3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходКаньониКрайбрежни трасетаПланински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в АзияТрасета в Турция

Трасетата в Национален парк Олимпос-Бейдагларъ (Тахтали)

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Трасетата, виещи се около крайбрежния планински национален парк Бейдагларъ (Beydağları) в Турция, са съвкупност от живописни пътища, които дълго време се чудехме дали да опишем по отделно или като един маршрут. Трасетата не са много дълги, но предлагат многобройни живописни гледки и интересни туристически обекти. И на всяко от тях можете да прекарате часове, разглеждайки красотите наоколо.

Трасетата в Национален парк Олимпос-Бейдагларъ (Тахтали)

Тъй като общата им дължина не надхвърля 200 км, в крайна сметка решихме да разгледаме Национален парк Олимпос-Бейдагларъ като едно трасе, съдържащо няколко подтрасета:

Каньоните на Кемер

  • Каньонът Кесме (Куздере), продължаващ до селището Уколук (Ucoluk Pass, 1300 м)
  • Каньонът Гьойнюк
Проходите и планинските трасета:
  • Кумлука-Кемер (част от D.400)
Крайбрежно шосе D.400 – 2057 км
  • Проходът Уколук: Кумлука-Анталия (през Националния парк); Ucoluk Pass, 1300 м
  • Павираният път до базовата станция на лифта на Тахтали.

Местоположение

Завои

Рядко ни се налага да пишем за толкова разнородни пътища, обединени в един маршрут, и затова оценката по критериите ще бъде осреднена и субективна. Но със сигурност ще бъде висока. Тук ще намерите всички категории трасета, които разграничаваме на нашите страници: планински проходи, крайбрежни проходи и пътища, каньони и клисури, както и задънени пътища, като павирания път до лифта Тахтали. А освен това, ако решите да кривнете в някой сукак, можете и офроуд радости да си доставите. Въобще национален парк Олимпос-Бейдагларъ, който включва в себе си и Тахтали, предлага всичко, от което имате нужда, за да се забавлявате с мотоциклета си.

Панорама

Панорамните гледки спират дъха и са много разнообразни. В каньоните ще се чувствате мънички – с огромните скали, надвиснали над вас и тесните процепи, през които трябва да се промушите. На планинските и на крайбрежните трасета пред вас ще се открива безкрайния син хоризонт, а по пътищата във вътрешността ще съзерцавате върховете на планини, издигащи се над 2000 метра.

Върх Бeй, 3086 м, вляво и връх Тунч-Берекет, 2680 м, в средата. Изглед от селището Уколук.
В каньона Куздере

Трафик и пътна настилка

Трафикът по вътрешните трасета е изключително малък. Но това за жалост се компенсира от натоварените крайбрежни пътища около курортите, особено в частта на гигантския D.400, където има и тежкотоварен трафик. Пътната настилка е безупречна дори на дивите вътрешни шосета.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Знаково стопанство

Абсолютно на ниво! Предвид и туристическия район, целият национален парк е добре обозначен с табели и знаци. Дори видяхме нещо, което човек би помислил, че е инженерна грешка, но веднага след като осмисли, разбира, че става въпрос за щадене на природата в националния парк - дърво на средата на пътя и пътят се разделя на две, за да го заобиколи! Каква грижа за природата показват нашите комшии! Впечатлени сме.

За съжаление на проходите няма табели с надморската височина, но пък за сметка на това има добре развита инфраструктура около пътищата.

Популярност и слава

Националният парк Тахтали също е добре известен, а като прибавим и местните курорти и древни градове с хилядолетна история, то несъмнено това е доста славно и престижно място за покоряване. D.400 също е част от тези трасета и добавя шипка слава.

Забележителности, обекти и логистика

Какво да кажем... Ами, затова се чудехме дали да не разгледаме пътищата по отделно. Тук има всичко! Природните дадености, съчетани с античната история и гостоприемството на домакините ще направят престоят ви в тази част на Турция незабравимо преживяване.

