3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в ИталияТрасета във ФранцияЧерен или с лоша настилка
Актуално

Пътят на солта (Alta Via del Sale) – От Алпите до морето

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Пътят на солта е един от многото с това име, част от древните маршрути на движение на тази ценна суровина. Ще разпознаете обаче Alta Via del Sale по каменната фиба и това, че ви отвежда до Лигурийския бряг на Италианската ривиера.

Но не бързайте да тръгвате натам. Този черен път е почти защитена зона, минаваща през национален парк, и за да преминете оттам трябва да получите разрешение и да си закупите билет. Таксата за преминаване струва 15 евро за мотоциклет, като цената е същата и за кола. Също така трябва да се подготвите добре, защото маршрутът е дълъг - около 80 километра.

Историческият път преминава последователно през няколко високопланински прохода като Танд (Colle di Tenda, 1870 м), Коларденте (Passo di Collardente, 1601 м), Танарело (Passo Tanarello, 2042 м), Сакарело (Passo Saccarello, 2201 м), Селевекие (Colle delle Selle Vecchie, 2097 м), Синьори (Colle dei Signori, 2107 м), асфалтирания Жу План (Col de Joux Plane, 1692 м) и Боария (Colle della Boaria, 2102 м).

Маршрутът Via del Sale е известен още и като Route du Marguareis, Piste de l'Amitié и Ligurische Grenzkammstrasse. Изграден е през Средновековието за транспортиране на сол от Вентимиля до Лимоне Пиемонте и оттам до Торино. Трасето върви по най-краткия маршрут по хребета на планината, свързвайки многобройни военни постове и крепости, които са охранявали преминаването на доставките от сол по границата между Италия и Франция.

Местоположение

Местоположение

Трафик

Трасето има някои специфични ограничения, които влияят върху трафика. Трябва задължително да се отбележи, че пътят е затворен за моторни превозни средства във вторник и четвъртък и е отворен всеки ден за пешеходци и велосипедисти. Това прави маршрута изключително спокоен за велосипедистите, но ограничава възможностите за мото посетителите. Трасето е ненатоварено, нещо което е характерно за пътищата с настилка макадам.

Снимка от Colle della Boaria, където се намира емблематичната фиба

Завои. Пътна настилка

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

За разлика от другите части на Алпите, Лигурийските Алпи предлагат невероятни условия за тези, които обичат черните високопланински пътища. Тук те умишлено не са асфалтирани, за да се запази автентичността на "Солния път" и спокойствието в национален парк Маргаре. Любителите на този тип трасета ще останат очаровани от региона.

Пътят е тесен и на завоите е необходимо особено внимание. Трасето е изпълнено с красиви завои, но с най-голяма честота те са при проходите Танд и Танарело (Passo Tanarello/ Pas du Tanarel), който е разположен точно на френско-италианската граница.

Емблемата на пътя обаче си остава зиданата фиба при Colle della Boaria. Имайте предвид, че поради спецификата на чакълестата настилка не можете да поддържате високо темпо на придвижване и тези километри се взимат бавно, още повече, че на почти всяка крачка пред вас се разкриват изумителни гледки. 

Панорама. Забележителности, обекти и логистика

Приморските Лигурийски Алпи предлагат чудесни места за съзерцаване на хоризонта, а Пътят на солта преминава високо по хребетите на Национален Парк Маргаре и Национален парк Приморски Алпи. Районът е известен и като Малките Доломити, като тук ще откриете причудливи скалисти върхове и образувания.

Гледката към Вентимиля, откъдето започва Пътят на солта. Това градче на Италианската ривиера ще ви посрещне със страхотни плажове и типични средиземноморски тесни улички.

Популярност и слава. Редовни събития.

Първата неделя на август пред статуята на Исус Христос в планината се отслужва света литургия от епископа на Лигурия. Това се прави от 1901, годината на издигането й.

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

 

 

Място, където можете да хапнете традиционен местен изпечен хляб и домашни десерти и сладкиши е хижата Дон Бербера, разположена на 2079 метра.

 

Любопитни факти

Кодово название: Alto Via del Sale, Passo delle Saline, Пътят на солта, Проходът на солта, Route du Marguareis, Piste de l'Amitié и Ligurische Grenzkammstrasse

2330 е най-високата точка на маршрута.

15 евро - толкова струва билета за мотоциклет, кола или АТВ.

20 км/ч - толкова е разрешената максимална скорост на прохода Боария (Colle della Boaria).

  През II в. пр. н. е. във Вентимиля живее лигурският народ интемели и градът е тяхна столица с името Albium Intemelium. От XII век чак до 1505 г. градът е самостоятелен. След това е под управлението на Генуа, a от 1814 г. влиза в Сардинското кралство.

48 - толкова фиби има проходът Танд (Col de Tende).

През 1261 г. граф Пиетро ди Вентимиля се жени в Константинопол за Евдокия Ласкарина Асенина, внучка на българския цар Иван Асен II и на никейския император Теодор II Ласкарис и основава с нея династията Ласкарис ди Вентимиля. По-късно това графство се нарича „Тенде“ (по-късно Танд).

Днес Танд е малко селце с красива черква.

•  Благодарение на Евдокия към герба на рода се добавя двуглав орел, символ на нейния царствен произход. В Кралство Арагон, където живее, след като овдовява, Евдокия е известна като Ирина, на името на сестра си и българска царица Ирина.

Гербът на Ласкарис ди Вентимиля 

Името на Лимоне Пиемонтe няма нищо общо с лимоните, макар че на общинския герб е изобразен лимон, поне от 1614 г. насам. Топонимът Limonus е засвидетелстван за първи път в пергамент от 1290 г., запазен в държавния архив на Танд. Произхожда от келтския термин limo, обозначаващ растението бряст.

Изглед към Лимоне Пиемонте

Лимоне Пиемонте е един от първите ски курорти в Алпите - още от началото на ХХ век поради близостта му до железопътната линия Кунео-Вентимиля. Известен е като "кралицата на Приморските Алпи".

1882 г. е изграден железопътният тунел под прохода Танд, който много време е най-дългият тунел в света.

Устойчивост на климатичната прогноза. Режим на работа

В случай на извънредни обстоятелства, включително тежки метеорологични условия, които застрашават безопасността на пътуващите, местните власти може да забранят преминаването по маршрута дори на притежатели на валидни разрешителни.

Период, в който маршрутът е отворен и работно време:
От средата на юни до средата на септември: 08:00 - 20:00 (последен вход 18:00)

От средата на септември до затварянето в началото на октомври: 08:00-18:00 (последен вход в 16:00)

Вторник и четвъртък - затворен за моторизиран трафик.

Пътят на солта (Alta Via del Sale)
3.5
Пътна настилка
9.5
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
7.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Пътят на солта (Alta Via del Sale)
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 


Източници:

www.alpine-pearls.com

www.ilmotociclistaffamato.com

www.viaggiavventurenelmondo.it

o2riders.it

www.lobservateurdemonaco.mc

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button