3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в БългарияТрасета в РодопитеЧерен или с лоша настилка

Ранчанска седловина – Rancha Saddle, 1603 м н. в.

 
От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Ранча или Ранчанска седловина е високопланински проход в Родопите, свързващ общините Сърница, Гърмен и Сатовча.

Седловината стартира на 1250 м н. в. в околностите на Сърница и достига чрез асфалтов път най-високата си точка - 1603 метра, откъдето се разделя на два черни пътя - съответно спускащи се към община Сатовча на юг и Ковачевица, община Гърмен на югозапад. Трасето след Ковачевица отново преминава в асфалтово, а ръкавът към Сатовча се свързва с Републикански път III-197. Ние препоръчваме именно трасето към Ковачевица и Лещен, защото е по-разнообразно, изкачвайки живописно стръмните южни склонове на рида Дъбраш, преди да се спусне към Гоцеделчевската котловина.

То е и по-дълго и така целият маршрут достига общо 43 км, като приключва в село Гърмен на 605 м н. в.

Ранчанска седловина - Rancha Saddle, 1603 м н. в.
Покрай резерват "Тъмна гора" / Снимка: @Мартин Вачков

Местоположение на Ранчанска седловина

Завои и пътна настилка

Пътят откъм Сърница е с малък габарит, но с чисто нов асфалт. Той обаче свършва току на самата седловина. Завоите са с прилични виражи, но все пак това е много тесен път, не можете да карате много бързо.

Черното трасе е в много добро състояние. Личи си, че се използва интензивно от местните горски стопанства и в известна степен се поддържа от тях. На места има насипан чакъл, а пътят е добре отъпкан. Според нас е напълно възможно да бъде покороен от всякакви типове мотоциклети - дори чопъри и шосейни (трябва да се кара бавно и внимателно). Просто темпото ви трябва да е по-разумно и да избирате подходящата линия по черното трасе. Заради това, че е добре отъпкан, тежките мотоциклети няма да затъват. Но имайте предвид, че казано не важи след дъждове! В мокрия и калния сезон, ако не сте минимум с туристическо ендуро с подбрани гуми за начинанието, по-добре не тръгвайте.

Снимка: @Николай Бочев, Meteo-Ride.com

Друг факт, който прави този път подходящ за офроуд новобранците е, че липсва предизвикателна денивелация. Бихме го препоръчали за хора, които прохождат в офроуда, защото от двете му страни, където имате изкачвания и спускания, трасето е асфалтирано и за вас остава съмо лесната част по отъпкания горски черен път.

Трафик

Максимална оценка от 10! На прохода отсъства какъвто и да било трафик, както по асфалтовите участъци, така и по черните пътища. Проблемна е частта след Ковачевица - етнографско градче с туристически поток. Идващите отдолу МПС-та могат да ви изненадат неприятно в "слепите" завои. Тъй че спускайте с едно на ум.

Панорама

Откъм Сърница панорамата е предимно горска. Заради високите борове няма да можете да видите серпентините. Дърветата са толкова високи, че дори погледнат от дрон, пътят трудно се забелязва между клоните им, а кадър, като долния, се постига с доста усилия.

Снимка: @Meteo-Ride.com

Вече на самото било при седлото имате по-голям хоризонт, но след това по черния път отново влизате в гората. Въпреки липсата на простор, трасето си има своя атмосфера и определен уют. Освен това тези вековни борове не допускат силните ветрове. Но ви съветваме правилно да си разчетете времето, защото тук може да се смрачи бързо и да стане доста тъмно. В тази връзка - сенчесто е, тъй че пътят трудно изсъхва при дъждове и има усойни участъци с дълготрайни локви.

Красотата на този участък е река Канина, която върви покрай пътя. Бистрият поток е особено красив, като наклонът е полегат, а реката е много тиха и спокойна.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Местността Козият камък / Снимка: @Meteo-Ride.com

Мястото, където реката съвсем се успокоява, е около местността Козия камък. Единствено тук пред вас се разкрива широка долина, а реката дори прави леки меандри. От тук започва да се появява разбит асфалт, който вероятно по-скоро ще ви изнерви, защото праговете между черния път и парчетата стар асфалт са доста досадни. По трасето също така има и няколко интересни скални образувания.

