3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Крайбрежни трасетаПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Серпентините на Лептокария – 38 обратни завоя (Leptokarya Serpentine Road)

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Серпентинестият път над град Лептокария

Серпентинестият път над град Лептокария (Leptokarya Serpentine Road) е едно от най-ярко очертаните мотоциклетни трасета на Балканския полуостров, а също така заема място високо в класацията на най-приятните за каране. Пътят е уникален по няколко точки, на които ще се спрем в това ревю, но първо, как да стигнете до там и къде се намира?

Серпентините на Лептокария - 38 обратни завоя (Leptokarya Serpentine Road)
Снимка: Meteo-Ride.com

Местоположение на Серпентинестия път на Лептокария

Трасето се намира в Република Гърция, дем Дион-Олимп, област Пиерия, Ривиера Олимп, в близост до крайбрежното градче Лептокария, разположено на красивото източно подножие на планината Олимп. Серпентинестият път започва своето изкачване от покрайнините на града. След като се отклоните от магистрала А1 (Солун-Атина), на около 100 м н. в., започва полегато едва доловимо изкачване до момента, в който ще трябва да карате по стръмния рид, върху който са нанизани фибите. Серпентинестият път приключва с последната фиба, но след като преодолее рида, трасето се гмурва в планината Олим, където се разделя по две различни седловини. Като едното разклонение продължава в стръмен черен път, водещ до подножието на митичния Олимп.

Снимка: Meteo-Ride.com

Така че това трасе има много варианти. Можете просто да се отбиете от магистралата, да се изкачите до последната фиба, наслаждавайки се на гледката към морето, и после да се върнете долу, като продължите по вашия маршрут или посетите плажовете на Лептокария, които са носители на престижния Син флаг. Или бихте могли да се впуснете в дълбините на Олимп и да продължите към село Калипефки, където трасето пресича плитка седловина, последвана от плато. От платото отново с големи и не по-малко атрактивни фиби пътят се спуска към селцето Гони и обратно в жегата на равнината.

Снимка: Meteo-Ride.com

Третата ви опция е да продължите към Кария, където пак следва плитка седловина на около 1100 м н. в. Сетне, ако сте с подходящ мотоциклет, можете да се изкачите по черния път до Олимп, на който ще се спрем в отделно ревю.

Топографска значимост и силует

Трасето преодолява около 800-900 метра надморска височина само за 10-12 км, което го нарежда сред най-стръмните на Балканите. За това разстояние ще се изкачите по 38 обратни завоя, които изграждат специфичния серпентинест силует.

Любопити факти

• Кодово название: Серпентинестият път на Лептокария, Leptokarya Serpentine Road, Leptokarya Road, Проходът Олимпия. Наложили се наименования в български: Пътят над Лептокария, Серпентините на Лептокария.

• 11 км е дължината само на серпентинестият път, без отклоненията към Гони и Кария.

• 1007 метра е най-високата точка на пътя преди навлизането в планината.

•  38 - от толкова обратни завои е изградена серпентината. 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• За преминаването по пътя не се заплащат допълнителни такси.

 • Олимп е първият национален парк в Гърция, обявен през 1938 г.

• Името на град Лептокария произлиза от лешниковите дървета, които са в изобилие в района. На гръцки λεπτοκαρυά значи "лешниковото село". 

• Съществува хипотеза от древни времена, която гласи, че между Лептокария и Скотина се е намирал древният град Левитра, където според римския историк Павзаний (110-18о г.) е гробницата на Орфей.

Ръкописът на Павзаний „Описание на Гърция“ / Снимка: Уикипедия

• Плажовете около Лептокария са наградени с престижния ранг "Син флаг".

 

Завои

Едни от най-добрите в близост до България. Наистина! Рядко се среща серпентина с толкова широки и отворени фиби. Разбира се не са толкова бързи, колкото зиг-загообразните завои, но като за фиби, са доста бързи. Радиусите са големи и трасето е същинска писта, за по-печените ездачи. Настилката е абразивна и без дупки или неравности. Като добавим, че трафикът не е особено учестен, имате под краката си едно трасе, наистина приятно за езда. Все пак трябва да бъдете внимателни за изкачащи коли в завоите от време на време. А и поради близостта си до курортите, крайбрежните Катерини и Лептокария, както и факта, че се намирате в самия национален парк Олимп, имайте едно наум за наличието на циркулиращ трафик между планината и брега. Не е като други гръцки панорамни трасета, където с дни може да не видите кола, но все пак е в пъти по-ненатоварено от алпийските, румънските или черногорските проходи. Така че тук оценката ще бъде от средна към висока в полза на ненатовареността на трасето.

