3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
АлпиИталияПланински проходиПланински трасетаРевютаСан БолдоТрасетаТрасета в АлпитеТрасета в Италия

Сан Болдо (Пътят на 100-те дни) San Boldo Pass

    

От meteo-ride.com
(4 гласове)
Оценка от мото пътешествениците

Построен през лятото на 1918 г. само за три месеца, по инициатива на австрийската армия, трасето е наречено „Пътят на 100-те дни“. В строежа на Passo San Boldo са включени жени, деца, пленници и е изграден поради логистичната нужда на военните и техните планове. Макар че още през 19 век е била ясна необходимостта да се построи път на това място, едва във военно време проектът е реализиран, при това с няколко специфични изисквания, които в наши дни правят този път толкова чудат и уникален. Австро-унгарската армия е искала да изгради път, по който да може да предислоцира артилерийските си оръдия, чиято тежест е противопоказна за голям наклон. За това инженерите са били принудени да измислят начин да се преодолее географската особеност на стръмното място и наклонът да не превишава 12%. За целта се изграждат 5 тунела, 6 моста и множество шкарпи. 

Започнахме първо с превода на историята, за да ви въведем в специфичната чудатост на това трасе и да обясним защо изглежда така – въпрос, който си задават мнозина. Всъщност едва ли има човек, който да не поглежда многозначително, щом го види. 


Любопитни факти:

  • Кодово название: Strada Statale 635
  • Дължина – 11,3 км
  • 18 – са обратните завои, 7 от тях скрити в тунелите.
  • 5 – са тунелите.
  • 1918 февруари – започва строежът.Сан Болдо (Пътят на 100-те дни) San Boldo Pass
  • Пътят е кръстен на испанския монах отшелник – Болдо, който живял по тези земи. Обявен по-късно за светец.
  • 9 000 000 – толкова души са мобилизирани през 1914 от Австро-Унгария, която има една от най-силните сухопътни армии през I-та Световна война. Като това е третата по численост мобилизация след тези в Руската империя и Германия. Австрийците разбиват италианския фронт и само нуждата да се пратят войски в помощ на Германия на западния фронт отървава италианците от тотален разгром и превземане на Милано и Рим.
  • 706 – на толкова метра над. вис. е разположен проходът.

Завои. Пътна настилка

Е, можем да кажем, че инженерите са успели и са сътворили един архитектурен шедьовър, въпреки че Австро-Унгария губи войната, а проходът своята стратегическа важност. Шосето е еднопосочно и преди влизането в тунелите има светофарни уредби, които трябва да следите, за да не се засечете в тесните тунели с насрещния трафик. Има ограничение също така и за височината на превозните средства – 3,2 метра, тъй като преди е имало множество засядания на автобуси в тунелите.

Фибите са покрити с тунели, което е неземна красота. И ако трасето има някакви недостатъци, то това е фактът, че трае много кратко. Завоите в тунелите са общо 6 и се преминават бързо. Затова ви препоръчваме да се върнете и да ги минете още веднъж, това упражнение ще ви отнеме най-много още 5-10 минутки, но пък си заслужава кефа.

Пътната настилка е чудесна и няма забележки.

Обекти и логистика. Панорама

Недалеч от градчето Sant’Antonio Tortal, откъдето започва San Boldo Pass, е разположен тесният каньон Brent de l’Art. Той е напълно достъпен от пътя и според нас 100% задължителен да се разгледа. За целта ще трябва да оставите моторите или велосипедите на паркинга, като смятаме, че той е напълно сигурен и няма от какво да се притеснявате. След което да направите една незабравима пешеходна разходка, която ще ви пренесе на друга планета. Можете също така да останете да спите в градчето Sant’Antonio Tortal, за да имате време да разгледате този феномен.

Популярност и слава. Устойчивост на климатичната прогноза

Благодарение на своята уникална и енигматична визия проходът е популярен по цял свят. Често е включван във всевъзможни класации за пътища с тунели и фиби. Признайте си и вие… Някога виждали ли сте подобни фиби? Забити в накипрената прическа на планината Сан Болдо. Невероятно!

Достъпността му също е важен фактор за популярността, тъй като за да го достигнеш, не е необходимо да преминеш през пропасти и зъбери. Разположен е току преди голямата равнина на Северна Италия на едва 700 метра надморска височина, което определя и мекия климат в района. Може да се комбинира добре с трип до Падуа и Венеция. Отворен е целогодишно, но често е затварян за няколко дни през зимата при обилен снеговалеж и заледявания.

Трафик

Нормален, но предвид горната точка може да бъде и доста интензивен през укендите, особено през активния сезон.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

каньон Brent de l’Art


Сан Болдо
10
Пътна настилка
9
Завои
8.5
Обекти/Забележителности
10
Панорама
10
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
7.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 9.2 / 10
Сан Болдо (Пътят на 100-те дни) San Boldo Pass
8.5
Пътна настилка
10
Завои
8.9
Обекти/Забележителности
9.5
Панорама
8.8
Атрактивност
7.3
Поносимост на трафика
От приключенците (4 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button