3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в АлбанияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Музинес (SH78: Qafa e Muzinës) и Синьото око на Албания

    

Оценка от Meteo-ride
(0 гласове)
Оценка от пътешествениците

Шосето SH78 или проходът Музинес на пръв поглед не изглежда нищо особено на картата и просто го маркирате като място, през което ще преминете на път за албанския адриатически бряг и курортите Саранда и Ксамил. Класическа седловина, която обаче е слабо обозначена и не е маркирана с табела от албанците. Трасето стартира от бързото шосе SH4 при разклона за село Гьоргугат, община Дропули, област Гирокастро.

Местоположение на прохода Музинес

Пътна настилка. Завои

Както казахме, на картата завоите не личат, но особено от западната страна на прохода има доста. Широки и добре отворени фиби, но качеството на асфалта не е хубаво и си личи, че той е износен от големия трафик.

Трафик

Пътят е силно натоварен, защото е основен между общините Гирокастро и Вльора, а те са двете най-натоварени по отношение на туристически поток. Отделно в близост до шосето се намира една от най-големите атракции на Албания – Syri i Kaltër, в превод „Синьо око“ или езерото без дъно. Изворът е един от общо 18-те, които снабдяват района с вода. Местните шофьори традиционно предприемат безразсъдни маневри и не спазват дистанция, тъй че имайте едно на ум на този път и бъдете внимателни.

Характерен белег на пътя е страничният зид откъм склона, който придава допълнително очарование на пътя.

Обекти и логистика

„Синьото око“

За да стигнете до Синьото око, трябва да се отклоните от SH78 малко след едноименното село Музинес и да продължите няколко километра по SH99, откъдето се отбивате по черен път за около 3-4 км, довещ до изворния комплекс. Странно как албанците, които през последните години инвестират доста в изграждането и модернизирането на пътища си, не са асфалтирали този мижав участък, който ще ви напраши доста. Но прахта по екипировката е пренебрежимо усложнение, което ще забравите бързо, когато попаднете в района на изворите. Уникална зеленина на фона на смарагдово синята река, тази река е запазила топонимията си от периода, в който земите са били български, и се казва р. Бистрица. На място ще откриете сянка и заведение за кафе и почивка.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Кафе ще намерите също така и на най-високата точка на прохода Qafa e Muzinës и то е същински убиец. Сериозно, кафетата в Албания са по италиански образец – къси и силни! Заслужава си човек да спре в това ресторантче, да похапне и да си отпочине.

В близост до пътя в една от махалите на Музинес се намира и стара гръцка православна църква, която впечатлява с размерите си за това малко населено място.

Устойчивост на климатичната прогноза

Ниската надморска височина от 570 метра в най-високата точка на прохода, обуславя един по-мек климат, направо сух. При изкачването от изток склоновете са каменисти с варовикови скали и обстановката е малко пустинна. Ландшафтът е много интересен и скалите са доста причудливи. Интересното тук е, че в ниското успоредно на пътя се вижда пътечката на пастирите и човек може да предположи, че това е древният дервент, по който хората, стоките и животните са прекосявали тези възвишения. От запад проходът е покрит със средиземноморски храсти. Тук около с. Музинес се намират и изворите на р. Бистрица.

Със сигурност по тези земи слънцето преобладава през по-голямата част от годината и вероятно не се задържа сняг. Проходът е отворен целогодишно.

Стикер от прохода в нашия магазин

СТИКЕР Проходът Музинес – SH78: Qafa e Muzinës

 

Проходът Музинес
6
Пътна настилка
7.5
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
2.5
Атрактивност
4
Поносимост на трафика
Оценка на автора 6.4 / 10
Проходът Музинес
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button