Планински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета в АлпитеШвейцария

Проходът Юлиер – Julierpass

    

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Ще започнем това ревю по-нестандартно – с един въпрос, на който всеки за себе си вероятно има отговор. Ние ще се опитаме да дадем нашия, при това само за конкретния случай. И така, когато човек пътува, трябва ли да се доверява на съветите на местните или да слуша интуицията, предварително начертания план или разума си? Швейцария е мечтана земя, идеал и може би леко неразбрано явление. Още по-неразбрани са швейцарците, които са амалгама от няколко народа, но преди всичко са част от алпийска култура. Един такъв местен алпиец, швейцарец от италиански произход, който бе наш хазяин в Sedrun, твърдо отсече:

“Човече, трябва да продължите към Passo del Giulia, никакво връщане към Oberalp Pass и Val Tremola, още повече, че утре там ще вали. А и не знаете ли? Щом сте пас хънтъри, вероятно сте чули, че сп. “Adventure Bike Rider” миналата година обявиха Passo del Giulia за най-добрия проход за каране в Алпите. Не, не, не като природа, а като завои и в комбинация с шосето, спускащо се към Силвапана и Maloj Pass. Казвам ви идете! Пътят върви покрай едни язовири и завои със съвършени виражи.”

Така каза Микеле и сметнах, че трябва да го цитирам, защото какво по-добро ревю за този път от неговото мнение. Дали е субективно? Разбира се, но той каза, че пътува и по двата маршрута поне два пъти в месеца, защото брат му имал хотел на брега на езерото Комо и познава добре трасетата в района. Не бихме могли да пренебрегнем мнението на местното автохтонно население и последвахме съвета на Микеле…

Проходът Юлиер - Julierpass

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#516ec0″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе 107

 Дължина: 42 км

2284 м е най-високата точка на шосето.

1820 е годината, в която е построен пътят, заменящ стария Septimer Pass.

 2009 г. се извършва реабилитация на шосето, която “изправя” голяма част от серпентините.

 Разположен е в кантон Граубюнден, което е най-голямата област в Швейцария.

 На най-високата точка на седловината се намира кулата театър.

Проходът Юлиер - Julierpass
Снимка: Benjamin Hofer / Giovanni Netzer

 

[/quote]

Завои и пътна настилка

Да, по този критерий наистина може да се каже, че е супер! Изключително темпово, направо с характеристиките на писта, само дето не е в кръг. Широки и бързи завои, серпентини с голям градус, перфектни виражи. Ако сте се уморили да въртите по остри обратни завои по време на вашия трип, това е един доста релаксиращ път.

Наличие/Отсъствие на трафик

Проходът е спокоен – вероятно поради факта, че в областта се намира един от най-скъпите курорти в цял свят – Сейнт Мориц или заради това, че не свързва големи градове. Разбира се, има го стандартният трафик като за алпийска седловина с всичките луди братя, които циркулират по пътя, каравани и т. н. През август със сигурност е още по-натоварено, пак стандартно (както многократно сме давали съвети, не планирайте вашето мотоциклетно пътешествие през август), но със сигурност проходът предлага по-голямо уединение от това на Стелвио или Гросглокнер например.

Панорама

Красив и много зелен, с много дух! С жълти цветя по зеления килим. Различен е. Това място човек трябва да го усети по друг начин – със сърцето и душата си, за да долови чистата енергия, невидимото, уханието. Очите по-трудно ще напълни, но ще си тръгне изпълнен с чистия въздух и нещо, което няма да може да обясни, но ще го държи поне до ниското при Силвапана, където емоциите и мислите ще се заменят с езерните гледки, баровските лодки и мислите за следващия проход. На сами прохода има красиво езеро с интересни камъни, тип морени.

Обекти и логистика

Бензиностанции има в Силвапана и Савони, така че от гледна точка на гориво сте осигурени. Хотели и къмпинги също има в района, но както и при съседния проход Малоя, с който вече ви запознахме, е доста скъпичко. На най-високата точка се намира обичайният за алпийски проход магазин за сувенири и местенце за кафенце. Има и хостел, където цените на нощувките обикновено са космически. Интересното е, че до хостела имаше голяма спирка за автобуси, което създава усещане, че сте в урбанизирана среда. И сега най-интересното, което ни втрещи – огромна червена модернистична сграда, вероятно някои зелени организации настръхват при вида й. Продавачката на сувенирите (Герда примерно) ни обясни, че това всъщност е сграда за театрални спектакли и формата била в хармония с природата. Сградата е изработена основно от дърво, а през множеството арковидни прозорци околният пейзаж става неразделна част от декора на представленията. Затова постановките са тематични, съобразени със сезона в момента. Театърът побира до 270 зрители, а проектът има краен срок – през 2020 г. сградата ще бъде демонтирана.

Проходът Юлиер - Julierpass

Устойчивост на климатичната прогноза

Странно, но в началото на прохода откъм Тийхфенкастел беше ветровито, както и в края при Силвапана, а на самия пик на Юлиер беше тихо. Проходът е класическа седловина между два върха, които обаче са масивни и широки и правят завет. Същевременно е отворен и не се създава обичайното завихряне и определено не духа толкова силно. Зимата проходът се затваря, за разлика от Малоя. Най-топлото юли е юли със средна температура 11 ° C, а естествено най-студен е януари със средна -14 ° C. Средното количество валежи е 1,693 милилитра годишно. Ноември е най-дъждовен с 231 милиметра на квадратен метър, а най-сух е март с 85 милиметра. Е, по време на нашата експедиция в средата на юли, също валеше и това е причината в нашето видео ревю на канала ни в youtube да нямаме обичайните дрон кадри, които обичаме да ви показваме.

Популярност и слава

Толкова ли е добър, колкото казват местните и Adventure Bike Rider? Трябва ли да слушаме винаги местните, авторитетите или себе си? Нямаме категоричен отговор на този въпрос. На някой ще му липсват серпентините, други ще се радват на правите, трети ще кажат, че няма много панорама. Със сигурност обаче Julier Pass трябва да влезе във вашия списък за посещение в Швейцарските Алпи. Дори и да не сте ловец на проходи, това определено е от онези пътища, които влизат в категорията “трябва да се види и да се кара”.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18078,18079,18080,18077,18081,18082″][/images_grid]

Видео ревю на канала ни в youtube – дайте един палец на видеото и се абонирайте за канала ни!

[mom_video type=”youtube” id=”-gIEh2XGr5c” width=”1003″ height=”500″]

Местоположение на прохода Юлиер

[review]
Julierpass
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (0 гласове)
Пътна настилка0
Завои0
Обекти/Забележителности0
Панорама0
Популярност0
Поносимост на трафика0
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на прохода Юлиер

Пътна настилка - 10
Завои - 10
Обекти и логистика - 10
Панорама - 7.4
Популярност и слава - 6.9
Уст. на клим. прог. - 6.1
Н/О. на трафик - 7.5

8.3

User Rating: Be the first one !

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

17 + 18 =

Back to top button