3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаСкоростниТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите
Актуално

Проходът Самарина (Samarina Pass) и монументът Анитсас

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците
Докладвай за пътя

Проходът Самарина (Samarina Pass) е високопланински проход в планината Смолика, част от северен Пинд, Гърция. Смолика е най-високата планина от веригата Пинд и разделя гръцката област Македония на изток от Епир на запад, а проходът пресича нейните най-северни райони, преминавайки през едноименното градче Самарина.

Снимка: Николай Бойчев

Пътят, водещ към седловината, стартира от скрита отбивка при главния път Коница - Костур (Greek National Road 20/ Гръцко национално шосе 20), на 563 м н. в. и оттам криволичи през тясна и усойна клисура. Тази част на трасето е най-неатрактивна, без просторни гледки, а шосето е тясно и завоите са без видимост. Характеристиките му обаче се променят драстично след голямото планинско село Света Параскева (Ag. Paraskevi), откъдето започва и същинското изкачване към прохода. За около 15 км преодолявате 800 метра надморска височина, за да достигнете най-високата точка на прохода, над село Самарина, на 1752 м н. в.

Най-високата точка на трасето / Снимка: Николай Бойчев

Местоположение на прохода Самарина

Завои. Специфика на трасето

Във високата си част трасето е съставено от плавни и леки скоростни завои, като отсъстват голям брой остри фиби, които да образуват характерна серпентина. Участъкът с обратни завои е именно между селото Св. Параксева и пика на прохода, който е на 1752 м. След достигане на най-високата точка на премката, започва спускане с просторни гледки към гр. Самарина, едно от най-високо разположените градчета в Гърция. Първите къщи ще ви посрещнат, разположени на 1500 метра, а центърът е на 1448 м.

На снимката Мартин Вачков преодолява денивелация излиза на откритото било преди най-високата точка. оттук се разкрива уникална гледка. / Снимка: Николай Бойчев

Скоростната архитектура на пътя не се променя и след Самарина, до отбивките за монумента Анитсас и за прохода Василица. Както и до самия му край, при кръстовището за Гревена на около 1100 м, трасето продължава да е супер бързо. Определено забавата е гарантирана на този път.

Снимка: Николай Бойчев

Панорама. Пътна настилка

Обширни и просторни гледки ви очакват на билото на седловината и особено по изгрев и залез тук е много красиво заради жълта пътна маркировка. Естествено изборът на цвят не е за да бъде пътят по-фотогеничен и романтичен, а поради многото мъгливи дни в годината. Както и на други мащабни високопланински проходи, и тук са поставени високи двуметрови "снежни прътове" покрай банкета, които да помагат  на снегопочистващата техника да се ориентира, когато навлиза в дълбоките преспи. Асфалтовото покритие е абразивно и мотоциклетът ви ще бъде стабилен дори при мокро време, но на много места старата настилка е компрометирана и буквално срутена или отнесена от бурните пролетни потоци.

Снимка: @Мартин Вачков

Имайте предвид последния факт, тъй като, както споменахме, трасето е право и широко и предразполага към бързо каране. Трябва винаги да имате едно на ум и да бъдете готови рязко да намалите. Също така, заради разбитите участъци по асфалта на места има разнесен пясък, прах и чакъл.

 

Стикер от трасето
СТИКЕР Проходът Самарина - (Samarina Pass) 1752 м
Любопитни факти

• Кодово название: Проходът Самарина, Samarina Pass, Пътят до монумента Анитсас

• 65 км е дължината на трасето, заедно с отсечката до монумента Анитсас. 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

1752 метра е най-високата точка на трасето.

• 2631 метра е висок връх Смолика - най-високият в планинския масив.

Самарина, заедно с Мецово и Авдела, е един от най-големите арумънски центрове в Пинд.

Самарина е родното място на Алкивиад Диаманди и Николае Матуши, лидерите на паравоенното и политическо движение „Румънски легион“, което се противопоставят на етническата асимилация на арумънците от гърците и по време на Втората световна война насърчават местна арумънска автономия.

Чудният бор в черквата Св. Богородица / снимка: www.visit-grevena.gr
Официален сайт на Самарина

Абонирайте се за нас в YouTube

По залез над Самарина. / Снимка: Николай Бойчев

Трафик на прохода Самарина

Традиционно за гръцките планински панорамни пътища - слаб трафик.

