3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Плака (Plaka Pass), яз. Пластира – Врагиана

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Плака e един от малкото асфалтирани* проходи в район Аграфа, Гърция. Трасето попада в териториите на номите Евритания и Кардица, навлизайки в историческата област Аграфа, част от южния дял на планината Пинд.

Заради тази гледка си струва да дойдете до тук! / Снимка: Meteo-Ride.com

От него стартира известният екстремен черен път към прохода Ниала.

Проходът Плака е задънен и асфалтът приключва в с. Врагиана, откъдето пътят има продължения в посоки север и юг, които са черни разклонения. Ако избягвате черните трасета, от с. Врагиана трябва да се върнете обратно до езерото Пластира.

Пътят се отклонява при езерото Пластира на около 880 м н. в. и за 10 километра преодолява денивелация от около 600 м, достигайки параклиса Свети Николай (Agios Nikolaos) на пика на седловината на 1562 м между връх Плака, който се извисява на 2005 метра, и близкия гигант връх Борлеро, 2002 метра.


*На трасето има кратка отсечка от около 2 км добре отъпкан черен път, който може да се премине с всякакъв вид мотоциклет.

Местоположение на прохода Плака

Пътна настилка

Важно уточнение! По трасето има участък от около 2 км черен път, но той е добре отъпкан и може да се премине с всякакъв вид мотоциклет. Има добра каменна основа и дори при мокро време не би трябвало да представлява трудност. Не се отказвайте, когато го видите. Упоритостта ви ще бъде възнаградена с чудесни гледки.

Кратката черна отсечка / Снимка: Meteo-Ride.com

След това започва добър асфалтов път с голям габарит и две ленти. По пътя има няколко хубави широки завои. Но ще видите и свлачища в усойните места. Внимавайте и за камъчета, спуснали се от стръмния скат върху трасето.

Свлачище / Снимка: Meteo-Ride.com
Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Плака, Plaka Pass, Πασσ Πλάκα, Проходът Агиос Николаос, Εκκλησία Άγιος Νικόλαος   

• 17 км е дължината на трасето от езерото Пластира до с. Врагиана

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

• 1562 м е най-високата точка на седловината.

2005 м е висок връх Плака.

Връх Плака, погледнат през череп на животно / Снимка: Meteo-Ride.com

•Езерото Пластира е кръстено на гръцкия генерал и политик Николаос Пластирас (1883-1953), чийто корени са от аграфското село Морфовони.

• Името на най-големия град в района - Кардица, вероятно произлиза от българското име Градица, което означава нещо като град или малко укрепление.

Манастирът на Короната е основан през 1123 г. от император Йоан II Комнин.

Панорама, обекти и забележителности

Отправна точка за атакуване на прохода е планинското езеро Пластира, откъдето - след приключване на живописната му обиколката - трябва да се отбиете в посока село Врагиана и недрата на местността Аграфа.

Язовирната стена също е впечатляваща и малко наподобява яз. Видрару на Трасфъгърашан в Румъния. Оттук можете да си вземете и магнитче или домашно сладко. След като продължите в посока Врагиана, започват същинските гледки от прохода Плака.

Язовирната стена на Пластира. На самата стена можете да си вземете сувенирче и бурканче сладко. / Снимка: Meteo-Ride.com

На всеки завой ви се иска да спрете и да снимате. Но титаничната и внушителна гледка се открива след завоя на осмия километър. Тогава пред вас ще се изправи стръмен коничен връх, който Мартин Вачков нарече "гръцкия Матерхорн". Но това пред вас е връх Плака. Гледката наистина е нереална и си заслужава човек да се облегне на близката ливадка с тревичка между зъбите, за да се полюбува на мястото.

Гледка към връх Плака / Снимка: Meteo-Ride.com

Следващият забележителен и панорамен момент е, когато сте в подножието на Плака на самия проход до параклиса. От тази локация вече се откриват и зъберите на другите 2-хилядници на Аграфа. Очаква ви спускане към Врагиана, където можете да посетите местната църква и старото училище.

Обивки

Близо до отбивката за Врагиана има добре утъпкан черен път, който води до известната панорамна площадка с гледка към езерото (всъщност язовира).

Около езерото Пластира обектът, който не е за изпускане, е Манастирът на Короната. Манастирът е основан през 1123 г. от император Йоан II Комнин след откриването на икона на Богородица в района. От манастира се вижда Тесалийската низина, а на всичкото отгоре и пътят до там е живописен.

Устойчивост на климатичната прогноза

Аграфа и подстъпите към нея, като езерото Пластира, са с по-сурови условия от обичайните температури, на които сте свикнали в Гърция, заради голямата надморска височина. Също така през зимата не очаквайте пътят да е почистен, макар че е важен за всички села в Аграфа, като Врагиана, Епиняна и едноименното село Аграфа.

Сутрешна мъгла над езерото Пластира. Гледка от село Свети Атанас (Agios Atanasios) / Снимка: Meteo-Ride.com

Трафик на прохода Плака

Незначителен по този задънен "бумеранг" (отивате и се връщате). Трафикът се генерира от малолюдните селца на Аграфа. Тъй че макар и задънен, проходът е спокоен. Интимен асфалтов проход, създаден само за вас!

Популярност и слава

Неизвестно трасе.

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около прохода Плака

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Зеленчукова юфка (Χυλοπίτες Λαχανικών)

Монасите от манастира Коронис (Манастира на короната) са известни със своите фермерски продукти. Зеленчукова юфка по традиционна рецепта на монасите, без добавки и консерванти. Можете да разгледате продуктите на монасите в електронния магазин тук.

Видео
Сайт на местната община (Кардица)
Авто/Мото сервиз в близост (Кардица)
Най-близката болница (Кардица)

Абонирайте се за нас в YouTube

Времето

Карта в реално време за движението на дъждовните облаци

Камера

Оценка от Meteo-Ride
Проходът Плака (Plaka Pass)
6.5
Пътна настилка
8.5
Завои
6.5
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
3.5
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
9.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 7.1 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Проходът Плака (Plaka Pass)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button