петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Кой е кралят на Алпите за 2019? Най-големият тест на мотори в света – резултатите

Кой е кралят на Алпите за 2019? Най-големият тест на мотори в света – резултатите

Alpen Masters е легендарно съревнование на мотоциклети, което се провежда от 2005 година и се организира от авторитетното немско списание с над 100-годишна история Motorrad. Като в тестовете участват топ журналисти от мотоциклетната гилдия от цяла Европа – Италия, Германия, Франция, Испания, а тази година имаше представители и от Хърватия и Швеция. Поканата от Motorrad за уикенда на Alpen Masters е огромно признание и своеобразен връх в журналистическата кариера в мотоциклетния бранш.

Тестът има за цел да сравни възможностите на мотоциклетите по високопланинските алпийски проходи и трасета. Серпентините и завоите в алпийския масив са рай за мото туризъм и мечта на много мотоциклетисти. Но за да осъществите мечтаното пътешествие, ще ви трябва подходящ мотоциклет. Тестът на Motorrad всяка година показва именно кой е „Царят на Алпите“.

Регламентът на мащабния тест включва сравнение на 20 мотоциклета, които са нови за настоящия сезон, или поне са ревизирани, в 5 различни класа, като победителят от всеки клас отива на големия финал, където се изправя в директна битка с другите финалисти.

Ето резултатите и победителите във всеки клас, както и самият финал, който показа тазгодишния властелин на алпийските трасета.

Първа част на теста: категория – Среден клас ендуро 

Победител: Honda Africa Twin


Втора част на теста: категория – Турър

Победител: BMW R 1250 RT


Трета част на теста: категория – Среден клас Nakeds

  • Aprilia Shiver 900
  • Honda CB 650 R
  • Kawasaki Z 900 (A2)
  • Triumph Street Triple S 660

Победител: Aprilia Shiver 900


Четвърта част на теста: категория – Adventure XL

Победител: BMW R 1250 GS HP


Пета част на теста: категория – Класик Scrambler

Победител: Moto Guzzi V85 TT


Шести заключителен етап на теста, в който се разглеждат и тестват победителите от всичките 5 категории

  1. BMW R 1250 GS HP (Победител в Adventure XL)
  2. Honda Africa Twin (Победител в среден клас ендуро)
  3. BMW R 1250 RT (Победител в Турър)
  4. Moto Guzzi V85 TT (Победител в Scrambler)
  5. Aprilia Shiver 900 (Победител в среден клас Nakeds)

Любопитен финал, макар че нищо неочаквано не се случи и изданията на победителя и подгласника така или иначе доминират в последните години. Същите се срещат по алпийските пътища повече от еделвайсите и мармотите. Но интересното тук е, че за 14-годишната история на Alpen Masters никога не се е случвало сред финалистите да присъства новия модел на победителя от предишното издание. Регламентът предвижда победителят от предишната година директно да се класира за финала, за да защитава титлата си. Но по този начин бихме имали BMW R 1200 GS срещу R 1250 GS и затова миналогодишният победител тази година не взе участие във финалния етап. Може би сравнението щеше да е интересно в някои отношения, но мотоциклетите са твърде подобни и в този контекст нямаше да има много смисъл.

Все пак след като Шивър отпадна заради неконкурентното си окачване, Гуци заради липсата на конски сили в сравнение с останалите претенденти, а RT-то заради килограмите и липсата на гъвкавост в острите спънати завои, вижте как се разви двубоя между Африката и новото издание на GS.

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts