3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в РодопитеТрасета на Балканите

Роженски проход и пътят до Астрономическа обсерватория Рожен – (Rozhen Pass – Road 86)

 

 

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Рожен е разположен в Западните Родопи, на територията на община Смолян и се издига до 1430 м н. в. Седловината е широка, с множество полегати ливади със слаба денивелация, поради което е много удобна за изграждането на път. Затова мястото се използва активно още от миналото, когато през ливадите е преминавал коларски път. Той е бил известен с това, че е най-високата точка на Беломорския проход - основна артерия между Тракийската низина и Беломорието. През Средновековието и Възраждането пътят от Пловдив за Беломорието, преминаващ оттук, е отнемал около 38 часа.

Снимка: meteo-ride.com

В наши дни проходът е един от трите асфалтирани в Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, заедно с проходите Китката (Комунига), 735 м, и Превала (Еше кулак), 1699 м.

През Роженския проход преминава второкласното шосе 86, като на най-високата точка се образува своеобразен разклон. На североизток тръгва третокласният републикански път III-861 към Юговското ханче. Само на няколко километра по това трасе е отбивката за Националната обсерватория Рожен - шосе 8612.

Местоположение на Роженския проход

Дължината на прохода е само 11 км, но габаритът на пътя е голям, с широки завои с добри виражи. Трасето свързва долината на Чепеларска река на северозапад с долината на Бяла река (ляв приток на река Черна и част от басейна на Арда) на югоизток.

Стартира от 1350 м н. в. западно от село Проглед, при разклона за курорта Пампорово и се насочва на югоизток, нагоре по склона на Переликско-Преспанския дял. След 3,2 км се изкачва на седловината на 1436 м н. в., откъдето започва стръмно спускане с множество завои по югоизточния склон на рида. След 8 км завършва при село Соколовци, на 1046 м н. в.

Трафик

Поради факта, че на върха на седловината се образува разклон с три ръкава, потокът от МПС-та може да е интензивен. Оттук преминават също така и тежкотоварни камиони. Въпреки всичко можете да уцелите и доста спокойни мигове, когато трафикът е спорадичен.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Проходът също така се намира само на няколко километра от известните зимни курорти Пампорово и Чепеларе, което може да създаде трафик не само през зимата.

Панорама

От шосето не се открива безкрайна панорама. Тук по-скоро се потапяте в просторните зелени ливади. Ако трябва да определим прохода с един цвят - то това е тревнозеленият. Оксиднозелените гори също са впечатляващи - на южния склон на прохода е запазена вековна иглолистна гора, която е част от защитената местност Рожен.

Мястото е чудесно за организиране на пикник. Похапването сред аромата на билките от поляните подобрява апетита.

Снимка: meteo-ride.com

Популярност и слава. Забележителности. Редовни събития

Заради традиционния фолклорен фестивал Роженският проход е един от най-популярните в България. Съвременният събор се провежда от 1961 г., но първите сведения за събори тук датират от 80-те години на XIX-ти век. Предшественик на сегашния фестивал е местен събор, проведен за пръв път на 27 юли 1898 година, деня на свети Панталеймон, по инициатива на отец Ангел Инджов-Комитата.

В наши дни за събора тук идват хиляди посетители, които искат да се насладят на надсвирване с гайди и народни танци.

За мотоциклетистите от България и Европа, проходът обаче не е толкова популярен и, разбира се, не е добре маркиран.

На най-високата точка на седловината липсва табела с надморската височина и името на прохода, така че в повечето случаи международните, а и българските мото пътешественици, не разбират, че преминават през проход. Но все пак може да ви направи впечатление, че в началото и края на трасето има табелки за прохода, с информация дали е отворен или затворен.

Липсата на емблематични завои и серпентини също допринася за това проходът да не е особено атрактивен и да бъде подценяван. Широките завои обаче предполагат много приятна скорост.

Съседният път с номер 8612, водещ до обсерваторията, е по-разпознаваем на топографската карта, но пък той е задънен. И лесно можете да го подминете, ако не гледате внимателно табелите.

Бонус трасе

Шосе 8612 води до най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров.

Снимка: meteo-ride.com

То е задължително за посещение в комбинация с възможността да погледнете през телескопа. (Условията за посещение на обсерваторията през деня и през нощта ТУК). Но имайте предвид, че пътят не се поддържа особено и на него може да има изненади. Шосето достига до 1759 м н. в. на билото на връх Св. Дух. По подобие на Роженския проход няма характерни фиби или серпентини, но една се отличава и я избрахме за заглавна снимка на настоящата статия.

Гъстата борова растителност около пътя не ви позволява голям простор и гледка, но пък това се компенсира, когато се качите до телескопа, откъдето гледката е страхотна.

Снимка: meteo-ride.com

За двете трасета изработихме стикер, който се надяваме да направи прохода по-разпознаваем за мото пътешествениците и да допринесе допълнително за неговата популярност.

СТИКЕР Роженски проход и НАО Рожен – Шосета 8612 и 861 I Rozhen Pass

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Трофей

Роженски проход и НАО Рожен - Шосета 8612 и 861 I Rozhen Pass

Любопитни факти

• Кодово название: шосе 86, Роженски проход, Роженски поляни. Много са теориите за произхода на името. Една от тях свързва името с параклиса „Рождество Богородично”, съществувал някога тук.

• 11 км е дължината на трасето.

• 1430 м е най-високата точка на трасето. 

•  1759 м - до такава височина достига пътят до Обсерваторията.

• До 1912 г. тук е минавала границата между България и Османската империя.

• През 2000 година Роженският събор е най-масов и събира над 4000 изпълнители. 

Рожен през 1911 г. / Снимка: известния фотограф от миналото Крум Савов (1882-1949)

• 2 метра е диаметърът на най-големия телескоп в НАО.

• На 10 юли 2010 г. е открита първата за тази обсерватория планета извън Слънчевата система - планетата WASP-3c.

Роженски проход и пътят до НАО Рожен - Rozhen Pass, Road 86
Роженският проход, 1937 г. / Снимка: royalbulgariaincolour.com

 

Традиционни ястия в района на Роженски проход

Родопската баница, или така нареченият клин, може да бъде с различни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде само с ориз, мляко и сирене, но е много вкусен и със спанак или тиква. А в ранна пролет се приготвя клин с прясна коприва. Характерни за родопския клин са точените кори.

Родопски клин / Снимка: ismena.bg

скоро

Устойчивост на климатичната прогноза. Времето на прохода Рожен

Рожен се намира на вододелното било между басейните на Арда и Марица. През него минава и климатичната граница между средиземноморското и континенталното влияние, които моделират климата в Родопите.

Проходът е едно от местата в България с най-много слънчеви дни и ясни нощи. Това е основната причина роженската Национална астрономическа обсерватория с най-големия телескоп на Балканския полуостров да бъде изградена именно тук.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци около Рожен

Камера

Камера към обсерваторията

 
Chepelare: Rozhen

Роженски проход и пътят до НАО Рожен
8
Пътна настилка
8
Завои
7
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
8.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.7 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Роженски проход и пътят до НАО Рожен
9
Пътна настилка
9
Завои
8
Обекти/Забележителности
7.5
Панорама
9
Атрактивност
7.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.putevoditel.eu
  • royalbulgariaincolour.com
  • www.smolyandnes.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button