Серпентините на Лептокария - 38 обратни завоя (Leptokarya Serpentine Road)
Снимка: Meteo-Ride.com

Панорама

Макар и за малко, но можете да видите "змията" от фиби. Серпентина идва именно от латинското "serpentis" - змия. Тук можете да видите как тялото на змията се вие по рида на фона на крайбрежните гледки, които ще ви накарат да искате да останете по-дълго на пътя. Теченията също са благоприятни и не духа силен бриз, но може да поизгорите на слънцето. Затова препоръчваме пътят да се атакува привечер или сутрин по изгрев. Би било добре, ако тук имаше повече отбивки и беседки. Но беседка, при това от камък, ще видите чак по-нататък, ако продължите към платото и Гони.

Обекти и забележителности

Серпентинестият път се намира в близост до туристическия район на планината Олимп и пясъчното крайбрежие на Лептокария и Катерини. В градчето Лептокария можете да посетите Музей на геоложката история на Олимп. За любителите на средновековната история в близост е Платамонската крепост, построена от кръстоносците между 1204 и 1222 г, но историята и е още по-древна, защото мястото е стратегическо. Недалеч оттук, между Олимп и планината Осса, се намира и Темпейската долина.

На самото трасе няма разположени забележителности, но продължавайки на запад, можете да стигнете до националния парк Олимп - каква по-голяма забележителност от това. А непосредствено до самото трасе се намира манастирът "Рождество Богородично", наричан още манастирът "Каналон" . Това име се дължи на 4 потоците или канали около обителта, които формират близката рекичка.

Чудатости на пътя

Магнитното поле на Левитра. Предполага се, че древният град Левитра се е намирал в района. Освен като последната обител на Орфей, Левитра е бил известен и с магнитното си поле. Съвременни ентусиасти твърдят, че са открили точното местонахождение на полето, като са сложили табела с надпис "STOP MAGNETIC". На това място, ако сте с кола, трябва да спрете и да тествате явлението, оставяйки колата без ръчна и без скорост и леко да я бутате. Изненадващо тя започва да се движи нагоре по наклона. Според мистици там се случват странни неща.

Популярност и слава. Редовни събития

Тази част на Гърция е наричана още Дом на митичните богове и е много популярна туристическа дестинация. Пътешествениците са привлечени от естествената красота на планините, златните плажове, чистото море, добре развитата инфраструктура. Самото трасе обаче не е сред популярните пътища на Балканския полуостров.

Не ни е известно на самия път да се провеждат събития, като ралита и вело надпревари, но в близката Лептокария има няколко градски фестивала. На празника на града е обичай да се прави възстановка на разчленяването на Орфей от менадите. Събитието традиционно е на Задушница, като се нарича също и "Фестивал на кедъра". Празникът се отбелязва и в други населени места в община Дион-Олимп, като се предлагат вино и постна храна, има танци и песни.

Стикер за Leptokarya Serpentine Road

Серпентините на Лептокария – 38 обратни завоя (Leptokarya Serpentine Road

Места за настаняване около Серпентината на Лептокария

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Миди, киви и лешници

На брега не забравяйте да се насладите на местните скариди и най-вече на мидените ястия. Смесването на прясна и солена вода в региона благоприятства отглеждането на миди, което представлява около 90% от общото производство в Гърция. Култивираните миди в област Пиерия са известни със своя отличен вкус. Обикновено се консумират пържени.

Трябва да опитате и местния сорт киви - актинидио пиериас.

Също така, ако сте там през август, купете си пресни лешници - както споменахме по-горе, на тях Лептокария дължи името си. Много са вкусни и се отглеждат в големи количества.

Регионът е известен и със своите сирена - фета и козе сирене, както и вкусните меса. Ако ви поканят на барбекю, не пропускайте - там може да похапнете печено агнешно или ярешко, печени контосувли (от свинско) и вкусни ребра.

Пържени местни миди. Според традицията мидите са най-вкусни, когато се консумират в "месеците без Р": май, юни, юли и август. Тогава мидите са по-пълни, по-месести и по-вкусни.

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят е отворен целогодишно. Мястото е благоприятно за мото туризъм почти целогодишно, поради предимно средиземноморския си климат.

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Серпентините на Лептокария - Leptokarya Serpentine Road
10
Пътна настилка
10
Завои
5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
8.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
9
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.9 / 10
От пътешествениците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Серпентините на Лептокария - Leptokarya Serpentine Road
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

  • wikipedia
  • www.tasteatlas.com
  • onparnassos.gr

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button