Павираният път до лифта

Несъмнено най-голямата съвременна антропогенна забележителност на парка е лифта. До станцията на съоръжението можете да достигнете като от главният път Анталия-Кемер се отбиете по 11-километров павиран път! Цели 11 километра, които преодоляват около 700 м надморска височина, за да ви отведе до първата спирка на лифта и паркинга.

Природната забележителност, която е достъпна и не е за пропускане е каньонът Гьойнюк. Има и доста пешеходни маршрути, за разполагащите с повече време, като този до Огньовете на Химера.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традиционни ястия в района

Пияз. Пиязът представлява традиционна турска бобена салата. В по-голямата част от страната това е общ термин за ястие от сух боб, магданоз, лук и смрадлика. В област Анталия обаче пиязът съдържа и богат сос от тахан, лимонов сок и оцет.
Antalya Piyaz from Turkish Cuisine
Зърната се заливат със соса, а ястието обикновено се гарнира с накълцани домати, нарязан лук, твърдо сварени яйца, зехтин и магданоз. Пиязът често се сервира като гарнитура към кьофтета и меса на скара, но може да бъде включен и в селекция от мезета.
Любопитни факти

Кодово название: "Пътищата на Тахтали", Национален парк Олимпос-Бейдагларъ

1972 г - с указ на правителството е създаден Националният парк Олимпос-Бейдагларъ. 

865 растителни вида, от които 25 ендемични, характеризират голямо биоразнообразие в парка. Срещат се редки бозайници, като планинска коза, дива котка, каракал и вълк.

• В планината Химера, близо до шосе D.400, има пешеходен маршрут, водещ до неугасващи огньове, които горят от древни времена. Метан подхранва пламъците, който излиза от недрата на Химера. В древността огньовете били толкова високи и ярки, че по тях, като по морски фарове, се ориентирали мореплавателите. Древногръцките митове разказват за чудовището Химера, което дишало огън. Химера е част от потомството на чудовищата Тифон и Ехидна, нейни братя и сестри са кучето Цербер, Лернейската хидра, Немейския лъв и Сцила. Химера била убита от героя Белерофонт.

• Факти и данни за лифта до връх Тахтали

- Разлика във височината: 1639 м

- Дължина на въжената линия: 4350 м

- Кабината побира 80 души.

- За един час въжената линия превозва 470 пътници.

- Времето за изкачване/спускане е 10 минути.

- Билет за възрастни: 33 EUR (двупосочно пътуване) за 2018 г

- Еднопосочен билет: 22 EUR

- Детски билет (до 16 години): 16 EUR (двупосочно пътуване)

- Деца под 7 години: безплатно

- Летен период: тръгвания всеки ден на кръгъл час и в и половина от 09:00 до 19:00

- Зимен период: тръгвания всеки ден на кръгъл час от 10:00 до 17:00

 

• Каньонът Гьойнюк е с режим на достъп и трябва да заплатите такса, за да влезете. Работното време на обекта е до 19:00 часа.

СТИКЕР Шосе D-400

Можете да седнете да похапнете и в заведението в самия каньон до възсановения Римски мост

Устойчивост на климатичната прогноза.

Брегът и планините се отличават с типичните за Средиземно море горещини. Въпреки географската си близост до Анталия обаче, районът на Кемер има своите особености: мусонната природа на климата е по-слабо изразена и валежите в сравнение с Анталия са с почти една четвърт по-малко (особено през зимните месеци).

Лятото в Кемер е слънчево, сухо и много горещо, със следобедни температури често надвишаващи 40°C на сянка. Ясното време в Кемер доминира през по-голямата част от годината (с изключение на зимните месеци).

От запад Кемер е заобиколен от високите планини на Тахтали, така че преобладават източните и югоизточните ветрове. През лятото има много малко ветровити дни, докато през есента и зимата ветровете са по-силни.

Трасетата в Национален парк Олимпос-Бейдаглари (Тахтали)
9
Пътна настилка
8.5
Завои
10
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9.5
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9.3 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Трасетата в Национален парк Олимпос-Бейдаглари (Тахтали)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Допълнителни източници:

www.wikipedia

www.nationalparksofturkey.com

kemer-antalya.com

www.gezitalya.com

Yandex.Weather

www.antaliy.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button