Устойчивост на климатичната прогноза

Целогодишно отворен до Самарина и частично отворен между Самарина и Гревена! Разбира се, при снежни зими пътят е затварян и за по-дълго време. Времето в планинския масив Смолика може да се промени бързо, но като цяло минималните температури са доста по-високи от тези в българските планини. Имайте предвид честите мъгли, които споменахме. Те могат да ви попречат да видите опасностите по трасето или панорамата наоколо, подобно на нашия неуспех да видим 360-градусовата гледка при монумента Анитсас.

Самарина има топъл летен влажен континентален климат според климатичната класификация на Кьопен.

В далечината село Самарина, а зад него връх Гомара (Василица) 2177 метра. / Снимка: Николай Бойчев

Отбивки. Обекти и забележителности, логистика.

Монументът Анитсас (Анница)

Трасето предлага интересни атракции около него, като някои от тях са емблематични. Споменахме за монумента Анитсас, който е отбивка по трасето. Монументалният комплекс се намира на върха на малката планина Скурдза, като стар тесен асфалтов път ще ви отведе до този паметник, посветен на загиналите гръцки войници при военните действия срещу италианците през Втората световна война. Дължината е 3,3 километра, а най-високата точка 1728 метра и отбивката си струва краткото изгубено време.

Монументът е изграден от сдружението на ветераните от Гревена през 1982 г. и всяка година, в първата неделя след 15 август, се провежда панахида в памет на всички герои от кръвопролитните битки в гръко-италианската война.

Черквата Св. Богородица в Самарина

Несъмнено най-популярната забележителност в района е митрополитската църква в Самарина. Представлява разширена трикорабна базилика с дървен покрив, с голям притвор-гинайконит, преддверие от западната и южната страна, в чийто източен край има параклис, посветен на апостолите Петър и Павел. В голямата многостранна арка на светилището расте бор, поне от началото на века. Храмът е построен през 1812 г. (според друго мнение през 1818 г.).

Имайте предвид, че от 2020 г. обектът е затворен заради изграждане на антисеизмична защита на църквата. Към октомври 2023 г. ремонтът все още течеше, но се надяваме идните години да бъде завършен успешно.

Черквата Голяма Богородица в Самарина / снимка: www.onlarissa.gr

Популярност и слава, атрактивност

Непопулярно трасе. Лежи в сянката на прочутите Барос и близкия серпентинест път до Папиго. Все пак фигурира на картата като проход, което несъмнено ще допринесе за популярността му. А в магазина на meteo-ride.com можете да намерите уникален стикер за пътя.

Редовни събития

Всяко лято на 15 август, на празника Успение Богородично,  самаринци от цял ​​свят се събират в родното си село, за да празнуват. На главния площад пред Голямата църква те изпълняват „Големия танц“ (на гръцки: Tranós Chorós , на арумънски: Corlu Mari ), в който хиляди хора се хващат за ръце и образуват концентрични кръгове, като се движат бавно и церемониално, пеейки традиционни песни. Празникът продължава 3 дни.

Подкрепете дейността ни, резервирайте чрез нашата карта

Места за настаняване около порхода Самарина

Картата показва всички оферти в Booking.com, Trivago.com и Vrbo.com в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Традицинни ястия в района

Традиционни ястия в района

Зеленчукови баници:  Лаксонопита (Λαχανόπιτα, laxonopita) или зелник, както и баница с коприва (Τσουκνιδόπιτες) - многообразието от зеленчукови баници е местна гордост, но тук има и много местни продукти. Ще откриете много ястия от отглеждани полудиви животни (глигани, диви кози, зайци и др.) Агнешки, свински и телешки шишчета. Пържено диво прасе, печено агнешко, традиционни колбаси. През зимата ще намерите почти всички видове дивеч, приготвен по местни рецепти.

Видео
Времето

Устойчивост на климатичната прогноза

Оценка от Meteo-Ride
Проходът Самарина (Samarina Pass)
7.5
Пътна настилка
8.5
Завои
7.5
Обекти/Забележителности
9
Панорама
6.5
Популярност и Слава
7.5
Устойчивост на климатичната прогноза
10
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.1 / 10
Оценка от мото пътешествениците
Проходът Самарина (Samarina Pass)
6
Пътна настилка
6.5
Завои
7
Обекти/Забележителности
9
Панорама
7
Атрактивност
10
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one


Допълнителни източници:
  • www.onlarissa.gr
  • www.visit-grevena.gr
  • samarina.gr
  • roadstoculture.eu

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button