БългарияКаньониМото туризъмПланински трасетаПътешествияРевютаСкоростниТрасетаТрасета в България

Искърско дефиле – Шосе 16

      

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


Ако други уж имат каньони, то ние си имаме дефилета, ждрела, проломи, клисури и теснини, на които всеки може да завиди. Значението на изброените думи е много сходно, или най-малкото различията са несъществени, като всички те обозначават тесен и дълбок планински пролом, оформен от движението на река. Ние от Meteo-Ride сме описвали много от изброените природни образувания и съпровождащите ги пътища, кое от кое по-хубави. Но българският гранд, гранд, “гранд кениън” си остава Искърското дефиле. Най-живописното, най-разнообразното, с най-много истории и легенди и най-вече… най-дългото в България! Със своите 84 км се счита за тежък маршрут, осеян с различни по вид завои и виражи, спадове и изкачвания, което е сериозно предизвикателство за мотоциклетиста и пътешественика. Ще направим бегъл паралел по отношение на дължината и умората, която оставя пресичането му, като го сравним с 90-те километра на Трансфъгърашанското шосе, колкото и различни да са по вид.

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе 16

 Дължина: 84 км

514 м е най-високата точка на шосето.

19 век започва да се строи железницата.

1371-1393 г е основан Черепишки манастир.

 Наименованието на село Бов произлиза от името на френския рицар маркиз Сен дьо Бьоф. През 1205 г. българският владетел Калоян разбива край Одрин рицарите от Четвъртия кръстоносен поход и пленява краля им Балдуин Фландърски. Маркиз дьо Бьоф, заедно с още около 1000 други пленени латински рицари бил заточен в планинските предели на Искърския пролом през 1206 г. Установил се тук завинаги, той основал ново поселище и въздигнал крепост. Оттогава и до ден днешен всички наричат това селище с побългареното му име Бов (от Бьоф). В околностите около днешните Бов, Заселе и Зимевица са се съхранили и до днес наименования на местности, градища, ридове, хребети, извори и др., запазили спомените за рицарите, населявали тези райони.

1907 г. – Уили Моралт става илюстратор към приключенските книги и новели на Карл Май, които отразяват художествено неговите пътувания и местата, които посещава. Една от сериите книги на Карл Май се нарича „Преследване в Ориента” (оригинално заглавие на англ. Orient cycle). Част от тази серия е книга със заглавие „През дебрите на Балкана”. Преполагаме, че именно тук е намерила място картината на Моралт, изобразяваща Ритлите в Искърския пролом (на английски език заглавието на книгата е In the Gorges of the Balkans; gorge в буквален превод означава дефиле: Из дефилетата на Балканите).

[/quote]

Започва от Нови Искър на 514 м н. в. и свършва при гр. Мездра на 200 м н. в. Предимно плавно спускане с временни изкачвания и отново бавно и неусетно спускане по завоите на дефилето, като в определени мигове ще имате усещането, че река Искър се движи по-бързо от вас и ви “надбягва”, железницата също, която пък е част от очарованието на трасето. А ние ви препоръчваме да не тръгвате да се състезавате с реката и влака, защото покрай пътя до мантинелите често има паметници на тези, които са дръзнали да надвият устрема на природата и “железния кон”. Като всяко подобно шосе и това крие своето опасности и бъдете внимателни. Майсторството на ездача трябва да е на ниво, рефлексите на 6, а преценката на 10. Правите отсечки, които изненадващо приключват със завои без видимост, изхвърлящите виражи, убийственият трафик към Северна България, плюс местните селища, правят пътят много сериозен.

Трафик

Само в община Своге има над 50 населени места, част от тях са разположени по трасето – села и махали, гари, чието население ползват пътя, като основна артерия към биещото не толкова далеч сърце на София. Както споменахме, трафикът на моменти е просто безумен. А в петък и неделя е “инсейн”. Този зловещ трафик “изяжда” доста от крайната оценка на пътя.