Снимка: @Мартин Вачков

Любопитни факти

• Кодово название: Ранча, Ранчанска седловина, Ранчански проход, Проходът Ранча, Rancha Saddle, Rancha Pass. Шосе - без номер.

• 43 км е дължината на трасето.

• 1603 м е най-високата му точка до едноименния контролен горски пункт.

Ранчанска седловина - Rancha Saddle, 1603 м н. в.
Дронът на Meteo-Ride издигнат точно над седловината.
 

•  В Национален резерват "Тъмна гора" се среща цветето родопско крайснежно звънче, което е предмет на специални мерки за опазване и защита.

Родопското крайснежно звънче расте в сенчести гори, в близост до потоци и мочурливи места.

• В близост има пешеходен маршрут до връх Унден - 1667 м н. в. Професор Йостен Унден е шведски академик и политик – специалист по международно право. След войните има териториален диспут между България и Гърция, който е решен от професор Унден в полза на България. През 1936 името на върха е сменено, а на билото му е поставен паметник на професора.

Снимка: knizhen-pazar.net

• 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва Кувачювица като село със 165 български къщи.

• Вещерица се казва реката, която се влива като десен приток в река Канина. 

Просторната панорама се открива, когато излезете над Ковачевица и продължите към Лещен. Едни от най-хубавите гледки в България са покрай тези етнографски селца.

Снимка: @Meteo-Ride.com

Забележителности. Редовни събития

В местността Козият камък се намират древни мегалити! Смята се, че тези скални образувания в миналото са служели като астрономическа обсерватория на древното тракийско племе беси. Дори и сега там може да се види 30-метрова скала, която се оприличава на полегнал козел. До там обаче трябва да се отиде пеша.

Резерват "Тъмна гора" също е много близко и дори ще видите табелата и пътя към него.

Разбира се, най-големите обекти и забележителности по трасето са етнографските села Ковачевица и Лещен.

Ковачевица отвисоко / Снимка: @Meteo-Ride.com

В двете села редовно се правят културни мероприятия, читалищни дейности и изложби. Поради своя автентичен дух, те също така често стават декор за филми и музикални клипове. Традиционният събор на Лещен е на 14 октомври, когато е църковният празник Св. Петка.

Популярност и слава

Предимно неизвестно трасе. Особено за международните пътешественици. Все пак българските мото приключенци с повече стаж знаят за пътя и са го минавали по няколко пъти.

В магазина на meteo-ride можете да намерите уникален стикер на трасето.

СТИКЕР Ранчанска седловина – Rancha Saddle Pass

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Ако преминете по трасето от север на юг, за да се насладите на красивата панорама, ще огладнеете около Ковачевица и Лещен и може да съчетаете гастрономическите усещания с автентичните гледки. Ние хапнахме в механа "Водопада" между двете села, където сервират върху огромни каменни маси. Понеже бързахме, хапнахме пълнени чушки от обедното меню, но районът се слави със своите сухи колбаси. Поради специфичния климат и липсата на мъгли, тук сухите мезета се превръщат в гурме специалитети. Други традиционни гозби са:
  • лещенско кюфте, което се приготвя от кълцано месо и винаги с пресни подправки;
  • увияч е традиционно лещенско ястие от печено месо с кашкавал;
  • заек в гърне или пиле в гърне, което се приготвя 3-4 часа на бавен огън, с аромат на билки, а гърнето добавя автентичен вкус и вид.
 

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Ранча

Климатът е преходносредиземноморски с планинско влияние. Средната годишна валежна сума е 750 – 800 л/m². Средна продължителност на снегозадържане е от началото на декември до края на март. Ветровете общо взето са слаби и предимно северни и североизточни.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци около Ранча

Камера

Ранчанска седловина - Rancha Saddle
5
Пътна настилка
6.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
5
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.9 / 10
Ранчанска седловина - Rancha Saddle
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • wikipedia
  • www.putevoditel.eu
  • royalbulgariaincolour.com
  • www.smolyandnes.com

Пътят до езерото Докса (Микена-Немея-Докса)

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button