пещери, най-известните от които са Темната дупка на левия долинен склон, северозападно от село Лакатник, и пещерите около село Зимевица, където съвсем наскоро бе картирана най-дълбока пещера в България – Колкина дупка.

Въобще трасето и районът около него са златна мина за туристически разходки и са осеяни с всевъзможни обекти или просто пътечки, които ще ви отведат до закътани вирове и водопади. 10 от 10!

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Искърското дефиле
5.5
Пътна настилка
7.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
9
Панорама
10
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
1.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.6 / 10

Искърско дефиле – Шосе 16
9
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
10
Атрактивност
5.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button