Пътна настилка. Популярност и слава

Безопасност и знаково стопанство

Това е шосе за пълни професионалисти и като такова има двойни мантинели, които да предпазят мотоциклетистите при падане. Това е изключително въведение, което повишава безопасността. Друга новост е знакът: “Внимание! Мотоциклетисти” или “Път с концентрация на двуколесни МПС”, поставен в началото след първия завой, при подминаването на гр. Нови Искър. Знакът бе поставен от група ентусиасти, чиято социална дейност и активност защитава правата на мотористите в България и е достойна за пример. Пример, който ни показва как когато сме заедно и обединени и не правим “масова революция” (стоейки вкъщи на масата, оплакващи се и мрънкащи), а вземем нещата в свои ръце, с действие и воля можем да променим битието си и заобикалящата ни среда. Едно голямо благодаря на “Sofia Riders” за инициативата и, в крайна сметка, за резултата – бавно, но сигурно променяне на манталитета и мисленето на българския водач. (Обновление: В момента знакът е премахнат.)

Поставянето на подобен знак на това място показва и колко всъщност е популярно трасето. Със своята близост до административния и финансов център на България – столицата София, дефилето е предпочитан избор за разчесване на гумите през уикенда на безброй мотористи, живеещи в града.

И все пак положението на пътната настилка не е розово. Ремонтът на пътя се проточи дълго, за сметка на това е с много некачествен асфалт, който вече се пука на места, на други направо пропада, покрай банкета ерозира и се “къдри” и напуква. Голямото безумие при ремонта бе изсичането на храстите и растителността около пътя откъм страната на скалите и скатовете. С премахването им започна да се свлича земна маса, сипеи и камъни, които преди това се удържаха от кореновата система на растенията. Това “почистване” на пътя, в момента го прави един от най-мръсните в България. И наистина, свляклата се земна маса или камъчета могат да ви направят много мръснишки номер, особено след дъжд, и мотоциклетът ви да поднесе . В този смисъл пътят е много опасен. Бъдете внимателни и на местата, където има перпендикулярни пътища, от които при дъжд се свлича пясък.

Представете си това “камъче” да ви “гушне” докато лежерно си карате (Бов)

Обекти и логистика. Панорама и гледки

Отбивки

Своеобразна столица на Искърското дефиле е гр. Своге. Разположен горе-долу по средата, градът е доста оживен за размерите си. И въпреки, че с влизането в ситито оставате разочаровани, защото разбирате, че тук шоколадите все пак не растат по дърветата, ще останете очаровани от планинския облик на градчето, основано на място, където се събират две реки – Искъра и река Искрецка.

По който и път да кривнете, има какво да видите. Какво да кажем! Приказка! Иван Вазов е описал този край най-красноречиво. Ако имате време, посетете Вазовата екопътека, топлите води на р. Батулия, с. Батулия, водопада Скакля, Лакатнишките скали и от там пътя до Миланово, паметника Септемврийци, гледката, от който често влиза в различни класации за най-хубавите гледки и местенца в България. Не пропускайте и манастира “Седемте престола”, а ако сте още по-отдаден мирянин или ценител на манастирите, можете да го комбинирате с “Черепишкия манастир”. При самото излизане от трасето не изпускайте от погледа си Ритлите, а близо до тях се намират останките на средновековната крепост Коритенград… Със сигурност пропускаме и много други места, а някои умишлено не споменаваме, за да бъдат преоткрити от самите вас!

Обновеното заведение Пещерата при Лакатник, което е задължителен пристан.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”four” lightbox=”yes” source=”media: 8798,8799,8800,8796″][/images_grid]

Спелеология

В района има множество пещери, най-известните от които са Темната дупка на левия долинен склон, северозападно от село Лакатник, и пещерите около село Зимевица, където съвсем наскоро бе картирана най-дълбока пещера в България – Колкина дупка.

Въобще трасето и районът около него са златна мина за туристически разходки и са осеяни с всевъзможни обекти или просто пътечки, които ще ви отведат до закътани вирове и водопади. 10 от 10!

[review]
Искърско дефиле – Шосе 16
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (1 глас)
Пътна настилка9
Завои10
Обекти/Забележителности10
Панорама9.5
Популярност10
Поносимост на трафика5.5
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на Искърски пролом - Шосе 16 (Искърското дефиле)

Пътна настилка - 7.6
Завои - 7.4
Обекти и логистика - 10
Панорама - 9
Популярност и слава - 9.8
Уст. на клим. прогноза - 8.1
Н/О на трафик - 4.2

8

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 + eighteen =

Back to top button