3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Швейцария
Актуално

Проходът Юлиер – Julierpass

    

Оценка от Meteo-ride
(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците

Проходът Юлиер, Julierpass, Passo del Giulia

Ще започнем това ревю по-нестандартно – с един въпрос, на който всеки за себе си вероятно има отговор. Ние ще се опитаме да дадем нашия, при това само за конкретния случай. И така, когато човек пътува, трябва ли да се доверява на съветите на местните или да слуша интуицията, предварително начертания план или разума си?

Швейцария е мечтана земя, идеал и може би леко неразбрано явление. Още по-неразбрани са швейцарците, които са амалгама от няколко народа, но преди всичко са част от алпийска култура. Един такъв местен алпиец, швейцарец от италиански произход, който бе наш хазяин в Sedrun, твърдо отсече:

„Човече, трябва да продължите към Passo del Giulia, никакво връщане към Oberalp Pass и Val Tremola, още повече, че утре там ще вали. А и не знаете ли? Щом сте пас хънтъри, вероятно сте чули, че сп. „Adventure Bike Rider“ миналата година обявиха Passo del Giulia за най-добрия проход за каране в Алпите. Не, не, не като природа, а като завои и в комбинация с шосето, спускащо се към Силвапана и Maloj Pass. Казвам ви идете! Пътят върви покрай едни язовири и завои със съвършени виражи.“

Така каза Микеле и сметнах, че трябва да го цитирам, защото какво по-добро ревю за този път от неговото мнение. Дали е субективно? Разбира се, но той каза, че пътува и по двата маршрута поне два пъти в месеца, защото брат му имал хотел на брега на езерото Комо и познава добре трасетата в района. Не бихме могли да пренебрегнем мнението на местното автохтонно население и последвахме съвета на Микеле…

Проходът Юлиер - Julierpass

Любопитни факти:

  • Кодово название: Шосе 107
  • Дължина: 42 км
  • 2284 м е най-високата точка на шосето.
  • 1820 е годината, в която е построен пътят, заменящ стария Septimer Pass.
  • 2009 г. се извършва реабилитация на шосето, която „изправя“ голяма част от серпентините.
  • Разположен е в кантон Граубюнден, което е най-голямата област в Швейцария.
  • На най-високата точка на седловината се намира кулата театър.

Завои и пътна настилка

Да, по този критерий наистина може да се каже, че е супер! Изключително темпово, направо с характеристиките на писта, само дето не е в кръг. Широки и бързи завои, серпентини с голям градус, перфектни виражи. Ако сте се уморили да въртите по остри обратни завои по време на вашия трип, това е един доста релаксиращ път.

Наличие/Отсъствие на трафик

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Проходът е спокоен – вероятно поради факта, че в областта се намира един от най-скъпите курорти в цял свят – Сейнт Мориц или заради това, че не свързва големи градове. Разбира се, има го стандартният трафик като за алпийска седловина с всичките луди братя, които циркулират по пътя, каравани и т. н. През август със сигурност е още по-натоварено, пак стандартно (както многократно сме давали съвети, не планирайте вашето мотоциклетно пътешествие през август), но със сигурност проходът предлага по-голямо уединение от това на Стелвио или Гросглокнер например.

Панорама

Красив и много зелен, с много дух! С жълти цветя по зеления килим. Различен е. Това място човек трябва да го усети по друг начин – със сърцето и душата си, за да долови чистата енергия, невидимото, уханието. Очите по-трудно ще напълни, но ще си тръгне изпълнен с чистия въздух и нещо, което няма да може да обясни, но ще го държи поне до ниското при Силвапана, където емоциите и мислите ще се заменят с езерните гледки, баровските лодки и мислите за следващия проход. На сами прохода има красиво езеро с интересни камъни, тип морени.

Обекти и логистика

Бензиностанции има в Силвапана и Савони, така че от гледна точка на гориво сте осигурени. Хотели и къмпинги също има в района, но както и при съседния проход Малоя, с който вече ви запознахме, е доста скъпичко. На най-високата точка се намира обичайният за алпийски проход магазин за сувенири и местенце за кафенце. Има и хостел, където цените на нощувките обикновено са космически. Интересното е, че до хостела имаше голяма спирка за автобуси, което създава усещане, че сте в урбанизирана среда.

И сега най-интересното, което ни втрещи – огромна червена модернистична сграда, вероятно някои зелени организации настръхват при вида й. Продавачката на сувенирите (Герда примерно) ни обясни, че това всъщност е сграда за театрални спектакли и формата била в хармония с природата. Сградата е изработена основно от дърво, а през множеството арковидни прозорци околният пейзаж става неразделна част от декора на представленията. Затова постановките са тематични, съобразени със сезона в момента. Театърът побира до 270 зрители, а проектът има краен срок – през 2020 г. сградата ще бъде демонтирана.

Проходът Юлиер - Julierpass

Устойчивост на климатичната прогноза

Странно, но в началото на прохода откъм Тийхфенкастел беше ветровито, както и в края при Силвапана, а на самия пик на Юлиер беше тихо. Проходът е класическа седловина между два върха, които обаче са масивни и широки и правят завет. Същевременно е отворен и не се създава обичайното завихряне и определено не духа толкова силно. Зимата проходът се затваря, за разлика от Малоя. Най-топлото юли е юли със средна температура 11 ° C, а естествено най-студен е януари със средна -14 ° C. Средното количество валежи е 1,693 милилитра годишно. Ноември е най-дъждовен с 231 милиметра на квадратен метър, а най-сух е март с 85 милиметра. 

Е, по време на нашата експедиция в средата на юли, също валеше и това е причината в нашето видео ревю на канала ни в youtube да нямаме обичайните дрон кадри, които обичаме да ви показваме.

Популярност и слава

Толкова ли е добър, колкото казват местните и Adventure Bike Rider? Трябва ли да слушаме винаги местните, авторитетите или себе си?

Нямаме категоричен отговор на този въпрос. На някой ще му липсват серпентините, други ще се радват на правите, трети ще кажат, че няма много панорама. Със сигурност обаче Julier Pass трябва да влезе във вашия списък за посещение в Швейцарските Алпи. Дори и да не сте ловец на проходи, това определено е от онези пътища, които влизат в категорията „трябва да се види и да се кара“.

Видео ревю на канала ни в youtube – дайте един палец на видеото и се абонирайте за канала ни!

Местоположение на прохода Юлиер

Проходът Юлиер - Julierpass
10
Пътна настилка
10
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
8
Панорама
7
Популярност и Слава
6.5
Устойчивост на климатичната прогноза
7
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8 / 10
Julierpass
9
Пътна настилка
8.5
Завои
6
Обекти/Забележителности
9
Панорама
8
Атрактивност
9.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Проходът Джау – Passo Giau: SP638 – Неповторима 360° панорама

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button